Εντυπωσιάζει η έκθεση Ζογγολόπουλου στην Ανδρο [εικόνες] - iefimerida.gr

Εντυπωσιάζει η έκθεση Ζογγολόπουλου στην Ανδρο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ο καλλιτέχνης που πούλησε τη βέρα του στην Κατοχή για να ζήσει.

Μία αναδρομική έκθεση για τον σημαντικό Ελληνα καλλιτέχνη Γιώργο Ζογγολόπουλο πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι στην Άνδρο, το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του νησιού.

Οι εκθέσεις συνήθως ακολουθούνε διαφορετική πορεία. Γλυπτά, πίνακες, έργα τέχνης, βγαίνουν από το εργαστήριο ή κάποια συλλογή και μπαίνουν στις προθήκες ενός μουσείου για να τα δει το κοινό. Εδώ έχουμε κυρίως προβεβλημένα έργα που κοσμούν δρόμους και πλατείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, να μπαίνουνε σε ένα μουσείο.

Εντυπωσιάζει η έκθεση Ζογγολόπουλου στην Ανδρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Αρχιτεκτονικά γλυπτά, γιατί πρώτα από όλα ο Ζογγολόπουλος ήταν αρχιτέκτονας.
Δεν έμπαινε σε καλούπια, 5 ετών έφυγε από το σπίτι του για μία παραλία κάπου στην Αίγινα όπου ζωγράφιζε μόνος και λίγο αργότερα, μεγαλώνοντας, απεβλήθη δύο φορές από την Καλών Τεχνών. Ήταν ο γλύπτης που ξέφυγε από την αγαλματοποιία και έδωσε νέα στοιχεία στην τέχνη του.

Εντυπωσιάζει η έκθεση Ζογγολόπουλου στην Ανδρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Στο Μουσείο της Άνδρου θα δούμε πίνακες του, τους διάσημους παραμορφωτικούς καθρέφτες, αλλά και τις δημοφιλείς ομπρέλες του, για τις οποίες έλεγε πως «κρυφακούν το σύμπαν».

Στο μουσείο και οι μακέτες από τα έργα του που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, με φωτογραφία από το σημείο που κοσμούν, αλλά και γεωγραφική ένδειξη για το πρωτότυπο.

Εντυπωσιάζει η έκθεση Ζογγολόπουλου στην Ανδρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Η έκθεση δομείται σε τέσσερις ενότητες, ενώ αντιπροσωπευτικά έργα, όλων των ενοτήτων παρουσιάζονται στο αναδρομικό αφιέρωμα.

  • Την πρώιμη παραστατική περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από μια ρεαλιστική σχεδιαστική δυνατότητα
  • Την υπαινικτική μόνο πιστότητα στο αντικείμενο και τις επιρροές του από τις νέες αισθησιοκρατικές επιταγές του Μοντερνισμού
  • Τις εγκαταστάσεις και την ένταξη τους στον υπαίθριο χώρο
  • Την ύστερη φάση της παντελούς απόρριψης των ρεαλιστικών αναφορών. Την περίοδο δηλαδή των γεωμετρικών ελεύθερων συνθέσεων των υδροκινητικών και φωτοκινητικών κατασκευών.

Κατάλογος της έκθεσης με κείμενα για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο και το έργο του κυκλοφορεί από τη Μικρή Αρκτο.

Εντυπωσιάζει η έκθεση Ζογγολόπουλου στην Ανδρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου
Αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν είναι πυροτέχνημα. Κάθε χρόνο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα, καλλιτέχνες και πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1979 και το καλοκαίρι του 1986 η νέα του πτέρυγα. Αποτελεί σημείο κατατεθέν του νησιού και προορισμό, απανταχού φιλότεχνων.

Η αναδρομική έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο με μία εκδήλωση που έφερε στο μουσείο της Ανδρου, φίλους, γνωστούς, φιλότεχνους, επισκέπτες, σε μία ζεστή γιορτή, που όλοι είχαν κάτι να θυμηθούν από τον άνθρωπο που αφιέρωσε 80 χρόνια της ζωής του, στην τέχνη του.

Εντυπωσιάζει η έκθεση Ζογγολόπουλου στην Ανδρο [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Η έκθεση: Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης
Διάρκεια έκθεσης: έως 25 Σεπτεμβρίου
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00,
Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ