Μια βραδιά με τον Βασίλη Αλεξάκη στον Πολυχώρο - iefimerida.gr

Μια βραδιά με τον Βασίλη Αλεξάκη στον Πολυχώρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο καλωσορίζουν τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη σε μια γιορτινή βραδιά στην όμορφη ταράτσα του Πολυχώρου. Την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 20:30.

Ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης αλλάζει εκδοτική στέγη. Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο, σε νέα έκδοση, το «Τάλγκο, το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε στα ελληνικά, και το «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα» που πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία και ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Goncourt, το πιο σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. Με αφορμή τη νέα έκδοση των δύο σημαντικών βιβλίων, το Μεταίχμιο διοργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα που μοιράζει, εδώ και δεκαετίες, τη ζωή του ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.

Ο Βασίλης Αλεξάκης θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή για τη ζωή, το έργο του, το Παρίσι και τη λογοτεχνία και (ελπίζουμε) την ταραγμένη επικαιρότητα.

Τάλγκο, μια ελεγεία στον έρωτα
«Έκλεισα την πόρτα του διαμερίσματος, ακούμπησα το πακέτο στο τραπέζι, το κοίταξα κάμποση ώρα. Μετά βάλθηκα να λύσω τον σπάγκο, δεν τα κατάφερα, τον έκοψα μ’ ένα ψαλίδι. Μέσα στο πακέτο βρήκα ένα γυάλινο μπουκαλάκι, σαν αυτά του φαρμακείου, μ’ ένα διαφανές υγρό. Επάνω στο μπουκαλάκι είχες γράψει με σινική μελάνη: ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΒΡΟΧΗ. Βρήκα κι αυτό το σημείωμα: “Τη μάζεψα σε μια κατσαρόλα, απ’ το παράθυρο. Το μανίκι μου έγινε μούσκεμα. Γρηγόρης”. Κι όταν θα πάψω να είμαι ερωτευμένη μαζί σου, Γρηγόρη, να ξέρεις ότι θα σε ευγνωμονώ που μου έκανες αυτό το δώρο. Με ανέβασες στα ίδια μου τα μάτια, μ’ έκανες να αισθάνομαι θεά. Όταν γεράσω και με ρωτούν τι σημαντικό συνέβη στη ζωή μου, αυτό μόνο θα λέω: “Μου έκαναν κάποτε δώρο λίγη βροχή”».

Το «Τάλγκο» είναι η δυνατή ερωτική ιστορία ανάμεσα στην Ελένη, μια παντρεμένη γυναίκα που ζει στην Αθήνα και τον Γρηγόρη, επιτυχημένο οικονομολόγο που ζει μόνιμα στο Παρίσι. Ένας μεγάλος έρωτας που τελικά οδηγείται σε αδιέξοδο. Η προσωπική αφήγηση της ερωτευμένης ηρωίδας που ψάχνει μέσα από τις λέξεις να καταλάβει τι είναι ο έρωτας.

«Θυμάσαι τι γέλια που κάναμε; Ίσως γι’ αυτό να γράφω, για να επιζήσει κάτι απ’ όλα αυτά, για να μην τ’ αρπάξει όλα ο χρόνος. Προσπαθώ κάτι να του κλέψω, έστω μερικές στιγμές. Ότι θυμάμαι. Στο τέλος θα μας πάρει ως και τις αναμνήσεις μας. Θα είναι σαν να μην έχουμε ζήσει καν. Ίσως δε θα έπρεπε να βασίζομαι τόσο στις λέξεις...»

Το «Τάλγκο», που πρωτοεκδόθηκε το 1982, γνώρισε τεράστια επιτυχία, καθιέρωσε τον συγγραφέα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό και μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο από το Γιώργο Τσεμπερόπουλο, με τον τίτλο «Ξαφνικός έρωτας» –μια από τις πιο επιτυχημένες, εμπορικά και καλλιτεχνικά, ταινίες της δεκαετίας του ’80.

Σημειώνουμε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν από το Μεταίχμιο και άλλα σημαντικά έργα του πολυβραβευμένου Βασίλη Αλεξάκη, ενώ το φθινόπωρο περιμένουμε στα ελληνικά το μυθιστόρημα «Clarinette» που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το Φεβρουάριο.


INFO
Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, ώρα 20:30
Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ