Βιοτέχνες: Αποκλεισμένοι από τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών 4 στους 10 επαγγελματίες

Τέσσερις στους δέκα επαγγελματίες είναι αποκλεισμένοι από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πληρωμών, αφού είτε έχουν κόκκινα δάνεια είτε οφειλές σε εφορία και συναλλαγές με αποτελέσμα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί να είναι δεσμευμένοι.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας ζητά τη διεύρυνση του ορίου των 1.500 ευρώ τον μήνα για τους ακατάσχετους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων, με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομίας και σημειώνει ότι καθημερινά ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, γίνονται αποδέκτες παραπόνων, από δεκάδες επιχειρηματίες και εμπόρους, οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις μεταξύ προμηθευτών, πελατών, τραπεζών και δημοσίου λόγω των αυστηρών τραπεζικών περιορισμών.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Β.Ε.Α, εάν αυξηθεί το όριο των 1.500 ευρώ, αυτομάτως θα αυξηθεί και η ροή χρήματος προς στο τραπεζικό σύστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει μεγαλύτερα ποσά από τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, ενώ και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανασάνουν.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων παραμένει αποκλεισμένη από το τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια από τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, για δύο λόγους:

-Πρώτον γιατί όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το 40% των επιχειρηματικών δανείων είναι σε καθυστέρηση, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μεταφέρουν χρήματα από τον λογαριασμό τους θα τα εισπράξουν αμέσως οι τράπεζες έναντι των καθυστερούμενων οφειλών τους.

-Δεύτερον, γιατί το 40-45% των επαγγελματιών, έχει οφειλές είτε σε ασφαλιστικά ταμεία, είτε στην εφορία και οι λογαριασμοί τους είναι δεσμευμένοι για τις συγκεκριμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτά.

Την ίδια στιγμή, δυσκολίες στην λειτουργία των επιχειρήσεων προκαλεί και το νέο όριο συναλλαγών με μετρητά για τις μεταξύ τους συναλλαγές (έως 50 ευρώ) που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Το Επιμελητήριο σε καμία περίπτωση δεν διαφωνεί με την επιβολή μέτρων που περιορίζουν την φοροδιαφυγή καθώς και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργεί η αποφυγή νόμιμων παραστατικών.

Ως Β.Ε.Α, «είμαστε απολύτως σύμφωνοι με τον περιορισμό των αδήλωτων συναλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Η δραστική μείωση των «μαύρων» συναλλαγών θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, δίνοντας βαθιά ανάσα στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας».

Ωστόσο, ζητάμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ασφυκτικό όριο συναλλαγών, μεταξύ επιχειρήσεων με μετρητά, έως του ποσού των 50 ευρώ, και μάλιστα την στιγμή που για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, το όριο διαμορφώνεται στα 500 ευρώ.

Και αυτό γιατί πρέπει πρωτίστως να εκλείψει η στρεβλή και παράνομη πρακτική κάποιων εμπόρων, να πωλούν προϊόντα χωρίς απόδειξη, γεγονός που θα περιορίσει δραστικά και την «ανάγκη» για συναλλαγές χωρίς παραστατικά, και ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι πρώτα θα πρέπει να μειωθεί το όριο των συναλλαγών με μετρητά μεταξύ επιχείρησης και καταναλωτών, και μετά το όριο μεταξύ επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΕΑ Ακατάσχετος λογαριασμός μετρητά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ