Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα στο iefimerida: Κανένας στην Ελλάδα και την Ισπανία δεν θέλει να συμβεί ό,τι σε εμάς - iefimerida.gr

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα στο iefimerida: Κανένας στην Ελλάδα και την Ισπανία δεν θέλει να συμβεί ό,τι σε εμάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Ενρίκε Καπρίλες, μίλησε στον Ιάσωνα Πιπίνη και το iefimerida.

Ο Ενρίκε Καπρίλες είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και ήταν αντίπαλος του Νικολάς Μαδούρο στις τελευταίες εκλογές, τις οποίες έχασε με οριακή διαφορά.

Αυτό το διάστημα ο Καπρίλες προωθεί το σχέδιο του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα οδηγήσει στην ανατροπή του Μαδούρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μέχρι στιγμής όμως, η κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Συνάντησα τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στο Καράκας, εν μέσω της τεράστιας κρίσης που βιώνει η χώρα, και τον ακολούθησα στην περιοδεία που έκανε στην φαβέλα Λα Ντολορίτα, μια από τις μεγαλύτερες φαβέλες στη Λατινική Αμερική.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα στο iefimerida: Κανένας στην Ελλάδα και την Ισπανία δεν θέλει να συμβεί ό,τι σε εμάς | iefimerida.gr 0

Ο Καπρίλες, ο οποίος μου είπε ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε έρθει στην Ελλάδα, σκέφτεται μελλοντικά να πραγματοποιήσει και ένα επίσημο ταξίδι στη χώρα μας. Στη συνέντευξη που έδωσε στο iefimerida.gr ο Ενρίκε Καπρίλες μίλησε για την ανάγκη δημοψηφίσματος στη Βενεζουέλα, τους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά και την προσπάθεια «εξαγωγής» του πολιτικού μοντέλου της Βενεζουέλας στην Ευρώπη, λέγοντας με νόημα: «κανένας λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν θα ήθελε στη χώρα του τον Μαδούρο και το μοντέλο του».

Εδώ και λίγους μήνες η αντιπολίτευση ελέγχει τη Βουλή στη Βενεζουέλα. Τι έχει γίνει με τους νόμους που έχετε ψηφίσει;

Η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή ελέγχει τη Βουλή. Ωστόσο, η κυβέρνηση όποιους νόμους ψηφίζουμε και δεν της αρέσει τους κρίνει αντισυνταγματικούς μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι ανεξάρτητο;

Για κανέναν λόγο. Είναι τσαβικό. Ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση. Εγώ έχω ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να διεξαχθεί στη χώρα ένα δημοψήφισμα που θα χρησιμοποιηθεί ως ένας μηχανισμός για να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Το δημοψήφισμα προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αν ο λαός αποφασίσει την απομάκρυνση του Μαδούρο, σε τριάντα μέρες μπορούμε να εκλέξουμε μια νέα κυβέρνηση. Μια νέα κυβέρνηση θα μπορεί να δώσει αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα στο iefimerida: Κανένας στην Ελλάδα και την Ισπανία δεν θέλει να συμβεί ό,τι σε εμάς | iefimerida.gr 1

Δεν είναι καινούργιο το θέμα των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα. Το θέμα είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα κατά τη διακυβέρνηση του Μαδούρο. Υπάρχουν περισσότεροι από 70 πολιτικοί κρατούμενοι αυτή τη στιγμή στη Βενεζουέλα.

Έχει λεχθεί ότι η Βενεζουέλα προσπάθησε να «εξάγει» το πολιτικό της μοντέλο σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και στην Ευρώπη.

Εγώ δεν πιστεύω κανένας στην Ελλάδα και στην Ισπανία να θέλει στη χώρα του να συμβεί αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Αν κάποιος θέλει στη χώρα του τον Μαδούρο και το μοντέλο του πιστεύω ότι πρέπει να το ξανασκεφτεί γιατί ίσως έχει κάποιο πρόβλημα. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει να έχει στη χώρα του τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο, τη μεγάλη εγκληματικότητα που έχουμε, τις ελλείψεις που έχουμε, τις ουρές που σχηματίζει ο κόσμος για να βρει είδη πρώτης ανάγκης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αν διεξαχθεί το δημοψήφισμα που ζητάτε, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη Βενεζουέλα;

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα στο iefimerida: Κανένας στην Ελλάδα και την Ισπανία δεν θέλει να συμβεί ό,τι σε εμάς | iefimerida.gr 2

Αν καθαιρεθεί ο Μαδούρο μέσα σε τριάντα μέρες μπορεί να εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα προβλέπεται από το Σύνταγμα. Είναι μια συνταγματική αλλαγή, βρίσκεται στο άρθρο 62 του Συντάγματος. Αν επιτευχθεί το δημοψήφισμα και υπάρξει αλλαγή της κυβέρνησης θα υπάρξει αμνηστία στη Βενεζουέλα. Μια νέα κυβέρνηση θα ψηφίσει την αμνηστία.

Η κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες δεν ευνόησε τους φτωχούς στη Βενεζουέλα; Δεν μείωσε τη φτώχεια;

Πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Τσάβες ότι τοποθέτησε το θέμα της φτώχειας στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όμως πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό. Σήμερα υπάρχει περισσότερη φτώχεια από όταν ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση. Τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση; Άφησε ερείπια πίσω της. Δεν είναι μόνο ότι κατέστρεψε τη Δημοκρατία, δεν είναι μόνο ότι είναι μια κυβέρνηση απολυταρχική, που καταπατάει τους νόμους, που διώκει, που απαλλοτριώνει ξένη περιουσία, που δεν σέβεται τις ελευθερίες, που ελέγχει τον Τύπο και προσπαθεί μέσω ενός διεθνούς λόμπι, χρησιμοποιώντας προπαγάνδα να δείξει κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα.

Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα είναι δραματικές, κυρίως λόγω της έλλειψης σε τρόφιμα και φάρμακα. Επιπλέον παρακολουθούμε μια αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση που οδηγείται στα άκρα.

Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι αντισυνταγματικό. Πρέπει να συνεχίσουμε σταθεροί μέσα στο Σύνταγμα. Όσο αντιδημοκρατική και να είναι η κυβέρνηση, όσο βίαιη και να είναι η κυβέρνηση, όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει χρήση της δύναμης της, να σκοτώσει κόσμο, κάτι που το έχει κάνει.

Εμείς πρέπει να παραμείνουμε μέσα στο Σύνταγμα. Η πρόκληση είναι να νικήσουμε δημοκρατικά μια κυβέρνηση που δεν είναι δημοκρατική. Αυτή είναι η πρόκληση που εμείς έχουμε. Είναι μια ιστορική στιγμή αυτή που ζούμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ενρίκε Καπρίλες Βενεζουέλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ