Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες: Αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές στο Ερμιτάζ [εικόνες] - iefimerida.gr

Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες: Αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές στο Ερμιτάζ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

121 αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης παρουσιάζονται στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την περασμενη Παρασκευή με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σε μία έκθεση που φέρει τον τίτλο « Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες».

Έως 2 Οκτωβρίου, το ρωσικό κοινό θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει στην Αγία Πετρούπολη, αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία προέρχονται από 22 δημόσια μουσεία και εκκλησιαστικές συλλογές της Ελλάδος.

Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες: Αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές στο Ερμιτάζ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με εκθέματα από το Ερμιτάζ που συνομιλούν με αντίστοιχα των ελληνικών συλλογών.

Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες: Αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές στο Ερμιτάζ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, φορητές ξύλινες εικόνες, χειρόγραφα με μοναδική διακόσμηση, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, αντικείμενα μικροτεχνίας προερχόμενα από όλες τις περιόδους του βυζαντινού πολιτισμού, παρουσιάζουν την πολιτιστική διάσταση μιας μεγαλοπρεπούς αυτοκρατορίας και πιστοποιούν την καλλιτεχνική επίδραση της, η οποία είναι ακόμη ορατή σε έργα σύγχρονης τέχνης.

Η αφήγηση ξεκινά από τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, όταν οι απηχήσεις της αρχαιότητας ήταν ακόμη έντονες και φτάνει στα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες: Αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές στο Ερμιτάζ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η έκθεση κλείνει με τον «Άγιο Πέτρο» του Ελ Γκρέκο από την Εθνική Πινακοθήκη, έναν πίνακα συμβολικής σημασίας για την Αγία Πετρούπολη.

Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες: Αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές στο Ερμιτάζ [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ακολουθώντας ένα σαφές μουσειολογικό σκεπτικό, τα εκθέματα αποπειρώνται να φωτίσουν τον πολυεθνικό χαρακτήρα του Βυζαντινού κράτους, τις σχέσεις του με τους γείτονες και βεβαίως της πολυτάραχη ιστορία του· την ιστορία μιας αυτοκρατορίας που καλύπτει 1100 χρόνια και η οποία εδραιώθηκε σε τρεις ηπείρους, συνταιριάζοντας τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και τη βυζαντινή κοσμοθεωρία, αποτέλεσμα ωσμώσεων, συγκρούσεων και συμπορεύσεων· έναν κόσμο μέσα στον οποίο γαλουχήθηκαν και ρίζωσαν τόσο το νέο ελληνικό κράτος όσο και το ρωσικό.

Η συνεργασία της ελληνικής πλευράς με το μουσείο Ερμιτάζ, έχει ήδη ξεκινήσει με την πρόδρομη έκθεση σκυθικών χρυσών θησαυρών στο Μουσείο της Ακρόπολης και την αντίστοιχη παρουσίαση στο Ερμιτάζ της αρχαϊκής "Κόρης 670 " του παραπάνω ελληνικού μουσείου.
Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο Ερμιτάζ και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του έτους Ελλάδος-Ρωσίας, όπως έχει αμοιβαία χαρακτηριστεί το έτος 2016.

Φωτογραφίες: hermitagemuseum.org

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ