ΓΣΕΕ: Ισοπεδώνονται οι αντοχές της κοινωνίας λόγω των μνημονιακών πολιτικών - iefimerida.gr

ΓΣΕΕ: Ισοπεδώνονται οι αντοχές της κοινωνίας λόγω των μνημονιακών πολιτικών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκύκλιο προς τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμή της απέστειλε η ΓΣΕΕ, σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Στην εγκύκλιο γίνεται εκτενής αναφορά στις θέσεις της Συνομοσπονδίας για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ομαδικών απολύσεων, του νόμου για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απεργία και παρουσιάζονται 10 αλήθειες, όπως αναφέρεται, για τις εξελίξεις «σε βάρος του κόσμου της εργασίας».

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για ισοπέδωση των αντοχών της κοινωνίας λόγω των μνημονιακών πολιτικών και για χτυπήματα κάτω από τη μέση σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Το πλαίσιο των ΣΣΕ έχει υποβαθμισθεί δραματικά, με τον κατώτατο μισθό να είναι αποκλειστικά στα χέρια της Κυβέρνησης, τις κλαδικές ΣΣΕ να μην μπορούν να παράσχουν ένα δίχτυ ισότητας και ασφάλειας λόγω της μη επέκτασής τους και τις επιχειρησιακές ΣΣΕ να εμπεδώνονται ως εργαλείο χειροτέρευσης των όρων εργασίας, με ρυθμιστές στο όνομα όλων των εργαζομένων όχι τους εκλεγμένους δημοκρατικά εκπροσώπους τους, αλλά τα εργοδοτικά μορφώματα των “ενώσεων προσώπων”», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, σημειώνεται ότι στο στόχαστρο μπαίνει το συνταγματικό δικαίωμα του εργαζόμενου στην απεργία και τονίζεται ότι ο συνδικαλιστικός νόμος, αποτελεί ιστορικό και εμβληματικό μεταπολιτευτικό νομοθέτημα που περιέχει την ελάχιστη προστασία της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και ειδικά για την απεργία θέτει πολλές και αυστηρότατες προϋποθέσεις για την κήρυξή της.

Για το «λοκ άουτ» αναφέρεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της υποχρέωσης συμμόρφωσης της εκτελεστικής εξουσίας προς το Σύνταγμα και τη νομοθεσία.

Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τονίζεται στην εγκύκλιο της ΓΣΕΕ ότι τα συγκριτικά στοιχεία από όλη την Ευρώπη, τα οποία έχει επιβεβαιώσει με εκθέσεις του το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αλλά και η αξιολόγηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου και των διαδικασιών, έχουν καταδείξει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.

Τέλος, τονίζεται ότι η ΓΣΕΕ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα για όλα αυτά τα ζητήματα και καλεί τον κόσμο σε συσπείρωση γύρω από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ στον καθημερινό αγώνα που δίνει το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας.

Στο Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ επισυνάπτονται πίνακες με τις συνδικαλιστικές άδειες και τη διαδικασία κήρυξης απεργίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΣΕΕ κοινωνία μνημόνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ