Τσίπρας στον ΣΕΒ: Η συμφωνία ανοίγει διάδρομο σταθερότητας - iefimerida.gr

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Η συμφωνία ανοίγει διάδρομο σταθερότητας

(Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η συμφωνία για το χρέος ανοίγει διάδρομο σταθερότητας και μείωσης του επενδυτικού ρίσκου», τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

Απηύθυνε επίσης πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς για έναν «γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».

«Από αυτό το βήμα, καλώ τους κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο διάλογο για την βελτίωση και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

«Η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική. Καθώς λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας», είπε ο Πρωθυπουργός.

Διάλογος εντός ΕΕ για τα αίτια της κρίσης

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να ανοίξει στην ΕΕ ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανεξάρτητα από την τοποθέτηση μας οφείλουμε να ανοίξουμε διάλογο για τις τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης» και πρόσθεσε ότι «η κύρια αιτία για την πολιτική κρίση είναι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και η στρατηγική για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που κυριάρχησε».

Όπως σημείωσε, «οι διαρθρωτικές ανισότητες παγιώνουν τις εισοδηματικές, τον δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά–Νότο και τελικά τις θεσμικές ανισότητες όταν προκύψει κρίση» και υπογράμμισε την ανάγκη μιας «κοινής ευρωπαϊκή βιομηχανικής πολιτικής στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία πέτυχε εν πολλοίς τους στόχους της».

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Η συμφωνία ανοίγει διάδρομο σταθερότητας  | iefimerida.gr 0

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα κοινής αγροτικής πολιτικής, διευκρινίζοντας ότι η ΚΑΠ , παρά τις αντιφάσεις και τις στρεβλώσεις της, έθεσε πριν περίπου 50 χρόνια δύο στόχους: την διατροφική επάρκεια της ηπείρου και την στήριξη του αγροτικού και του κτηνοτροφικού εισοδήματος.

Και οι δύο στόχοι σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αντίθετα, η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική είναι πολύ πιο πρόσφατη, περιορίζεται κυρίως σε ρυθμιστικά θέματα για την αγορά και τα πνευματικά δικαιώματα, αφήνοντας τα ουσιώδη ζητήματα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κατανομής των πόρων στο εθνικό επίπεδο των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων» το πακέτο Γιουνκέρ και επεσήμανε ότι «θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του στο έπακρον ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, η αύξηση της απασχόλησης δεν θα μειωθεί με το ρυθμό που επιθυμούμε. Προϋπόθεση, είναι η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων», σημείωσε.

Ενα Brexit θα κλυδωνίσει την ΕΕ

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι «ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις απεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ πρόσθεσε ότι «θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».

Τον Πρωθυπουργό ακολούθησε στο βήμα του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξςη Τσίπρας ΣΕΒ κρίση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ