Χωρίς πωλητήρια και αναψυκτήρια αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία -Ταλαιπωρία κοινού - iefimerida.gr

Χωρίς πωλητήρια και αναψυκτήρια αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία -Ταλαιπωρία κοινού

Φωτογραφία: Εurokinissi/Αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κλειστά αναψυκτήρια και πωλητήρια κάνουν λόγο οι αρχαιοφύλακες.

Σε ανακοίνωσή της η πανελλήνια ένωση υπαλλήλων φύλαξης αρχαιοτήτων μιλά για μείζον θέμα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Είναι γνωστές οι μεγάλες ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η ΠΕΥΦΑ έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο έχει άμεση σχέση με τη φύλαξη και την ασφάλεια των εκθεμάτων. Γι’ αυτό και η ΠΕΥΦΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους για να αναδείξει, τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στους επισκέπτες το πρόβλημα αυτό.
Επίσης θέλει να ενημερώσει ότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ότι είναι κλειστά πάρα πολλά αναψυκτήρια και πωλητήρια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μην εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Ελληνικό κράτος.
Η ανικανότητα του ΤΑΠΑ (Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων) να δώσει λύση ιδιαίτερα στο θέμα των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων, αλλά και στο ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει όνομα. Είναι η Πρόεδρος του Δ.Σ. ΤΑΠΑ, Κα Ασπασία Λούβη».

Ευθύνες στο υπουργείο
«Επίσης για τη μη πρόσληψη μόνιμων αρχαιοφυλάκων παρά τις επείγουσες ανάγκες και τις τραγικές ελλείψεις υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.
Είναι αδιανόητο να εγκαινιάζονται νέα Μουσεία και το προσωπικό φύλαξης να είναι μόνο έκτακτο. Δηλαδή οι κωδικοί ασφάλειας, οι συναγερμοί και όλα τα σχετικά με την ασφάλεια ενός Μουσείου θα είναι γνωστά σε προσωπικό το οποίο θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου;
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αλλά και τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό κλάδο, κατ’ αρχήν να εξασφαλίζουν την λειτουργία αλλά κυρίως την ασφάλεια των Μουσείων και μετά να τα εγκαινιάζουν. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι μείζον και πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση».

Για εικόνα διάλυσης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κάνει λόγο από την πλευρά του ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτισμού της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Ο κ. Γκιουλέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καθημερινά η Ελλάδα εκτίθεται στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών και δίνει την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας.
Βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσον της θερινής περιόδου, εκατομμύρια επισκέπτες βρίσκονται και θα βρεθούν στη χώρα μας, αλλά, δυστυχώς, το Υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί να επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία απέναντι στα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Στα περισσότερα Μουσεία της χώρας πολλές αίθουσες παραμένουν κλειστές και τα άδεια ράφια στα πωλητήρια των Μουσείων είναι καθημερινή εικόνα λόγω της προβληματικής πολιτικής που ακολουθεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Επίσης, πολλά αναψυκτήρια είναι κλειστά και, μάλιστα, σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, καθημερινά βλέπουμε εικόνες ντροπής με τουρίστες να ταλαιπωρούνται για να πάρουν ακόμα και ένα μπουκάλι νερό!
Παράλληλα, προβλήματα και ελλείψεις στο προσωπικό φύλαξης δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια και την φύλαξη πολλών Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Τέλος, το περίφημο ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο πολλές χώρες χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια και για το οποίο ο προηγούμενος Υπουργός Πολιτισμού κ. Ξυδάκης είχε δεσμευτεί ότι θα ξεκινούσε από τον Ιούνιο του 2015, μάλλον χάθηκε στον δρόμο…
Αναρωτιόμαστε ειλικρινά. Ακούει κανείς στο Υπουργείο Πολιτισμού;
Ντροπή!
Γιατί κωφεύει ο κ. Μπαλτάς, αδιαφορώντας για προβλήματα που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ