Υπερφορολόγηση και νομοθεσία «φρενάρουν» τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών - iefimerida.gr

Υπερφορολόγηση και νομοθεσία «φρενάρουν» τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπερφορολόγηση και οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι που αντιμετωπίζει οι εταιρίες κινητής επικοινωνίας ανακόπτουν τη δυναμική πορεία του κλάδου που θα μπορούσε να φέρει δημόσια έσοδα 2,06 δισ. ευρώ έως το 2020.

Πρόσθετο στήριγμα στην εθνική οικονομία και τα δημόσια έσοδα μπορεί να προσφέρει, υπό προϋποθέσεις, ο εγχώριος κλάδος των κινητών επικοινωνιών. Σε περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει να κάνει το “ψηφιακό άλμα” και να συγκλίνει με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2,2% (€4,49 δις) και τα δημόσια έσοδα κατά €2,06 δις έως το 2020.

Ο κλάδος θα μπορούσε να προσθέσει στο ΑΕΠ 2,2% μέχρι το 2020, υπό την προϋπόθεση της άρσης των φορολογικών και ρυθμιστικών εμποδίων

Αντίθετα, με τη διατήρηση ή και επιδείνωση του υφιστάμενου περιβάλλοντος και την “ψαλίδα” που χωρίζει τη χώρα από την Ε.Ε. να μην κλείνει, η επιπρόσθετη συμβολή των ψηφιακών επικοινωνιών στην οικονομία θα μειωθεί σε υπο-διπλάσιο ποσοστό (1,1% στο ΑΕΠ και μόλις €1 δις δημόσια έσοδα έως το 2020). Στο απαισιόδοξο σενάριο, ο κλάδος θα αντιμετωπίσει συνεχιζόμενη ύφεση στα έσοδα του, τα οποία θα περιοριστούν κατά 12,1% έως το 2020.

Τα δύο σενάρια στηρίζονται στις παραδοχές διεθνών μελετών, σύμφωνα με τις οποίες η αναβάθμιση από δίκτυα 2ης γενιάς (2G) σε δίκτυα 3ης γενιάς (3G) σε μια χώρα με 100% χρήση κινητών υπηρεσιών συμβάλλει σε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%. Αντίστοιχα, για τα δίκτυα 4ης γενιάς (4G), (από 2ης γενιάς) η αύξηση αγγίζει το 1% κατ’ έτος.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα για να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από την Ευρώπη είναι μακρύς, καθώς, για παράδειγμα, κατατάσσεται στην 26η στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) στην ΕΕ‐28.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες, που δημοσιεύει ο ΣΕΠΕ, εμπόδια για τη μεγέθυνση του οφέλους του κλάδου στην οικονομία δημιουργούν οι εκκρεμότητες στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης, η υπερφορολόγηση και οι διαδικασίες κοστολόγησης του φάσματος.

«Οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι ασάφειες στη νομοθεσία συνεχίζουν να δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης - την ομαλή ανάπτυξη των δικτύων και το ξεδίπλωμα των επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξακολουθούν να απαιτούνται έως και δύο χρόνια για την αδειοδότηση σταθμών βάσης έναντι τεσσάρων μηνών, που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο», αναφέρει η μελέτη.

Βασικό ανάχωμα στην περαιτέρω ενίσχυση του οικονομικού αποτυπώματος των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα δημιουργεί, κατά τη μελέτη, η υπερφορολόγηση της κινητής τηλεφωνίας. Με την επιβολή ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας (το 2007 και το 2009) η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στη φορολόγηση των κινητών επικοινωνιών στην ΕΕ-28 με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει έως και το 49%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Όπα ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ