Συλλέκτης έδωσε 600.000 ευρώ για να αγοράσει αναμνηστικά των Ναζί -Ρούχα του Χίτλερ, εσώρουχα του Γκέρινγκ - iefimerida.gr

Συλλέκτης έδωσε 600.000 ευρώ για να αγοράσει αναμνηστικά των Ναζί -Ρούχα του Χίτλερ, εσώρουχα του Γκέρινγκ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν όλα τα αντικείμενα, σε μία αμφιλεγόμενη δημοπρασία αναμνηστικών των Ναζί, που περιελάμβαναν μέχρι και τα εσώρουχα του Χέρμαν Γκέρινγκ, αγοράστηκαν από έναν μυστηριώδη συλλέκτη.

Ο οίκος δημοπρασιών Hermann Historica στο Μόναχο προσπάθησε να αποκλείσει τα ΜΜΕ από τη δημοπρασία που έγινε το σαββατοκύριακο, μετά από την ευρεία καταδίκη του από εβραϊκές ενώσεις και τον δήμαρχο της πόλης που ζήτησε να μην διεξαχθεί.

Ομως, η Bild κατάφερε να βάλει στη δημοπρασία έναν «μυστικό» δημοσιογράφο, ο οποίος υποδύθηκε τον πιθανό αγοραστή, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σχεδόν όλη η συλλογή αγοράστηκε από έναν άνδρα αγνώστων στοιχείων, ο οποίος ξόδεψε πάνω από 600.000 ευρώ και δήλωσε ότι είναι από την Αργεντινή.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που πωλήθηκαν ήταν ένα στρατιωτικού τύπου τζάκετ που είχε φορέσει ο Αδόλφος Χίτλερ- «έπιασε» 275.000 ευρώ- και μία ακτινογραφία του κρανίου του ίδιου, μετά από την απόπειρα δολοφονίας του το 1944, η οποία πωλήθηκε για 21.000 ευρώ.

Ακόμη, η θήκη που περιείχε την κάψουλα κυανίου με την οποία αυτοκτόνησε ο Γκέρινγκ- ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Χίτλερ και υψηλόβαθμο στέλεχος του Γ΄Ράιχ- πωλήθηκε για 26.000 ευρώ. Με αυτή αυτοκτόνησε λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή του στη Νυρεμβέργη το 1946. Τα μεταξωτά εσώρουχά του «έπιασαν» 3.000 ευρώ. Συνολικά, η δημοπρασία έφτασε τα περίπου 900.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα αντικείμενα ήταν διαθέσιμα μόνο σε «σοβαρούς συλλέκτες», αλλά υπήρχαν φόβοι ότι θα καταλήξουν στα χέρια νεοναζί, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οσο για τον μυστηριώδη αγοραστή, που έδωσε 600.000 ευρώ για να αποκτήσει πάνω από 50 αντικείμενα, η Bild τον περιέγραψε ως άνδρα γύρω στα 40, που φορούσε σκούρο τζιν, μία μπλούζα Ralph Lauren και ένα μαύρο καπέλο.

Οταν τον πλησίασε ο ρεπόρτερ της εφημερίδας, αρνήθηκε να δηλώσει το όνομά του και ισχυρίστηκε ότι τα αντικείμενα θα καταλήξουν σε ένα μουσείο, χωρίς να το κατονομάσει, ενώ δήλωσε ότι είναι Αργεντινός. Στη δημοπρασία χρησιμοποίησε τον κωδικό 888, αριθμός που παραπέμπει στον νεοναζιστικό κώδικα 88, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον χαιρετισμό «Χάιλ Χίτλερ».
Πολλοί από τους κορυφαίους Ναζιστές κατάφεραν να δραπετεύσουν σε αυτή τη χώρα, μετά από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου πολέμου. Ο Αντολφ Αιχμαν, ένας από τους «αρχιτέκτονες» του Ολοκαυτώματος, συνελήφθη εκεί από την Μοσάντ το 1960 και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, όπου δικάστηκε και εκτελέστηκε για εγκλήματα πολέμου.

Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας καταδίκασε τη δημοπρασία, χαρακτηρίζοντάς την αηδιαστική. «Πρόκειται για μία πολύ αμφισβητήσιμη χρήση της ιστορίας μας. Δεν είναι μόνο κακόγουστο, αλλά και επικίνδυνο», δήλωσε από την πλευρά της η Σαρλότ Νόμπλοχ, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας του Μονάχου.

Σύμφωνα με την Bild, ο χώρος που έγινε η δημοπρασία ήταν γεμάτος με νεαρά ζευγάρια, ηλικιωμένους και μυώδεις άνδρες, με ξυρισμένα κεφάλια και tribal τατουάζ.


Φωτογραφία: Wikipedia/ United States Army Signal Corps photographer

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ