Αποφασίστηκε η δημιουργία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ- Δεν χρειάζεται συγκατάθεση των χωρών - iefimerida.gr

Αποφασίστηκε η δημιουργία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ- Δεν χρειάζεται συγκατάθεση των χωρών

(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/ KELD NAVNTOFT)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν την Τετάρτη στη δημιουργία νέου σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ, σε μία τελευταία προσπάθεια να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Η νέα δύναμη θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της το νωρίτερο το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, την οποία επικαλείται το Politico, ενώ ο στόχος είναι να λειτουργεί πλήρως έως τον Νοέμβριο.

Οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για μία συμφωνία για τη νέα δύναμη, που αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, μαζί με τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκία τον Μάρτιο.

Η δύναμη αυτή θα αναπτύσσεται σε οποιαδήποτε χώρα τα σύνορα της οποίας δέχονται πιέσεις από μεγάλο αριθμό προσφύγων. Μάλιστα, θα αναπτύσσονται ακόμη κι αν εν λόγω χώρα είναι απρόθυμη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, αν οι χώρες της «πρώτης γραμμής» σε αυτή την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, δεν μπορούν να χειριστούν τις προσφυγικές ροές οργανωμένα, τότε το νέο σώμα θα αναπτύσσεται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σε περίπτωση που δεν συνεργαστούν με αυτή τη δύναμη, τότε θα κινδυνεύουν ακόμη και με κλείσιμο των συνόρων τους με την Σένγκεν!

Υπό τη συμφωνία, οι χώρες θα συνεχίζουν να έχουν τη διαχείριση των συνόρων τους. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούν να ζητήσουν ενισχύσεις με 1.500 συνοριοφύλακες, που θα είναι μέρος μίας εκτεταμένης δύναμης της Frontex.

Σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν- για τη δημιουργία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ- πλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη της δύναμης. Επιπλέον, προστέθηκε η επιλογή του κλεισίματος των συνόρων, αν μία χώρα δεν συνεργαστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνοριοφυλακή ακτοφυλακή ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ