Οκτώ εκ. ευρώ έχει πληρώσει η χώρα για καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης - iefimerida.gr

Οκτώ εκ. ευρώ έχει πληρώσει η χώρα για καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία θλιβερή πρωτιά έχει η Ελλάδα μεταξύ των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς είναι μία από τις τέσσερις χώρες που συστηματικά και κατ' επανάληψη έχουν παραβιάσει τον εύλογο χρόνο στην απονομή της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα «των Νέων» Μέχρι και το 2010 η χώρα μας μετρούσε 353 καταδίκες λόγω των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης. Για το 2011 οι καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν ήδη ξεπεράσει τις 360. Ενώ από το 1997 έως σήμερα το Δημόσιο έχει πληρώσει 8.420.822 ευρώ σε χρηματικές αποζημιώσεις και ηθική ικανοποίηση σε όλους εκείνους που αναζήτησαν το δίκιο τους στο Στρασβούργο.

Στεφανάκος και Γιοσάκης πέτυχαν την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης κατάφεραν να καταδικάσουν την Ελλάδα οι Βασίλης Στεφανάκος και Ιάκωβος Γιοσάκης. Ο πρώτος διατηρεί ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη, έφτασε μέχρι το Στρασβούργο παραπονούμενος διότι αν και είχε ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για πράξη που φέρεται να τελέστηκε το 1997, η υπόθεση παραμένει ακόμα εκκρεμής.
Κέρδισε μάλιστα την υπόθεση, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τη δίωξη μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης είναι υπερβολικός και όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ελληνική κυβέρνηση δεν εξέθεσε κανέναν ισχυρισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετική κρίση.
Καταδίκη όμως της χώρας κατάφερε να πετύχει μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστήριο για καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο οποίος έχει εμπλακεί στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.
Τον περασμένο Μάιο κέρδισε την προσφυγή που είχε καταθέσει καταγγέλλοντας ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε μια δίκαιη και σύντομη δίκη για υπόθεση που δεν είχε σχέση με τον βασικό κορμό των αξιοποίνων πράξεων που αντιμετώπιζε. Μάλιστα του επιδίκασαν 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Γιοσάκης στρέφεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με προσφυγές του κατά της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς και κατά το παρελθόν είχε βγει δικαιωμένος κερδίζοντας μάλιστα αποζημιώσεις 8.000 και 6.000 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ