Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε - iefimerida.gr

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

(Φωτογραφία: Hannah McKay/EPA/ΑΠΕ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Μεγάλη Βρετανία για μια απο τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα εκλογικό θρίλερ, με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει τις τελευταίες ώρες το φώς της δημοσιότητας να προβλέπουν μια αμφίρροπη μάχη.

«Στην κόψη του ξυραφιού», «Στο νήμα», «Μάχη στήθος με στήθος»: όλες οι γνωστές απο τέτοιες περιπτώσεις φράσεις-κλισέ έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν την αναμέτρηση του ιστορικού δημοψηφίσματος που λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, φέρνει τα στρατόπεδα του «Brexit» και του «Bremain» σε απόσταση αναπνοής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «WhatUKthinks», η οποια και παρουσιάζει τον μέσο όρο των 6 πιο πρόσφατων μετρήσεων κοινής γνώμης, η διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών είναι οριακή.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ (Bremain-In-Yes) συγκεντρώνουν το 51%, ενώ όσοι υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας (Brexit-Out-No) συγκεντρώνουν το 49%.

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 0

Ο στόχος πλεον είναι ξεκάθαρος: Οι αναποφάσιστοι, που υπολογίζονται στο 10% του εκλογικού σώματος και οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, θα κρίνουν τελικά το αποτέλεσμα.

Καθοριστικός παράγοντας επίσης το ποσοστό συμμετοχής, με την αυξημένη προσέλευση να ωφελεί, σύμφωνα με αναλυτές, την παραμονή της χώρας στους κόλπους της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, επιχείρησε να παρουσιάσει το διακύβευμα της ψηφοφορίας, με πρωτοσέλιδη συνέντευξη του στην εφημερίδα «The Guardian», όπου υποστήριξε ότι «αποφασίζοντας την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ψηφοφόροι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του».

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα είναι ίσως από τα σημαντικότερα γεγονότα που σχετίζονται με το «Ευρωπαϊκό όραμα», με πολλούς να θεωρούν ότι θα κρίνει συνολικά το μέλλον της Ένωσης. Από το ερώτημα που τίθεται μέχρι τις επιπτώσεις ενός πιθανού «Brexit» για την Ελλάδα, εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σημερινό δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία.

Ποιο είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι Βρετανοι;

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 1


Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Οι Βρετανοί θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Να σημειωθεί εδώ ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.

Ποιος έχει δικαίωμα ψήφου;

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 2


Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 ως την ημέρα του δημοψηφίσματος και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ψηφίσουν.

Δικαίωμα ψήφου έχουν επίσης οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά, 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο αυτό.

Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.

Μια προσφυγή που είχε γίνει στη δικαιοσύνη ώστε να μπορούν να ψηφίσουν και οι Βρετανοί που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα χρόνια από 15 απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο.

Πότε αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα;

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 3


Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά αύριο από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή. Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του.

Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του «Remain».

Πότε θα έχουμε την πρώτη ένδειξη;

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 4

Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Όπως και το 2014 και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά έξιτ πολ αύριο, επειδή το περιθώριο λάθους, για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.

Η έρευνα του YouGov θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος. Τα ευρήματα του ινστιτούτου θα ανακοινωθούν από το κανάλι Sky News λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες στις 22.00, τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας).

Η έρευνα αυτή θα είναι διαδικτυακή, δεν θα βασιστεί δηλαδή στις απαντήσεις που θα δίνουν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται συνήθως στα έξιτ πολ. Οι ερωτηθέντες θα επιλεγούν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε άλλες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου και έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν την απόφαση που έλαβαν, αφού ψηφίσουν, είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των προσώπων που θα συμμετάσχουν στην έρευνα.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times τη Δευτέρα, έδινε ποσοστό 44% υπέρ του Brexit και 42% υπέρ της παραμονής. Άλλες δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι προηγείται οριακά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Τι θα συμβεί αν υπερισχύσει το «Brexit» - Η στάση των Ευρωπαίων

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 5

Σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφοφόροι επιλέξουν την παραμονή τους στην ΕΕ, είναι σίγουρο ότι θα γίνουμε μάρτυρες πανηγυρισμών σε Βρυξέλλες και Λονδίνο, με την ζωή να συνεχίζεται όπως την ξέρουμε, καθώς ο Κάμερον έχει ήδη εξασφαλίσει τις αλλαγές που προωθούσε στην σχέση της χωρας του με την ΕΕ.

Τι θα γίνει όμως αν υπερισχύσουν όσοι επιθυμούν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ;

Τα μηνύματα που φτάνουν στο Λονδίνο από την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «σε καμία περίπτωση νέα διαπραγμάτευση» με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολιτικοί της Βρετανίας και οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση μια νέα διαπραγμάτευση» με τη Βρετανία, τόνισε ο Γιούνκερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν. «Το εκτός (σ.σ. της ΕΕ) σημαίνει εκτός», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε απορρίψει την πιθανότητα να παραιτηθεί ο Γιούνκερ εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο αυριανό δημοψήφισμα. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος απάντησε με ένα λακωνικό «όχι».

Ο Γιούνκερ θα συμμετάσχει στις 11.30 (ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή στις Βρυξέλλες σε μια σύνοδο παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτήν την περίοδο.

Μια σειρά Ευρωπαίων ηγετών πάντως έχουν εκφραστεί ανοικτά το τελευταίο διαάστημα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αναδεικνύοντας τους κινδύνους ενός πιθανού Brexit, μεταξύ αυτών ο Φρανσουα Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ματέο Ρέντσι.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για την οικονομία -Η μελέτη του ΔΝΤ

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 6

Ένα αποτέλεσμα υπέρ του «Brexit» στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας μπορεί να οδηγήσει τη βρετανική οικονομία σε συρρίκνωση πάνω από 5% έως το 2019, σε σύγκριση με την παραμονή του.

Αυτό προειδοποιεί το ΔΝΤ, σε ανάλυσή του για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την πέμπτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

Με βάση το «αρνητικό» σενάριο του Ταμείου -μακρές και ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, με τη χώρα να πρέπει να κάνει εμπόριο με την ΕΕ υπό τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου- η οικονομία της Μ. Βρετανίας θα είναι κατά 5,5% μικρότερη έως το 2019.

«Βραχυπρόθεσμα, η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις περίπλοκες και μη δοκιμασμένες διαδικασίες εξόδου θα είναι επιζήμιες για τις επενδύσεις, την κατανάλωση και την απασχόληση στη Βρετανία», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου.

Επίσης, το ΔΝΤ περιμένει πτώση της στερλίνας σε περίπτωση επικράτησης του «Brexit», η οποία μπορεί να βοηθήσει τις εξαγωγές, αλλά όχι σε βαθμό που θα αντισταθμίσει το πλήγμα στη ζήτηση και την παραγωγή.

Πως θα γίνει το διαζύγιο; -«Το άρθρο 50»

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 7

Η διαδικασία του «διαζυγίου» θα ξεκινήσει επίσημα μόνο όταν η βρετανική κυβέρνηση επιλέξει να επικαλεστεί το Αρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ- που δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα- η οποία καθορίζει τα βασικά στοιχεία για την αποχώρηση, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times».

Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του Άρθρου είναι ότι- όταν γίνει η επίκλησή του- ορίζει μία προθεσμία δύο ετών για μία διαπραγματευόμενη αποχώρηση. Πέρα από αυτό, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πώς θα γίνει η διαδικασία, καθώς καμία χώρα δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος.

Επιπλέον, είναι στο χέρι της βρετανικής κυβέρνησης το πότε θα επικαλεστεί το Άρθρο 50 και δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ντέιβιντ Κάμερον θα τηρήσει το πλάνο που έχει δηλώσει και θα επικαλεστεί απευθείας το Αρθρο αν οι Βρετανοί επιλέξουν το Brexit.

Νομικά, η βρετανική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται καν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης. Σε μία έκθεση της Συνταγματικής Κοινότητας, σημειωνόταν ότι «η κυβέρνηση μπορεί, υπό την αυστηρή νομοθεσία, να επιλέξει να το αγνοήσει».

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι μία ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αντιτίθεται στην έξοδο από την ΕΕ, αν και πιθανότατα το κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει άμεσα για το αν και πότε η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το Αρθρο 50.

Όμως,όπως γράφουν οι New York Times, πολιτικά θα είναι σχεδόν απίθανο να παραβλεφθεί το πρώτο δημοψήφισμα για τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη, μετά από 41 χρόνια. «Δεδομένης της συνταγματικής σημασίας του ζητήματος που διακυβεύεται, φαίνεται αδιανόητο η κυβέρνηση να επιλέξει να μην δεσμευθεί από το αποτέλεσμα».

Τι θα συμβεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό;

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 8

Ενα ζήτημα είναι και το τι θα συμβεί με τον Κάμερον. Ο Κάμερον επιμένει ότι δεν θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργία ακόμα κι αν οι Βρετανοί επιλέξουν το «Brexit».

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτή θα είναι η ώρα που θα ανακοινώσει την αποχώρησή του, όταν δηλαδή ανακοινωθεί επίσημα ότι οι Βρετανοί έχουν απορρίψει την προτροπή του και έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Αν παραιτηθεί σε περίπτωση ψήφου υπέρ του Brexit, το κόμμα του θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, τουλάχιστον, για να εκλέξει διάδοχο.

Αν χάσει το δημοψήφισμα αλλά παραμείνει πρωθυπουργός, όπως έχει δηλώσει ότι θα κάνει, η Βρετανία μπορεί να αναλωθεί σε πολιτικούς ελιγμούς για εβδομάδες ή μήνες, καθυστερώντας την απόφαση για το πώς θα προχωρήσει.

Η στάση του επιχειρηματικού κόσμου -Τι θα συμβεί με το «City» του Λονδίνου;

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 9

Οι μεγάλες επιχειρήσεις της Βρετανίας - με ελάχιστες εξαιρέσεις – έχουν εκδηλωθεί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, διότι όπως υποστηρίζουν διευκολύνεται με αυτόν τον τρόπο η κίνηση κεφαλαίων, ανθρώπων και προϊόντων.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της BT, Σερ Μάικ Ρέικ, «δεν υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις» από την παραμονή μας στην ΕΕ.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι που διαφωνούν, όπως ο Λόρδος Μπάμφορντ, ο πρόεδρος της JCB, ο οποίος υποστήριξε ότι μια έξοδος της χωρας απο την ΕΕ θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτεί πιο συμφέρουσες εμπορικές συμφωνίες, μόνη της, «αντί ως ένα από τα 28 έθνη».

Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την άλλη μεριά θα χαιρέτιζαν μια περικοπή της γραφειοκρατίας και αυτό που θεωρούν ως «ασήμαντους κανονισμούς» που περιπλέκουν την λειτουργία τους.

Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, λέει το 55% των μελών του, τίθεται υπέρ της παραμονής της χώρας τους σε μια «μεταρρυθμισμένη ΕΕ».

Αυτό βέβαια που θα πληγεί περισσότερο από ένα πιθανό «Brexit» είναι το περίφημο «City» του Λονδίνου, ένα από τα σημαντικότερα δηλαδή χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, με σημαντικές επιπτώσεις για τα στελέχη που δουλεύουν στις μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν σε αυτό.

Οι τραπεζίτες που εδρεύουν στο Λονδίνο και εξετάζουν την πιθανή μετεγκατάστασή τους στην περίπτωση που οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστούν μισθολογικές μειώσεις έως και 80% εάν μετακινηθούν στη Φρανκφούρτη ή στο Παρίσι, σύμφωνα με την Emolument, την ιστοσελίδα που συγκεντρώνει στοιχεία για τους μισθούς σε όλο τον κόσμο.

Αναλύοντας 8.065 μισθούς για τραπεζικές θέσεις που έχουν άμεση επαφή με πελάτες και που βρίσκονται στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι, η Emolument βρήκε ότι οι τραπεζίτες του Λονδίνου λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς απ’ ό,τι οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι συνάδελφοί τους.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη (associates) των τραπεζών που εδρεύουν στο Λονδίνο κερδίζουν κατά μέσο όρο 100.000 λίρες (146.570 δολάρια), συγκριτικά με 71.000 λίρες και 70.000 λίρες που λαμβάνουν οι συνάδελφοι τους στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι αντίστοιχα, ενώ οι διευθυντές κερδίζουν 280.000 λίρες – 98.000 λίρες περισσότερα απ’ τους συναδέλφους τους στη Φρανκφούρτη και 114.000 λίρες περισσότερο από τους διευθυντές στο Παρίσι.

Εάν όντως οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησής τους από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, πηγές σε κάποιες τράπεζες, όπως η JPMorgan, η Morgan Stanley και η HSBC, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως θα αναγκαστούν να μεταφέρουν κάποιες δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα;

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 10

(Φωτογραφία: Χρήστος Ντουντούμης/Eurokinissi)

Η συζήτηση για το Brexit, σύμφωνα με την Ευρωπαική έκδοση του Politico, είχε ένα έμμεσο όφελος για την «καταχρεωμένη» Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, έτσι ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ.

Αλλά μετά το δημοψήφισμα, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.

Αρκετοί μάλιστα θεωρούν ότι σε περίπτωση ενός «Brexit», οι φυγόκεντρες δυνάμεις που θα αναπτυχθούν θα είναι τέτοιες που μπορεί να οδηγήσουν στην επαναφορά του σεναρίου του «Grexit».

Σοβαρά αναμένονται επίσης τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές εισαγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες που συνδεόνται με την Βρετανία, καθώς και οι Έλληνες εργαζόμενοι και φοιτητές που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τα δίδακτρα που πληρώνουν οι Ελληνες ως ευρωπαίοι φοιτητες, μέχρι το δικαίωμα ένταξης τους στην βρετανική αγορά εργασίας και απο τις καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων σε βρετανικές λίρες, μέχρι τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρώνν, υπάρχουν πολλοί τομείς που θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και η κατεύθυνση και το εύρος των αλλαγών θα καθορίστουν εν πολλοίς και απο τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν ένα πιθανό «Brexit», μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Η στάση των Βρετανικών ΜΜΕ

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 11

Μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι εφημερίδες της χώρας έχουν δηλώσει τη θέση τους, ελπίζοντας ότι θα ασκήσουν επιρροή στους ψηφοφόρους καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα διχασμένο εκλογικό σώμα.

Εφημερίδες που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

THE TIMES
Η βρετανική εφημερίδα Times έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Στο σαββατιάτικο φύλλο της 18ης Ιουνίου η εφημερίδα τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της «Γιατί η παραμονή είναι καλύτερη για τη Βρετανία».
«Συνολικά πιστεύουμε πως η Βρετανία θα είναι καλύτερα να ηγηθεί μιας ανανεωμένης προσπάθειας για μεταρρύθμιση μέσα στην ΕΕ αντί να ξεκινήσει από την αρχή έξω από αυτήν», ανέφερε η εφημερίδα.
Οι δύο άλλες εφημερίδες που ανήκουν στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, η Sun και η Sunday Times, τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ (Brexit).

THE MAIL ON SUNDAY
Η βρετανική δεξιά εφημερίδα Mail on Sunday υποστήριξε, παραδόξως, την εκστρατεία της παραμονής στην ΕΕ, λέγοντας πως η Βρετανία θα είναι πιο ασφαλής, πιο ελεύθερη και θα ευημερήσει περισσότερο μέσα στην Ένωση.
«Προκειμένου το σύγχρονο Ηνωμένο Βασίλειο να ευδοκιμήσει και να ευημερήσει θα πρέπει να εργαστεί μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και όχι εναντίον τους∙ πρέπει να κρατήσουμε τη θέση μας στο υψηλό τραπέζι της Ευρώπης και να βοηθήσουμε να διαμορφωθεί το πεπρωμένο της∙ η δυνατή, καθαρή φωνή μας πρέπει να ακουστεί μέσα στην Ευρώπη, όχι να ακούγονται κραυγές από το περιθώριο», ανέφερε η εφημερίδα.

DAILY MIRROR
Η βρετανική αριστερή ταμπλόιντ κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, λέγοντας «για μέλλον της μεγάλης χώρας μας ... θα πρέπει να ηγηθούμε όχι να φύγουμε [we must lead not leave]|.
»Οι επικεφαλής στην εκστρατεία της “εξόδου”, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Μάικλ Γκόουβ μπορεί να προσπαθούν να παραστήσουν τους απλούς 'τύπους' που νοιάζονται για τους συνηθισμένους ανθρώπους – αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.
»Και με την πιθανότητα ένας από αυτούς να γίνει σύντομα πρωθυπουργός στην περίπτωση μιας ψήφου υπέρ της “εξόδου”, η κατάσταση είναι επικίνδυνη».

THE FINANCIAL TIMES
Η ναυαρχίδα των οικονομικών εφημερίδων της χώρας υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση των 28 μελών, λέγοντας πως «μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης θα ήταν αμετάκλητη, ένα σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη μετά το 1945».
«Δεν είναι ώρα να επιστρέψουμε στη Μικρή Αγγλία. Είμαστε η Μεγάλη Βρετανία. Θα πρέπει να συμβάλουμε σε έναν πιο κόσμο με μεγαλύτερη ευημερία, μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ψήφος πρέπει να είναι υπέρ της παραμονής», ανέφερε η εφημερίδα.

THE OBSERVER
Η εφημερίδα Observer, που ανήκει στον αριστερό όμιλο Guardian Media Group, κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Η εφημερίδα ανέφερε πως η ΕΕ δεν είναι τέλεια, αλλά συνολικά είναι μια δύναμη για το καλό.
«Η παραμονή στην ΕΕ δεν θα εξαλείψει με μαγικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Αλλά αν αποφασίσουμε να το κάνουμε, θα κρατήσουμε τη Βρετανία στην καρδιά της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου έτσι ώστε τα κράτη της Ευρώπης να είναι μαζί καλύτερα εφοδιασμένα για να τις αντιμετωπίσουν», γράφει η Observer.

THE GUARDIAN
Η κυριότερη κεντροαριστερή εφημερίδα της Βρετανίας υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας στους αναγνώστες της ότι πρέπει να «μείνουν ενταγμένοι και περιεκτικοί, όχι θυμωμένοι και απομονωμένοι»
«Ψηφίστε για μια ενωμένη χώρα η οποία απευθύνεται στον κόσμο και ψηφίστε κατά ενός διχασμένου έθνους που στρέφεται στον εαυτό του. Ψηφίστε να παραμείνουμε», ανέφερε η εφημερίδα.

Εφημερίδες που τάσσονται υπέρ της εξόδου

THE SUN
Η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, κάλεσε τους αναγνώστες να ψηφίσουν υπέρ της «εξόδου» στο πρωτοσέλιδό της της 14ης Ιουνίου.
«Πρέπει να απελευθερωθούμε από τη δικτατορία των Βρυξελλών», ανέφερε η ταμπλόιντ, που η κυκλοφορία της φθάνει τα 1,7 εκατομμύρια φύλλα.
Πολλοί από τους αναγνώστες της υποστηρίζουν ήδη το Brexit, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

DAILY MAIL

Η δεξιά εφημερίδα, η δεύτερη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία, κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της «εξόδου» με πρωτοσέλιδό της στις 22 Ιουνίου.
«Αν πιστεύετε στη Βρετανία, ψηφίστε υπέρ της “εξόδου”. Ψέματα, άπληστες ελίτ και μια διχασμένη, ετοιμοθάνατη Ευρώπη - αυτός είναι ο λόγος που θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σπουδαίο μέλλον εκτός μιας διαλυμένης ΕΕ», ανέφερε.

THE TELEGRAPH
Η εφημερίδα The Daily Telegraph τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Ανακοίνωσε την τοποθέτησή της με ένα κύριο άρθρο που φέρει τον τίτλο: «Ψηφίστε έξοδο για να εκμεταλλευθούμε έναν κόσμο ευκαιριών».

THE SUNDAY TIMES

Η εφημερίδα κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ ώστε να ασκήσουν πίεση για μια βαθύτερη μεταρρύθμιση της Ένωσης∙ ενδεχομένως τότε, σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, η παραμονή στην ΕΕ να είναι πιο αποδεκτή στη Βρετανία.
«Ναι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις δυσκολίες, όμως θα πρέπει να κρατήσουμε τη δύναμή μας. Αυτή η ψήφος μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουμε ποτέ να σταματήσουμε την πορεία ενός συγκεντρωτικού ευρωπαϊκού σχεδίου», ανέφερε η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.

THE SUNDAY TELEGRAPH
Η συντηρητική εφημερίδα κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου, επιχειρηματολογώντας πως η ΕΕ ανήκει στο παρελθόν και πως φεύγοντας από την Ένωση η Βρετανία θα μπορεί να αποφασίσει ποιος μπορεί να έλθει για να δουλέψει στη χώρα.
«Από τη στιγμή που θα έχουμε φύγει και δεν θα υπαγόμαστε πλέον στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, οι ανησυχίες των πολιτών για τη μετανάστευση θα γίνουν ένα θέμα για τη βρετανική κυβέρνηση και για το κοινοβούλιο», ανέφερε η εφημερίδα.

Δημοψήφισμα «θρίλερ» στη Βρετανία -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε | iefimerida.gr 12

(φωτογραφίες: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Βρετανία δημοψήφισμα ΕΕ Brexit Bremain
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ