Θάσος: Βρετανός θα πετάξει με πιστό αντίγραφο αεροπλάνου του 1916 - iefimerida.gr

Θάσος: Βρετανός θα πετάξει με πιστό αντίγραφο αεροπλάνου του 1916

Ο Βρετανός πιλότος με τον δήμαρχο του νησιού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επετειακές εκδηλώσεις έναν αιώνα μετά, για τη συμβολή του νησιού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ετοιμάζει η Θάσος.

Στο πλαίσιο τους θα πραγματοποιηθεί πτήση πιστού αντιγράφου πολεμικού αεροσκάφους του 1916.

Με μια λαμπρή τελετή ο Δήμος Θάσου και η τοπική κοινωνία του νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου θα γιορτάσει το πρωί της Παρασκευής, 24 Ιουνίου, τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη συμβολή της Θάσου στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1916-2016), μέσω των δράσεων του τότε Πολεμικού Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου).

Στη μνήμη του παππού του
Οι μνήμες θα γυρίσουν εκατό χρόνια πίσω χάρη στην πρωτοβουλία δυο Βρετανών πιλότων, του David Bremner και του Theodor Willford, που κατασκεύασαν, με την ομάδα τους, πιστό αντίγραφο αεροπλάνου ρέπλικα τύπου Bristol Scout.
Μάλιστα, ο David Bremner στις 24 Ιουνίου, θα πετάξει το αεροπλάνο αυτό για να τιμήσει τη μνήμη του παππού του, Francis Donald Bremner, που διετέλεσε υποπλοίαρχος του Αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού και ο οποίος ήταν από τους πρώτους πιλότους που έδρασαν στο αεροδρόμιο του Πρίνου κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Επαναλειτουργεί το παλιό αεροδρόμιο του Πρίνου
Η συναρμολόγηση του αεροπλάνου, που μεταφέρθηκε στο νησί, ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το ενδιαφέρον πολλών βετεράνων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που θα επισκεφθούν τη Θάσο με αφορμή τους επετειακούς εορτασμούς.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή του αεροδρομίου αυτό το διάστημα γίνονται με τη βοήθεια του στρατού εργασίες ανακατασκευής του πεδίου προσγείωσης, προκειμένου να πετάξει το αεροπλάνο του David Bremner.

Θάσος: Βρετανός θα πετάξει με πιστό αντίγραφο αεροπλάνου του 1916 | iefimerida.gr 0

Ο David Bremner προσφέρει στον δήμαρχο Θάσου πίνακα με την πτήση του πιστού αντιγράφου αεροπλάνου ρεπλίκα τύπου Bristol Scout με το οποίο πέταξε ο παππούς το 1916 στην περιοχή της Θάσου

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, σε δηλώσεις του για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που χρειάστηκε να γίνει για να λειτουργήσει ξανά το παλιό αεροδρόμιο του Πρίνου στη χρυσή επέτειο της πρώτης λειτουργίας του. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε ότι «η προσπάθεια δεν έγινε μόνο για τον εορτασμό αλλά για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού που ενδιαφέρει τους φιλίστορους, με τη φιλοδοξία ο χώρος μνήμης να γίνει τόπος συνάντησης των τουριστών που ενδιαφέρονται για την ιστορία».
Από την πλευρά του ο David Bremner αναφέρθηκε στην γέννηση του οράματος να κατασκευάσουν αντίγραφο του αεροπλάνου με το οποίο πέταξε ο παππούς του από το αεροδρόμιο του Πρίνου το 1916 και στα δεκατέσσερα χρόνια που χρειάστηκαν για την κατασκευή. «Δεν πιστεύαμε ότι το όνειρο της πτήσης του ίδιου αεροπλάνου από το ίδιο αεροδρόμιο έναν αιώνα μετά θα γίνει πραγματικότητα» σημείωσε και έδωσε τα εύσημα στους ανθρώπους σε Θάσο και Καβάλα που πίστεψαν στην ιδέα και βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα η πτήση αυτή.

Ο Theodor Willford μίλησε για τη δυσκολία κατασκευής του αεροπλάνου υπογραμμίζοντας «Χρειάστηκε να μάθουμε ξανά τις τεχνικές της κατασκευής και ν' αποκτήσουμε τις δεξιότητες που είχαν οι αεροναυπηγοί έναν αιώνα πριν. Με την ευκαιρία αυτή, όμως, μάθαμε πολλά και για το νησί της Θάσου, την πλούσια ιστορία του και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ