Η S&P είναι πιθανό να θέσει σε αρνητική προοπτική την αξιολόγηση της Γαλλίας

Συνεχίζονται οι πιέσεις των οίκων αξιολόγησης προς τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, καθώς η Standard and Poor's φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τις επόμενες ημέρες την προοπτική που δίνει στην γαλλική οικονομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's είναι πιθανό να θέσει τις προσεχείς ημέρες τη διαβάθμιση "ΑΑΑ" της Γαλλίας σε αρνητική προοπτική, έναντι σταθερής που είναι μέχρι σήμερα.

Ωστόσο εκπρόσωπος της S&P αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα λέγοντας: «Δεν σχολιάζουμε τις φήμες της αγοράς που αφορούν τους βαθμούς αξιολόγησής μας».

Μία από τις πηγές που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα πάντως υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση της αλλαγής της αξιολόγησης της προοπτικής της Γαλλίας «επρόκειτο να ανακοινωθεί την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά η ανακοίνωση αναβλήθηκε για άγνωστους λόγους». Αλλη διπλωματική πηγή φέρεται να δηλώνει ότι η ανακοίνωση θα γίνει εντός μίας εβδομάδας ή δέκα ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Νοεμβρίου, ο οίκος παραδέχθηκε ότι ανακοίνωσε «από σφάλμα» ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υποβαθμίστηκε, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της γαλλικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των οικονομιών έχει αντίκτυπο στην πιστοληπτική τους ικανότητα. Μέχρι σήμερα, η Γαλλία -όπως και η Γερμανία- βρίσκεται στη βαθμίδα AAA και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (Standard and Poor's, Moody's και Fitch). Στα μέσα Οκτωβρίου, η Moody's ανακοίνωσε ότι δίνει προθεσμία τριών μηνών για να εκτιμήσει εάν η «σταθερή προοπτική» εξακολουθεί να ισχύει για την αξιολόγηση της Γαλλίας, προκαλώντας ανησυχίες για την μετάδοση της κρίσης ακόμα και στον πηρύνα της ευρωζώνης.

Αν τελικά η Standard and Poor's αλλάξει την προοπτική της αξιολόγησής της σε αρνητική, αυτό θα σημαίνει ότι ο οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για τη Γαλλία μεσοπρόθεσμα, σε μία περίοδο από έξι μήνες έως δύο χρόνια...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ