ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ θα «τουρκοποιήσουν» την Κύπρο - iefimerida.gr

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ θα «τουρκοποιήσουν» την Κύπρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιδράσεις προκαλεί στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο οποίος δήλωσε πως στις αρχές του νέου έτους, θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη προκειμένου να συναποφασιστεί πλαίσιο αρχών επίλυσης του κυπριακού

στη βάση του Ενιαίου Κράτους, και να επιλεχθεί υποψήφιος για τις Προεδρικές του 2013, που θα πολιτευτεί στην βάση αυτή. Σύμφωνα με την συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β', η κίνηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, και θα προσκληθούν ομάδες και πρόσωπα από όλη την κοινωνία, αλλά και κόμματα, πλην όμως των ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ τα οποία σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β', έχουν μία θέση ξεκάθαρη για το Κυπριακό, η οποία όμως δεν οδηγεί στην λύση του προβλήματος αλλά στην «τουρκοποίηση» της Νήσου.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλεί παράλληλα τα μικρότερα κόμματα να προχωρήσουν μαζί στο σχηματισμό τρίτου πόλου ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα τους ακολουθήσει. Δήλωσε επίσης πως γνωρίζει πως θα δεχθεί επίθεση από τους πολιτικούς όμως αυτό είναι κάτι που δεν τον ενοχλεί, αλλά ούτε και θα τον σταματήσει.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών

Όπως είναι φυσικό την κίνηση αυτή δεν μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστη τα κόμματα της Κύπρου, και πιο συγκεκριμένα τα δύο που έβαλε στο «περιθώριο» ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού προέβη σε κατά μέτωπο επίθεση και σημειώνει πως προβλέπει καταστροφή στην Κύπρο εάν προχωρήσει αυτή η κίνηση.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ο προκαθήμενος της εκκλησίας για ακόμα μια φορά προκαλεί την κοινή λογική και τοποθετείται με τρόπο που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο και τον λαό μας», συμπληρώνοντας πως «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι προκαθήμενος της εκκλησίας σήμερα λειτουργεί με τρόπο που θα αποβεί καταστροφικός για την Κύπρο και τον λαό μας εάν υιοθετηθεί. Είπε ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να πάμε πίσω σε λύση ενιαίου κράτους. Είπε όμως και κάτι άλλο, ότι θα επιλέξει ένα πολιτικό ή κάποιο πρόσωπο τέλος πάντων που θα υιοθετεί αυτές τις απόψεις και θα τον παρουσιάσει στα πολιτικά κόμματα τα οποία θα καλέσει να τον στηρίξουν για να αποτελέσει της εναλλακτική επιλογή σε ό,τι αφορά τις επόμενες προεδρικές εκλογές».

Ο κ. Κυπριανού επίσης αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στα κόμματα, πώς ανέχονται να τους προσβάλλει ο Αρχιεπίσκοπος με αυτόν τον τρόπο, ενώ τα καλεί να απαντήσουν στην πρόκληση αυτή. Όπως κατέληξε, τα κόμματα θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, να απαντήσουν εάν είναι έτοιμα να δεχθούν και να υλοποιήσουν μία απόφαση, την οποία θα έχει λάβει ο Χρυσόστομος μόνος του, και θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον του κυπριακού λαού.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, δηλώσεις έγιναν από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος σημείωσε πως οι επιλογές των προεδρικών υποψηφίων θα πρέπει να γίνονται από τα πολιτικά κόμματα και όχι από την Εκκλησία. Σημείωσε παράλληλα πως το κυπριακό πρόβλημα είναι εθνική υπόθεση και δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συνεννόηση με αποκλεισμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ