Τσεκούρι έως 40% στις ετήσιες αποδοχές των εκπαιδευτικών - iefimerida.gr

Τσεκούρι έως 40% στις ετήσιες αποδοχές των εκπαιδευτικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε απόγνωση οδηγούνται 180.000 εκπαιδευτικοί καθώς είναι από τους μεγάλους χαμένους του νέου μισθολογίου, το οποίο σε συνδυασμό με τις περικοπές που έγιναν μέσα στο 2011, τους οδηγεί όπως υποστηρίζουν στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Συγκεκριμένα, δάσκαλοι και καθηγητές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν χάσει τέσσερις μισθούς, υπολογίζοντας απλά και μόνο την απώλεια από τις μειώσεις στα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών. Με το νέο μισθολόγιο όμως η οικονομική τους κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, μια και χάνουν οριστικά και αμετάκλητα δύο επιδόματα που ήταν γι' αυτούς σημαντικά οικονομικά βοηθήματα: το «επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης» που ανερχόταν στα 356 ευρώ και το «διδακτικής προετοιμασίας» που ήταν 105 ευρώ. Σύνολο, κάθε εκπαιδευτικός έχασε 461 ευρώ μηνιαίως μόνο από αυτά τα δύο επιδόματα. Επιπλέον, καταργήθηκε το επίδομα των 195 ευρώ που έπαιρναν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, καθώς και το επίδομα γάμου των 35 ευρώ που καταργήθηκε σε όλο το δημόσιο.

Συνολικά, οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές των εκπαιδευτικών διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι εκπαιδευτικοί είχαν δει ήδη μεγάλες μειώσεις στις συνολικές αποδοχές τους μέσα στο 2011 από:

  • την εισφορά αλληλεγγύης ύψους 2%,
  • την κράτηση υπέρ ΤΠΔΥ, ύψους 1%
  • την μείωση του κινήτρου απόδοσης στα 50 ευρώ (από 100 ευρώ)
  • την αύξηση των κρατήσεων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου στα 5000 ευρώ
  • την έκτακτη εισφορά 1 έως 2% στα εισοδήματα του 2010

Λόγω όλων αυτών των περικοπών, οι εκπαιδευτικοί μιλούν για «σφαγή» ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και η ίδια η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου είχε δηλώσει ότι οι εκπαιδευτικοί, «το κεφάλαιο της εκπαίδευσης» είναι οι «ριγμένοι» από το νέο μισθολόγιο την ίδια στιγμή που καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους υπό αντίξοες συνθήκες. με σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές, στα βιβλία, κλπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ