Οι ταινίες της εβδομάδας: Οι εξωγήινοι επιστρέφουν σε ένα υπερθέαμα τρισδιάστατων ψηφιακών εφέ [κριτική & τρέιλερ]

Ένας χαρισματικός συγγραφέας, κακοί αλλά θεαματικοί εξωγήινοι και ο γκρινιάρης Σουηδός κύριος Όβε, μας κίνησαν το ενδιαφέρον αυτή την καυτή εβδομάδα του Ιουνίου.

Εντελώς διαφορετικές ταινίες μεταξύ τους, αλλά με μια ξεχωριστή κινηματογραφική ποιότητα για την κάθε μια.

Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος


Genius
Σκηνοθεσία: Μάικλ Γκράντατζ
Παίζουν: Κόλιν Φερθ, Τζουντ Λο, Νικόλ Κίντμαν, Λόρα Λίνεϊ.

Τι Συμβαίνει:
O γοητευτικός κόσμος των βιβλίων με τις μυθικές ιστορίες συγγραφέων που από θαμποί κι άσημοι, γίνονται διάσημοι με τα μυθιστορήματα τους. Ένας άνθρωπος κρυβόταν πίσω από πολλούς τέτοιους αμερικανούς συγγραφείς και το όνομα του ήταν Μαξ Πέρκινς (Κόλιν Φέρθ).
Ήταν ένας απλός επιμελητής κειμένων και κυνηγός ταλαντούχων συγγραφέων, που ανακάλυψε κι επέβαλε τους Σκοτ Φιτζέραλντ και Ε. Χέμινγουαιη, ενώ παρέμενε πάντα αθέατος και πίσω από την λαμπερή βιτρίνα των συγγραφέων του.
Η ταινία διηγείται την συγκλονιστική σχέση που ανέπτυξε με τον συγγραφέα Τόμας Γουλφ. Η ασυγκράτητη και ιδιαίτερη, αυτή η σχέση θα αλλάξει τις ζωές των δύο αυτών πολύ λαμπρών, και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικών ανθρώπων.
Μια αληθινή ιστορία από τον υποψήφιο για Όσκαρ σεναριογράφο Τζον Λόγκαν (Ο Μονομάχος, Hugo, Skyfall) που βασίζεται στο βιβλίο “Max Perkins: Editor of Genius” του Α. Σκοτ Μπεργκ.
Ο σκηνοθέτης Μάικλ Γκράντατζ ακολουθεί μια γραμμική εξιστόρηση των γεγονότων από τη στιγμή που νεαρός και άσημος Γουλφ φέρνει τις πρώτες χίλιες σελίδες του βιβλίου του στον Πέρκινς. Αυτός καταλαβαίνει αμέσως πως έχει ένα πληθωρικό συγγραφέα που το μόνο που χρειάζεται είναι να του κλαδέψεις όμορφα το κείμενο ώστε να αναδειχθούν οι αληθινοί καρποί της δουλειάς του. Ο Πέρκινς καταφέρνει να δαμάσει το αστείρευτο ταλέντο του Γουλφ και να φέρει μια οικονομία στο χείμαρρο των κειμένων του.
Η επιτυχία είναι αναπόφευκτη όπως και η φιλία που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο άντρες. Αμοιβαία εκτίμηση και φιλία θα τους φέρει αντιμέτωπους με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Και οι δύο θα έχουν προβλήματα, αφού για χρόνια θα προτιμούν να περνούν τις περισσότερες ώρες δουλεύοντας μαζί.
Ο Κόλιν Φερθ και ο Τζουντ Λο είναι σαν δυο πρωταθλητές ενός ερμηνευτικού πινγκ πονγκ καθώς ο ένας γίνεται αφορμή για τις επιδόσεις του άλλου. Μέσα σ αυτήν την καλή συγκυρία δεν μένει πίσω και η Νικόλ Κίντμαν που υποδύεται πειστικά την παραμελημένη ερωμένη του Γουλφ. Σκληρή ειρωνική και πομπώδης δίνει ένα πολύ καλό ερμηνευτικό στίγμα.
Με λίγα λόγια πρόκειται για μια ταινία ηθοποιών που αναπτύσσουν τις ευαίσθητες ικανότητές τους σε ένα θαυμάσιο καλλιτεχνικό κλίμα.

Ημέρα Ανεξαρτησίας: Νέα Απειλή Περιπέτεια, ΗΠΑ / 2016

Independence Day:Resurgence
Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Έμεριχ
Παίζουν: Λίαμ Χέμσγουορθ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Μπιλ Πούλμαν, Τζαντ Χιρς, Βίβικα Α. Φοξ, Μπρεντ Σπάινερ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Τζέσι Άσερ, Μάικα Μονρό, Σίλα Ουόρντ, Ουίλιαμ Φίκτνερ.

Τι Συμβαίνει:
Πραγματικό υπερθέαμα τρισδιάστατων φαντασμαγορικών ψηφιακών εφέ για μια χορταστική ταινία περιπέτειας και καταστροφής μέσα σε ένα τυφώνα υστερικού υπερπατριωτισμού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπροστάρηδες στον αγώνα κατά της εξωγήινης τυραννίας, βάζουν μια σειρά από περίεργα και μισότρελλα γενναία παλληκάρια για να αντιμετωπίσουν την καινούργια παγκόσμια απειλή για χάρη μας, και ποιος τη χάρη μας!
Η ατσάλινη πρόεδρος των ΗΠΑ παίρνει δύσκολες αποφάσεις καταστροφής που τις εκτελούν με στρατιωτική πειθαρχία οι απόγονοι παλαιοτέρων πρωταγωνιστών της ταινίας του 1996. Ένας μαύρος Αφρικανός αξιωματικός, μια Κινέζα πιλότος και κάποιοι μεσανατολίτες με κελεμπίες, διότι πρέπει να εκπροσωπείται όλος ο πλανήτης.
Είκοσι χρόνια μετά την εξωγήινη επίθεση κατά του πλανήτη, τα έθνη της Γης, χρησιμοποιώντας την εξωγήινη τεχνολογία που βρήκαν στα διαστημόπλοια των εισβολέων, έχουν συνεργαστεί για να φτιάξουν ένα τεράστιο αμυντικό πρόγραμμα προστασίας της ανθρωπότητας. Όμως, τίποτα δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για την προχωρημένη και χωρίς προηγούμενο δύναμη των εξωγήινων, και μόνο η ευφυΐα μερικών γενναίων ανδρών και γυναικών μπορούν να σώσουν τον κόσμο μας από τον απόλυτο αφανισμό.
Ένα γιγαντιαίο υπερθέαμα πατατράκ καταστροφής όπου οι πύργοι Πετρόνας πέφτουν πάνω στο Μπιγκ Μπεν, ενώ ένα εξωγήινο επιθετικό σκάφος διαμέτρου 4500 χιλιομέτρων εμφανίζεται πάνω από την Αμερική (πάντα) και κάνει στάχτη και μπούρμπερη όλη τη Νέα Υόρκη για πλάκα! Πρωτόγνωρες σκηνές βιβλικής καταστροφής και ειδικά ψηφιακά εφφέ απίστευτης τραγικότητας και άγριας ομορφιάς!
Ταινία μπουκωμένη με δράση, αμερικάνικο μιλιταρισμό, εφέ και σεναριακές ανατροπές που δύσκολα μπορείς να παρακολουθήσεις.
Χρειάστηκαν πέντε σεναριογράφοι και τρεις εμπνευστές ιστορίας και χαρακτήρων για να μπει σε τάξη το χάος! Επίσης χρειάστηκε και ένας χαρακτήρας για να εξηγεί το μπέρδεμα κι αυτός δόθηκε στην Γκένσμπουργκ η οποία κάθε φορά που το πράγμα γινόταν μαλλιά κουβάρια, έβγαινε σε μια σκηνή για να το κάνει λιανά!
Μια θορυβώδης εξωγήινη ιστορία μιας μεταλικής μπάλας που μιλάει αγγλικά, ενός γιγαντιαίου υπερεγώ κι ενός κακού τέρατος που στάζει σάλια και βορβορώδη νερά που πρέπει να πεθάνει πριν τρυπήσει τον πυρήνα της Γης.
Αξίζει τον κόπο!

O Κύριος Όβε Δραμα, Σουηδία / 2015

A Man Called Ove
Σκηνοθεσία: Χάνες Χολμ
Παίζουν: Ρολφ Λάσγκαρντ, Μπαχάρ Παρς, Φίλιπ Μπεργκ, Ιντα Ένγκβολ

Τι Συμβαίνει:
Σουηδικό συναισθηματικό δράμα, για ένα ρομάντζο μετ’ εμποδίων, συγκρατημένο και αρκετά μελοδραματικό.
Η μητέρα του Όβε πέθανε όταν ήταν επτά ετών, και ο ίδιος μεγάλωσε δουλεύοντας αφοσιωμένα και πειθαρχημένα. Από τον πατέρα του έμαθε τη σημασία της σκληρής εργασίας, τη διαφορά ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, καθώς και ότι το μόνο αμάξι που πρέπει να οδηγεί κανείς είναι SAAB.
Ο Όβε τώρα είναι ένας 59χρονος γκρινιάρης, εριστικός, καταθλιπτικός τύπος. Έχει αυστηρές αρχές, σιδερένια πειθαρχία και ελάχιστη κατανόηση, πιστεύει ότι περιβάλλεται από ηλίθιους και δεν διστάζει να τους το πει κατάμουτρα.
Παλιότερα ήταν ο διαχειριστής ενός οικισμού με όμορφα σπιτάκια, αλλά όχι πια: οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες τον καθαίρεσαν – εκείνος όμως δεν το παίρνει απόφαση και φυσικά το θεωρεί ύψιστη προδοσία εκ μέρους τους. Γι’ αυτό και όταν δεν προσπαθεί ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει, ο Όβε περνάει τη μέρα του παρακολουθώντας τους γείτονές του, μαλώνοντας και κάνοντάς τους συνεχώς υποδείξεις.
Στην ταινία ακολουθούμε τον Όβε στο παρόν, ενώ μέσα από flash-back παρακολουθούμε το ταξίδι του μέσα στη ζωή, καθώς και τη συγκινητική ιστορία αγάπης με την γυναίκα του Σόνια, που πέθανε πρόσφατα.
Τώρα στο διπλανό σπίτι μετακομίζει μια καινούργια και φασαριόζικη οικογένεια με παιδιά, που κατά λάθος χαλάνε το γραμματοκιβώτιο του Όβε. Τα πράγματα θα αλλάξουν. Όχι μόνο για τον οικισμό, αλλά και τον ίδιο τον Όβε, που έκπληκτος θα δημιουργήσει μια αναπάντεχη και τρυφερή φιλία.
Η ταινία βασίζεται στο best seller του νεαρού Σουηδού συγγραφέα Φρέντρικ Μπάκμαν που εκδόθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες. «Ο Κύριος Όβε» είναι μια ποιητική και γλυκόπικρη ταινία για τους παραιτημένους ανθρώπους, και τον σημαντικό αντίκτυπο που η ζωή τους μπορεί να έχει στις ζωές των άλλων.
Πατώντας πότε στο δράμα και πότε στη γλυκόπικρη κωμωδία ο κύριος Οβε μας οδηγεί μέσα από μια συναισθηματική τρικυμία σε ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον σκοπό της ζωής. Να ναι καλά!

Αγάπα με αν Tολμάς Αισθηματική, Γαλλία / 2003

Love me if you dare.
Σκηνοθεσία: Γιαν Σαμιέλ
Παίζουν: Γκιγιόμ Κανέ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Ζιλ Λελούς, Ζεράρ Γουότκινς, Εμανουέλ Γκρενβόλντ

Τι Συμβαίνει:
Μια ναϊφ ταινία που κουβαλάει την ποπ αθωότητα των ταινιών της εποχής, τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στη φωτογραφία. Εικονογραφεί έναν παθιασμένο έρωτα, δυο βαθιά ερωτευμένων ανθρώπων.
Η σχέση τους ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Εκεί που σφυρηλατούνται οι πιο δυνατοί και οι πιο ανθεκτικοί δεσμοί.
Εκεί τα δυο παιδιά επινοούν ένα επικίνδυνο παιχνίδι αλληλοϋποταγής που θα τους ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι ίδιοι θα είναι οι διαιτητές του και συχνά τα θύματά του. Το παιχνίδι αυτό είναι η έκφραση της παντοτεινής αγάπης των δυο παιδιών που δεν ήθελαν να χωρίσουν ποτέ. Ο ένας απαιτεί από τον άλλον μια παράτολμη πράξη σε απόδειξη της βαθιάς αγάπης του. Έτσι όποιος πάρει το μικρό παιδικό καρουσέλ στα χέρια του, έχει την υποχρέωση να δεχθεί και την πρόκληση.
- Τολμάς να κάνεις αυτό, για να αποδείξεις ότι με αγαπάς;
- Τολμώ!
Νεανικοί μελοδραματισμοί…
Καθώς όμως μεγαλώνουν και τα χρόνια περνούν βασανιστικά σε αγκαλιές άλλον συντρόφων, πάντα ο ένας ενώ πληγώνει τον άλλον, του ζητά την απόδειξη της αγάπης του.
Και πάντα η πρόκληση είναι πιο παράτολμη από την προηγούμενη.
Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Τολμούν οτιδήποτε απαγορευμένο, γελούν, πληγώνουν ο ένας τον άλλον… Κάνουν τα πάντα εκτός από το να παραδεχτούν ότι αγαπιούνται χωρίς όρια.
Ένα επικίνδυνο συναρπαστικό παιχνίδι που ίσως δεν κορυφώνεται ικανοποιητικά.
Μια περίεργη, σεναριακά αφελής, ταινία που η εξαιρετική χημεία των δυο πρωταγωνιστών της, της χαρίζει μια σπάνια γοητεία και την κάνει σαγηνευτική σχεδόν 13 χρόνια μετά την πρεμιέρα της!
Η ταινία «Αγάπα με αν τολμάς» του σκηνοθέτη Γιαν Σαμιουέλ είναι μια παραγωγή του σημαντικού Γάλλου παραγωγού Κριστόφ Ροσινιόν (Το μίσος, Ένα χελιδόνι έφερε την Άνοιξη, Έρωτας με την πρώτη μπουνιά, Ο νόμος της αγοράς, κ.ά.)

Παρίσι - Τέξας Δράμα, ΗΠΑ / 1984

Paris, Texas
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς
Παίζουν: Χάρι Ντιν Στάντον, Ναστάζια Κίνσκι, Ντιν Στόκγουελ.

Τι Συμβαίνει:
Αυτό το αντισυμβατικό road movie βασίζεται σε ένα σενάριο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Σαμ Σέπαρντ και αφηγείται την ιστορία του Τράβις, ενός άνδρα που περιπλανιέται από το Μεξικό προς το Τέξας, μέσα στην ανυπόφορη ζέστη του “Big Bend”. Ο Τράβις δεν μιλάει καθόλου, ενώ όλα δείχνουν ότι έχει χάσει και σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη του. Αυτό το οποίο τον καθοδηγεί είναι η ακατανίκητη επιθυμία του να ξαναβρεί την οικογένειά του: τη νεαρή γυναίκα του Τζέιν, της οποίας τη ζωή θεωρεί ότι έχει θέσει σε κίνδυνο, λόγω της παθολογικής του ζήλειας, και τον επτάχρονο γιο του, Χάντερ.
Ο αδερφός του Τράβις, Βάλτ τον θεωρούσε νεκρό τα τελευταία τέσσερα χρόνια της απουσίας του. Όταν τον εντοπίζει πετάει από το Λος Άντζελες στο Τέξας για να τον φέρει πίσω. Μαζί με την γυναίκα του Αν, έχουν υιοθετήσει τον μικρό Χάντερ και τώρα τους είναι δύσκολο να αποχωριστούν τον ρόλο του θετού γονέα. Ιδιαιτέρως, όταν μαθαίνουν ότι ο Τράβις σκοπεύει να συνεχίσει την αναζήτηση της Τζέιν, μαζί με τον γιο του. Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτή, εκτός του ότι ίσως μένει στο Χιούστον…
Το Παρίσι, Τέξας θεωρείται το αριστούργημα του Βιμ Βέντερς και αποτελεί την πιο επιτυχημένη του ταινία διεθνώς. Έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές και κέρδισε πολλά βραβεία σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Φοίνικα στις Κάννες το 1984.

Τα Φτερά του Έρωτα Δράμα , Γερμανία / 1987

Wings of Desire / Der Himmel über Berlin'
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς
Παίζουν: Μπρούνο Γαντζ, Σάλβινγκ Ντομαρτέν, Κουρτ Μπουάς, Πήτερ Φολκ.

Τι Συμβαίνει:
Ένα κινηματογραφικό ποίημα για τη ζωή και τον έρωτα στο Βερολίνο πριν την πτώση του τείχους, από τον διάσημο Βιμ Βέντερς, ντυμένη με την μουσική του Νικ Κέιβ.
Φύλακες- άγγελοι, παραπλανιούνται στο Βερολίνο αόρατοι, ακούν τις σκέψεις των θνητών και προσπαθούν να τους παρηγορήσουν. Ένας από αυτούς, ο Ντάμιελ, ερωτεύεται μια όμορφη ακροβάτισσα και αποφασίζει να ‘εκπέσει’ και να γίνει θνητός, για να ζήσουν μαζί. Ο Πίτερ Φόλκ (παίζοντας τον εαυτό του), τον βοηθά στην ‘μεταμόρφωσή’ του, δείχνοντάς του τις μικρές χαρές της ζωής. Η αφήγηση της ταινίας είναι από την οπτική των αγγέλων, οι οποίοι βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρα. Όταν πια ο Ντάμιελ γίνεται άνθρωπος αποκαλύπτεται στα μάτια του, ο έγχρωμος κόσμος. Ωστόσο, ο Ντάμιελ, θα αφήσει πίσω του τον παλιό του φίλο και άγγελο Κάσιελ και τον Χόμερ, τον ‘αφηγητή της ιστορίας της ανθρωπότητας’.
Ο Βιμ Βέντερς επιθυμώντας να γυρίσει μια ταινία για το Βερολίνο, δημιουργεί Τα Φτερά του Ερώτα, η οποία αποτελεί την πρώτη του γερμανική ταινία, μετά από οκτώ χρόνια στην Αμερική. Μία ιστορία για τον έρωτα, την επιθυμία και την αθωότητα, για τη ζωή που ονειρευόμαστε και τη ζωή που ζούμε.
Η ταινία είναι επηρεασμένη από την ποίηση του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και όπως σημειώνεται στους τίτλους τέλους, είναι «αφιερωμένη σε όλους τους πρώην αγγέλους, αλλά κυρίως στους Γιασουζίρο (Όζου), Φρανσουά (Τρυφώ) και Αντρέι (Ταρκόφσκι)».
Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 1987.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κινηματογραφικές πρεμιέρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ