Ρόδος: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς -Ελπίδες ότι θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο - iefimerida.gr

Ρόδος: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς -Ελπίδες ότι θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο

Φωτογραφίες: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τα μέτωπα της φωτιάς στη νότια Ρόδο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οι προσπάθειες επίγειων και εναέριων μέσων έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα.

Οι ζημιές πάντως είναι αρκετά μεγάλες ενώ άγνωστα είναι τα αίτια που την προκάλεσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, τα μέτωπα της φωτιάς τόσο στο Φράγμα της Απολακκιάς και την Ίστριο, όσο και προς την Μονόλιθο και τα Σιάννα είναι πλέον ελεγχόμενα και υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι το πρωί θα έχει τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που έκαψε για άλλη μια φορά την Νότια Ρόδο.

Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών ή πυροσβεστών. Στην Απολακκιά υπήρξαν οι μεγαλύτερες υλικές απώλειες σε στάβλους, γεωργικά μηχανήματα αλλά και σε μια αποθήκη η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο καπνός μαζί με την υγρασία κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική σε ολόκληρο το νησί.

Πιο πολύ όμως εκείνο που δεν αντέχεται είναι η θλίψη για την απίστευτη οικολογική καταστροφή που συντελείται. Την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού (τόπος των ελαφιών το Μοναστήρι απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά) των κόπων των ανθρώπων που είδαν τις σοδειές τους, τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη.

Οπως ανέφερε η Πυροσβεστική, «καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν στην πυρκαγιά στη Ρόδο 71 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 85 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 24 οχήματα ΟΤΑ».

Σε ό,τι αφορά την έκταση που έκαψε η φωτιά, ο αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας εξήγησε ότι «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση φωτιάς για την Ρόδο. Η πυρκαγιά έκαιγε σε μεγάλη έκταση και με μεγάλη ταχύτητα γεγονός που έκανε δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Έχει καεί μια πολύ μεγάλη έκταση, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε μετά την οριστική κατάσβεση της φωτιάς, δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Η φωτιά εκτιμάται ότι ξεκίνησε από δασική περιοχή μεταξύ Αρνίθας και Απολακκιάς και έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Μάλιστα, το χωριό Απολακκιά εκκενώθηκε, με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι το γήπεδο 5Χ5 στην πλατεία του χωριού, ενώ καταστράφηκαν περιβόλια περιμετρικά του χωριού, κάηκαν στάβλοι και αγροτικά μηχανήματα.

Ρόδος: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς -Ελπίδες ότι θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο | iefimerida.gr 0

Διαβάστε τι συνέβη νωρίτερα:

15:40: Τα μέτωπα φαίνεται πως πληθαίνουν όσο περνάει η ώρα και πλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος τόσο για την Αρνίθα, όσο και για την Παναγία Σκιαδενή. Αυτή την ώρα, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν από αέρος δύο Κάναντερ και δύο ελικόπτερα, ενώ επιπλέον αναμένονται και δύο Super Puma.

16:01: Το μέτωπο προς την Παναγία Σκιαδενή έχει περιοριστεί, ωστόσο άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά κατευθύνεται και προς την Ίστριο, δημιουργώντας ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα για τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού. Σύμφωνα με δήλωση στη «Ροδιακή» του προέδρου της Ιστρίου Βασίλη Βουκκή, οι πύρινες γλώσσες κυκλώνουν και την Ίστριο, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα λεπτά η εκκένωση του οικισμού.

16:10 Χάρτης με τα δύο μέτωπα που μαίνονται στην περιοχή, σύμφωνα με το πρόγραμμα MODIS της NASA (από τον Γιάννη Δραβίλα)

Ρόδος: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς -Ελπίδες ότι θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο | iefimerida.gr 1

16:40: O πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιστρίου Βασίλης Βουκκής δήλωσε στο topontiki.gr: «Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Εκκενώνουμε το χωριό, μεταφέροντας κυρίως τους ηλικιωμένους σε γειτονικές περιοχές. Τα σπίτια δεν απειλούνται άμεσα, αλλά αν δεν υπάρξει σύντομα βοήθεια από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της περιοχής σύντομα η φωτιά θα μας κυκλώσει».

16:55: Συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς. Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο του Γιώργου Μηνατσή από την παραλία της Λάρδου, όπου μόλις λίγα μέτρα από την ακτή ανεφοδιάζονται με νερό τα καναντέρ.

17:25: Τα πρώτα μηνύματα αισιοδοξίας -για πρώτη φορά- στο μέτωπο της φωτιάς. Ο αέρας έχει καταλαγιάσει, γεγονός που βοηθάει τις πυροσβεστικές δυνάμεις να «μαζέψουν» τα μέτωπα. Αυτή την ώρα η εικόνα που υπάρχει είναι η προσπάθεια να περιοριστεί το μέτωπο προς την Αρνίθα, αλλά και να συγκρατηθεί το μέτωπο προς Σιάννα και Μονόλιθο που πάει να ξεφύγει. Από εκεί και πέρα, μικρότερες δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν μικρότερες εστίες φωτιάς, όπως για παράδειγμα εντός της Απολακκιάς.

17:57: Ξεκίνησε και βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στην Προφύλια η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της πυρκαγιάς, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων φορέων. Αναμένεται να γίνει εκτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, αλλά και το πώς θα κινηθούν από εδώ και έπειτα. Στο πλαίσιο αυτό όπως έγινε γνωστό έφτασε πριν από λίγη ώρα στη Ρόδο και μια ομάδα της ΕΜΑΚ η οποία κατευθύνεται άμεσα στο σημείο για να υποστηρίξει τις προσπάθειες, αλλά και ενδεχομένως να ξεκουράσει και κάποιους από τους πυροσβέστες που επιχειρούν από το πρωί.

18:34: Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στα μέτωπα Απολακκιάς-Αρνίθας-Σκιάδι, το οποίο είναι υπό μερικό έλεγχο, με τη φωτιά να καίει την περιοχή ανάμεσα σε Ιστριο-Μονόλιθο, και με νέο μέτωπο να βρίσκεται σε εξέλιξη σε Σιάννα-Μονόλιθο.

19:50: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από αρμόδια στελέχη για την κατάσταση της πυρκαγιάς, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή βελτίωση και στα δύο μέτωπα, τόσο προς Ίστριο, όσο και στην περιοχή του Φράγματος της Απολακκιάς προς Μονόλιθο. Ωστόσο εντείνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων πριν πέσει το φως της ημέρας, καθώς υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει ώστε να θεωρηθεί ότι έχουν ελεγχθεί τα πύρινα μέτωπα.

Ρόδος: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς -Ελπίδες ότι θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο | iefimerida.gr 2
Ρόδος: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς -Ελπίδες ότι θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο | iefimerida.gr 3
Ρόδος: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς -Ελπίδες ότι θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο | iefimerida.gr 4
Ρόδος: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς -Ελπίδες ότι θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο | iefimerida.gr 5
Ρόδος: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς -Ελπίδες ότι θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο | iefimerida.gr 6

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dimokratiki.gr, rodiaki.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ρόδος φωτιά πυρκαγιά ανεξέλεγκτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ