Με Αλαίν Λεφέβρ ξεκινούν οι καλοκαιρινές συναυλίες της ΚΟΑ [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Με Αλαίν Λεφέβρ ξεκινούν οι καλοκαιρινές συναυλίες της ΚΟΑ [πρόγραμμα]

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ένα καινούργιο καλύτερο παρόν». Αυτό είναι το σύνθημα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για αυτό το καλοκαίρι.

Το νέο πρόγραμμα της ΚΟΑ, αλλά και έναν απολογισμό της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου, έκανε γνωστό στους δημοσιογράφους, ο Διευθυντής της Ορχήστρας Στέφανος Τσιαλής.
Ο Στέφανος Τσιαλής παρουσίασε ένα πολυδιάστατο μουσικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ωδείου ανωτέρας σπουδής για νέους μουσικούς από την ΚΟΑ, ενώ έθεσε εκ νέου το θέμα ίδρυσης Ακαδημίας Μουσικής.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ηρώδειο

Η συνεργασία της Κ.Ο.Α. με το Ελληνικό Φεστιβάλ μετρά φέτος τρεις συναυλίες στο Ηρώδειο, όλες τους περιστρέφονται γύρω από ένα απρόβλεπτο «δίδυμο» πρωταγωνιστών:

Με Αλαίν Λεφέβρ ξεκινούν οι καλοκαιρινές συναυλίες της ΚΟΑ [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 0

Αλέν Λεφέβρ

«Αλέν Λεφέβρ-Ορέστη Παπαϊωάννου» (Ηρώδειο, 27/6, 21.00). Στην πρώτη συναυλία που θα δώσει η Κ.Ο.Α., υπό τη μπαγκέτα του Διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή, την ερχόμενη Δευτέρα, ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού, σχεδόν πολιτογραφημένος Έλληνας πλέον, Γαλλοκαναδός πιανίστας Αλαίν Λεφέβρ θα είναι σολίστ στο Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. «Αποφώνησις» είναι ο τίτλος του νέου έργου (παραγγελίας της Κ.Ο.Α.), του νεότατου συνθέτη και περσινού αποδέκτη του Α’ Βραβείου στο Διεθνή Διαγωνισμό για Νέους Συνθέτες «Ντβόρζακ» στην Πράγα καθώς και φιναλίστ στο διαγωνισμό «Μωρίς Ραβέλ», Ορέστη Παπαϊωάννου, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση. Το πρόγραμμα της συναυλίας ολοκληρώνεται με την Έκτη Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ.

«Φεντερίκο Φελλίνι-Νίνο Ρότα» (Ηρώδειο, 5/7, 21.00). Η Κ.Ο.Α. αφιερώνει τη βραδιά της 5ης Ιουλίου σε δύο μυθικά πρόσωπα του σινεμά και της κινηματογραφικής μουσικής: το Φεντερίκο Φελλίνι και το Νίνο Ρότα. Η καλλιτεχνική τους σχέση θα ήταν ίσως καλύτερο να περιγραφεί ως «συγγένεια» που διατηρείται στα τρία τέταρτα της εργογραφίας του Φελλίνι και μεταφράζεται αριθμητικά σε συνεργασίες για 18 κινηματογραφικά και μουσικά αριστουργήματα, όπως καταχωρίστηκε η δουλειά και του ενός και του άλλου στις ταινίες «La Strada», «Οι νύχτες της Καμπίρια», «La dolce vita», «Οκτώμισι», «Σατυρικόν», «Amarcord» κ.ά
Υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου Ευρωπαίου μαέστρου κινηματογραφικής μουσικής,Φρανκ Στρόμπελ, η Κ.Ο.Α. θα ερμηνεύσει τις πιο αγαπημένες μελωδίες του Ρότα, όσο σε βιντεο-οθόνη θα προβάλλονται τα αντίστοιχα αποσπάσματα από τις ταινίες του Φελλίνι.

«Ασκενάζυ επί…2» (Ηρώδειο, 1/8, 21.00). Ο διάσημος αρχιμουσικός και πιανίστας Βλαντιμίρ Ασκενάζυ έχει τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας, στην οποία σολίστ στο Κοντσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ είναι ο γιος του, διακεκριμένος κλαρινετίστας Ντιμίτρι Ασκενάζυ. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με την Εισαγωγή «Προμηθέας» από τη μοναδική μουσική για μπαλέτο («Τα δημιουργήματα του Προμηθέα»), που συνέθεσε ο Μπετόβεν για μία παράσταση η οποία ανέβηκε το 1801 στη Βιέννη. Ακολουθεί το Κοντσέρτο του Μότσαρτ, ένα από τα γοητευτικότερα κοντσέρτα του Αυστριακού κλασικού, το οποίο φανερώνει βαθειά κατανόηση των δεξιοτεχνικών και εκφραστικών δυνατοτήτων του κλαρινέτου. Και η συναυλία κλείνει με τη μεγαλόπνοη και δραματική Τέταρτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκυ.

Με Αλαίν Λεφέβρ ξεκινούν οι καλοκαιρινές συναυλίες της ΚΟΑ [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 1

Στέφανος Τσιαλής

Έτοιμη για ακροάσεις η Ακαδημία
Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Στέφανος Τσιαλής είχε εξαγγείλει τη δημιουργία μίας Ακαδημίας Νέων Μουσικών, η οποία στόχο θα έχει να τους προετοιμάσει για την ένταξή τους σε μία επαγγελματική Ορχήστρα, να τους μυήσει πλήρως στο συμφωνικό ρεπερτόριο, να τους εκπαιδεύσει για τη συμμετοχή τους σε ακροάσεις διεθνούς κλίμακας καθώς και τους προσφέρει τη δυνατότητα μίας πρώτης εργασιακής εμπειρίας. Με τη στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου.

Συνεργασία με ΠΙΟΠ
Στους πολύτιμους υποστηρικτές και συνεργάτες της η Κ.Ο.Α. προσέθεσε πρόσφατα με ιδιαίτερη χαρά το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Η συνεργασία προβλέπει σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, σεμιναρίων και συναυλιών από μουσικά σύνολα της Κ.Ο.Α. στα μουσεία του Δικτύου του Π.Ι.Ο.Π., με τη συμμετοχή μουσικών φορέων και σχολείων κάθε περιοχής. Ήδη πραγματοποιήθηκε (18-20/5) η επίσκεψη του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας «Ν&Σ.Τσαλαπάτα» στο Βόλο, για μία σειρά από συναντήσεις με τους μαθητές των σχολείων της περιοχής και φυσικά μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Με ανάλογη αποστολή το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών (Βαγγέλης Σταθουλόπουλος-φλάουτο, Χριστίνα Παντελίδου-όμποε, Σπύρος Μουρίκης-κλαρινέτο, Γρηγόρης Ασωνίτης-κόρνο, Οδυσσέας Μπάσσιος-φαγκότο) βρίσκεται αυτές τις μέρες (20-22/6) στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί. Και έπεται στα τέλη Ιουλίου το Metallon - Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κ.Ο.Α. (Παναγιώτης Καίσαρης-τρομπέτα, Γιάννης Καραμπέτσος-τρομπέτα, Κωνσταντίνος Σίσκος-κόρνο, Κωνσταντίνος Αυγερινός-τρομπόνι, Γιώργος Ραράκος-τούμπα, Σπύρος Λάμπουρας-κρουστά) που θα επισκεφτεί το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου για να παραδώσει σεμινάρια στους τοπικούς μουσικούς φορείς και να συμπράξει μαζί τους στην συναυλία που θα δώσει με την Πανσέληνο του Ιουλίου!

Συνεργασία με Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Μία ακόμα συνεργασία που κάνει την Κ.Ο.Α. υπερήφανη είναι αυτή που, χάρη στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, εγκαινιάζει εφέτος με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ εξέχουσα θέση έχει στις 26 Ιουλίου, το Γκαλά όπερας του Δημήτρη Πλατανιά και του Γιάννη Χριστόπουλου, με την Κ.Ο.Α. υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας.

Δισκογραφικές εκδόσεις
Η σχέση της Κ.Ο.Α. με την εκλεκτική δισκογραφική εταιρεία Naxos είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του πρώην Διευθυντή της Βύρωνος Φιδετζή ο οποίος είχε μάλιστα εισηγηθεί την υιοθέτηση της σειράς ηχογραφήσεων υπό τον τίτλο Greek Classics. Μετά από ένα διάστημα δισκογραφικής σιγής, η Ορχήστρα και ο Διευθυντής της Στέφανος Τσιαλής είναι πανευτυχείς που μπορούν να ανακοινώσουν την επανενεργοποίηση της συνεργασίας με τη Naxos και την ενίσχυση του label Greek Classics τουλάχιστον με 4 νέες δισκογραφικές εκδόσεις αφιερωμένες σε τέσσερις κορυφαίες μορφές της ελληνικής συμφωνικής δημιουργίας. Τους Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Σκαλκώτα, Γιάννη Χρήστου και Δημήτρη Μητρόπουλο.

Μουσική σε Μουσεία

Με σαφώς βελτιωμένες τις συνθήκες εργασίας της η ανανεωμένη Κ.Ο.Α. επεδίωξε φέτος περισσότερο από ποτέ τις συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και χώρους (όπως π.χ. το όμορφο και φιλόξενο Gazarte φιλοξένησε και εφέτος συναυλίες μουσικής δωματίου), ξεκινώντας συνεργασίες πρωτίστως με τα Μουσεία.
Έτσι στο πλαίσιο του φετινού θεματικού της κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία», η Ορχήστρα έδωσε μία συναυλία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προάγγελο ουσιαστικά της συναυλίας που θα δώσει στις αρχές Οκτωβρίου του 2016, έχοντας την τιμή να συμμετάσχει στον εορτασμό για τα 150 χρόνια του Μουσείου. Η Κ.Ο.Α. είχε επίσης φέτος τη χαρά να ξεκινήσει εκ νέου μία ευρύτερη συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το οποίο συνδιοργάνωσαν σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου σχεδόν σε όλα του τα κτήρια.

Στιγμές που εντυπώνονται

Τέλη Μαΐου στο μικρό νηπιαγωγείο της Αστυπάλαιας. Είκοσι έξι παιδάκια κοιτούν το φωτογραφικό φακό χαμογελώντας πλατιά και, σε μία χειρονομία πανηγυρισμού και χαράς, σηκώνουν τα χεράκια τους ψηλά. Σε δεύτερο πλάνο οι τέσσερις μουσικοί ( Πάρις Αναστασιάδης-βιόλα, Παναγιώτης Τζιώτης-βιολί, Ισίδωρος Σιδέρης-βιολοντσέλο, Γιώργος Μάνδυλας-βιολί) οι οποίοι απαρτίζουν το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, ένα από τα πολλά μουσικά σύνολα που δρουν εντός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, κοιτούν κι αυτοί το φακό με αναλόγως «παιχνιδιάρικη» διάθεση. Το μάθημα ή μάλλον καλύτερα το παιχνίδι αυτής της πρώτης γνωριμίας με τον κόσμο της κλασικής μουσικής έχει μόλις λήξει και η φωτογραφία, όλο χρώματα και χαμόγελα, επιβεβαιώνει την αξία μίας απολύτως «αμφίδρομης» εμπειρίας και σηματοδοτεί έναν από τους βασικότερους στόχους της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ας κρατήσουμε αυτό το στιγμιότυπο ως συμβολισμό ολόκληρης αυτής της χρονιάς που, παρά τα προβλήματα ή και ειδικά λόγω αυτών, μας θυμίζει ποιος είναι ο ρόλος της Τέχνης.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν την Κ.Ο.Α. που και εφέτος συνέλεξε πολλά ακόμα ανάλογα στιγμιότυπα και εμπειρίες, μπορεί να λέει ότι η φετινή σεζόν της χάρισε μέχρι στιγμής αρκετούς λόγους να χαμογελά και να αισιοδοξεί. Το ίδιο κάνει και για το μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ