Στην κυβέρνηση τρομάζουν λόγω Brexit και... τσακώνονται για το πρόγραμμα - iefimerida.gr

Στην κυβέρνηση τρομάζουν λόγω Brexit και... τσακώνονται για το πρόγραμμα

Φωτογραφία: Sooc/Mενέλαος Μυρίλλας

Χαρακτήρα ψυχοθεραπείας είχε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τις εξελίξεις στη Βρετανία αλλά και τις έριδες για την... ταυτότητα του Προγράμματος να βρίσκονται στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των μελών του Οργάνου.

Η εσωκομματική τάση των "53" για άλλη μια φορά επιχείρησε να καφαγράψει δυνάμεις προβάλλοντας τις...πιο αριστερές της αποχρώσεις. Με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο συνέδριο του Οκτωβρίου, κατέθεσαν τελικά δύο τροπολογίες: μία για την ιδιοκτησία του Προγράμματος (όπου και γινόταν σαφές ότι επρόκειτο για αναγκαστική επιλογή) που έγινε δεκτή. Και μία για το προσφυγικό που εντέλει απορρίφθηκε.

Παράλληλα, το άλλο θέμα που κέντρισε το ενδιαφέρον σε όλα τα πηγαδάκια -βουλευτών και υπουργών-,δεν ήταν άλλο από το brexit.

Αχαρτογράφητα νερά με το Brexit

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης, μετά την έκβαση του Βρετανικού δημοψηφίσματος, για το ποιες θα είναι οι συνέπειες από την αποχώρηση της Βρετανίας τόσο σε Ευρωπαικό επίπεδο, αλλά και ειδικότερα για τη χώρα μας.

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, "το στοίχημα από δω και εξής είναι να αντιστρέψουμε το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού".Στην κατεύθυνση αυτή και ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει και τα ανάλογα μηνύματα προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Ο πυρήνας αυτών, όπως εξηγούν συνομιλητές του συμπυκνώνεται στη θέση ότι :" αυτή η κρίση είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για την Ευρώπη να αναστοχαστεί πάνω στις αιτίες της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο εγχείρημα της Ευρωπαικής ολοκλήρωσης".

Μπαράζ επαφών Τσίπρα

Ενδεικτικό δε της μεγάλης κινητικότητας που επικρατεί στην ελληνική πλευρά, αποτελεί το γεγονός ότι προγραμματίζονται επαφές του κ. Τσίπρα το πρωί της Τρίτης και λίγο πριν την έναρξη της συνόδου με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού κοινοβουλίου Μ.Σουλτς αλλά και την πρόεδρο της Ευρωπαικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ.

Στα μαχαίρια για το Πρόγραμμα

Κατά τα λοιπά η κόντρα για το Πρόγραμμα,καλά κρατεί. Κατηγορηματικά αντίθετοι με το να εξελιχθεί ο συμβιβασμός της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου σε στρατηγική επιλογή εμφανίστηκαν οι "53", με στελέχη της τάσης να σημειώνουν με έμφαση στις κατ'ιδίαν συνομιλίες τους ότι "το μνημόνιο δεν είναι δικό μας".

Την ίδια ώρα, η προεδρική πτέρυγα έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι μέσω της συμφωνίας, προστατεύθηκαν τα χαμηλά εισοδήματα. Θέση, την οποία διατύπωσε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Επαυτού, τοποθετήθηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αφού είπε την άποψη ότι θα πρεπει να λέμε στον κόσμο τα πράγματα με το όνομά τους, ξεκαθάρισε ότι αυτή η συμφωνία ήταν το καλύτερο δυνατό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Κεντρική Επιτροπή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ