Στην προκρούστεια κλίνη εφάπαξ - επικουρικές από τον Ιανουάριο - iefimerida.gr

Στην προκρούστεια κλίνη εφάπαξ - επικουρικές από τον Ιανουάριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες μειώσεις θα δουν οι ασφαλισμένοι στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ τους από τον Ιανουάριο καθώς οι αναλογιστικές μελέτες στα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αναμένεται να οδηγήσουν σε «κούρεμα» των συντάξεων από 5% έως και 30%.

Συγκεκριμένα, οι νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ κρίνονται αναγκαίες καθώς τα επικουρικά ταμεία βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων τους. Όπως απέδειξαν οι αναλογιστικές μελέτες, που ολοκληρώθηκαν, όλα τα ταμεία έχουν αρνητικό ισοζύγιο με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η περαιτέρω μείωση των παροχών που προσφέρουν τα ταμεία αυτά στους ασφαλισμένους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ετήσιο έλλειμμά τους ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, διαφορετικά σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου χρήματα για τις επικουρικές συντάξεις!

Πάντως οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων και στο εφάπαξ δεν θα είναι ομοιόμορφες. Αντίθετα, οι μειώσεις θα διαφέρουν ανάλογα με το μεγεθος του ελλείμματος του κάθε επικουρικού ταμείου. Στα ταμεία που βρίσκονται κάτω από το μηδέν, θα πέσει άμεσο τσεκούρεμα ενώ στα υπόλοιπα οι μειώσεις θα είναι πιο ήπιες και σε βάθος χρόνου. Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΕΤΕΑΜ και στα επικουρικά των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο Εργασίας, ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων στο 20% στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, από 1η Ιανουαρίου θα μειωθεί κατά 20% το ποσό της επικουρικής σύνταξης που χορηγούν το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες). Ανάλογη θα είναι η μείωση και στα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων.

Επίσης, οι αναλογιστικές μελέτες οδηγούν σε μείωση κατά 25%, σε βάθος πενταετίας, των επικουρικών συντάξεων στο ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στα Ταμεία), το ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι), το ΤΕΑΥΕΚ (εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα) και το ΤΕΑΥΦΕ (εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές εταιρείες).

Από 5% έως και 30% οι μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Στο μέτωπο του εφάπαξ, μεγάλες μειώσεις από 5% έως και 30% θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι προς το παρόν γλυτώνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», το σχέδιο για το εφάπαξ θα προβλέπει τα εξής:

  • Μείωση από 5% έως 10% του βοηθήματος που χορηγούν το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο φορέας της ΔΕΗ και το Ταμείο της Εμπορικής. Να σημειωθεί ότι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στοιβάζονται 43.000 αιτήσεις για εφάπαξ, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τα δύο χρόνια ενώ το έλλειμμα του Ταμείου φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.
  • Μείωση από 25% έως 30% του εφάπαξ που χορηγούν οι φορείς των ΔΕΚΟ, σε όσες περιπτώσεις οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ελλείμματα. Οι περικοπές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και μένει να διευκρινιστεί το αν θα επηρεάσουν και όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
  • Σταθερό αναμένεται να μείνει το εφάπαξ που χορηγεί το Τ.Α.Π.Ι.Τ., που καλύπτει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (εμποροϋπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο).

Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και τα ταμεία που δίνουν τις κύριες συντάξεις λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των εσόδων του που οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν να χρειαστούν νέες μειώσεις και στις κύριες συντάξεις.

Σημειώνεται πως το τελευταίο τρίμηνο έχουν τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ. Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο με την επιβολή ειδικής εισφοράς από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Aπό 1ης Νοεμβρίου μειώθηκαν κατά 30% οι επικουρικές που υπερβαίνουν τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ ενώ μειώθηκαν κατά 15% οι επικουρικές του ΤΑΥΤΕΚΩ (συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ αλλά και του ΕΤΑΤ) και κατά 20% τα μερίσματα που χορηγεί το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (στα μερίσματα προβλέπεται η περικοπή κατά 50% του ποσού που υπερβαίνει τα 500 ευρώ).

Στη Βουλή οι μελέτες

Οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης θα παρουσιαστούν αύριο στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι μελέτες έχουν ήδη φτάσει στο υπουργείο και απεικονίζουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετοί ασφαλιστικοί φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες δείχνουν πως στο "κόκκινο" είναι ήδη το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό μισθωτών ιδιωτικού τομέα), το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό ΔΕΚΟ και των τραπεζών) και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ