Ισπανία: Ο Ραχόι διεκδικεί το δικαίωμα να κυβερνήσει - iefimerida.gr

Ισπανία: Ο Ραχόι διεκδικεί το δικαίωμα να κυβερνήσει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα το δικαίωμα να κυβερνήσει μετά τον θρίαμβο του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει το πολιτικό αδιέξοδο της Ισπανίας.


Η μάχη “ήταν δύσκολη, σκληρή και πολύπλοκη” δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2011, μπροστά σε εκατοντάδες οπαδούς του, οι οποίοι φώναζαν ειρωνικά το σύνθημα των Podemos «si se puede, si se puede» («Ναι, μπορούμε»).
Μετά από έξι μήνες πολιτικής παραλυσίας στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) κέρδισε 137 στις 350 έδρες στο κοινοβούλιο, δηλαδή 500.000 επιπλέον ψήφους.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2015 οι Ισπανοί είχαν αρνηθεί την πλειοψηφία στον Μαριάνο Ραχόι. Οι σοσιαλιστές είχαν πετύχει το χειρότερο σκορ στην ιστορία τους και δύο νέα κόμματα εισήλθαν στο κοινοβούλιο: Οι Podemos και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.
Αλλά αυτή η πολιτική ανανέωση είχε οδηγήσει σε μπλοκάρισμα: το ΡΡ δεν μπορούσε να κυβερνήσει μόνο του και κανένα κόμμα δεν ήθελε να συμμαχήσει με το κόμμα του Ραχόι που ήταν μπλεγμένο σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.
Στις εκλογές αυτής της Κυριακής ένα ξεμπλοκάρισμα αρχίζει να διαγράφεται στον ορίζοντα.
Κερδίζοντας πολλές ψήφους που πήγαιναν στους Ciudadanos, το PP αύξησε τις δυνάμεις του και ξεπέρασε κατά 50 έδρες το Σοσιαλιστικό Κόμμα (85 έδρες) το οποίο έχασε ξανά 100.000 ψήφους. Ο Ραχόι άφησε επίσης πολύ πίσω την αριστερή συμμαχία των Unidos Podemos, που ήρθαν τρίτοι με 71 έδρες.
«Διεκδικούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε», δήλωσε ο Ραχόι, 61 ετών, μεταφράζοντας τις συνέπειες της νίκης του.
Το ΡΡ θα στραφεί τώρα αναγκαστικά προς τους φιλελεύθερους Ciudadanos, του οποίου ο ηγέτης Albert Rivera δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις συνομιλίες.
Ωστόσο ο Ραχόι και οι Ciudadanos δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Ciudadanos έχουν μόνο 32 έδρες, μακριά από τις 40 που είχαν κερδίσει τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν προσέλκυσαν περισσότερους ψηφοφόρους με το πρόγραμμά τους εναντίον της διαφθοράς.
Την Δευτέρα, η καθημερινή εφημερίδα της κεντροαριστεράς El Pais, έγραψε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα θα πρέπει «να ακούσει τη φωνή των ψηφοφόρων και να μείνει στην αντιπολίτευση». Εκτίμησε επίσης ότι οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να επιτρέψουν «στο κόμμα που έχει τις αναγκαίες ψήφους» για να κυβερνήσει.
Η εφημερίδα της κεντροδεξιάς El Mundo, η οποία δεν ήταν πάντα πολύ ευγενική με τον Ραχόι, εκτίμησε αυτή τη φορά ότι ο πρωθυπουργός βγήκε ενισχυμένος από τις κάλπες.
Ας σημειωθεί ότι όλα τα κόμματα δήλωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί ένας τρίτος εκλογικός γύρος. Θα κληθούν κυρίως να διαχειριστούν τις συνέπειες του brexit το οποίο προκάλεσε στην Ισπανία μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση του χρηματιστηρίου.

Ο Μαριάνο Ραχόι θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα και υποσχέθηκε ότι θα έχει κοινή θέση σχετικά με το brexit με όλα τα κόμματα της Ισπανίας.
Η νέα βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της Κυριακής θα συγκληθεί στις 19 Ιουλίου. Στη συνέχεια ο βασιλιάς Φιλίππε VI θα εκτιμήσει αν θα δώσει στον Μαριάνο Ραχόι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι γιατί οι Ισπανοί στήριξαν το συντηρητικό κόμμα ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν αέρα στα πανιά των Podemos, οι οποίοι τελικά έχασαν πάνω από 1 εκατ. ψήφους. Στην προεκλογική εκστρατεία το Brexit έπαιξε σίγουρα ρόλο και φόβισε τους πολίτες απέναντι σε λαϊκιστές κάθε είδους.

Ο Ραχόι ελπίζει σε συμφωνία σε έναν μήνα

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός (PP) του.

"Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο", δήλωσε ο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope μετά την ανάδειξη του κόμματός του στην πρώτη θέση στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε διάστημα έξι μηνών, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

"Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες", είπε ακόμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία Ραχόι κυβερνήσει
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ