Παπανδρέου: «Έκανα λάθη»

Ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρεόυ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έκανε την αυτοκριτική του υποστηρίζοντας πως τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ έγιναν λάθη, για τα οποία έχει και ο ίδιος ευθύνη. Ωστόσο τόνισε πως δε θα σταματήσει να αγωνίζεται για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη ότι δεν επενδύουν στην παλιά Ελλάδα, αλλά στη νέα, στην Ελλάδα του μέλλοντος. Φυσικά κάναμε λάθη, και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη.»

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης δανείζονταν φθηνά αλλά τα χρήματα αυτά επενδύονταν λανθασμένα, εκτρέφοντας έτσι ένα σύστημα μη ανταγωνιστικό συπληρώνοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε και πολλά. Για ορισμένους δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα, σε πολλούς όμως άμεσα πληττόμενους Έλληνες αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε πολλά. Τουλάχιστον, το συνταξιοδοτικό σύστημα μεταρρυθμίστηκε. Φέραμε τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, μειώσαμε τις δαπάνες και εξαλείψαμε τη γραφειοκρατία. Είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα 30 χρόνια.»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την τρομακτική πίεση που ασκούν οι αγορές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να σέρνονται πίσω από τις αποφάσεις των αγορών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αγορές δεν δίνουν στις κυβερνήσεις τον χρόνο, που απαιτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατική βάση μας. Το να αποφασίζουμε στις δύο το πρωί ότι πρέπει να βγει μια απόφαση, επειδή σύντομα θα ανοίξει το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία, σημαίνει ότι παραδεχόμαστε την υπερδύναμη των αγορών. Γι' αυτό χρειαζόμαστε και μια αυστηρή ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και πρέπει να ελέγξουμε τους οίκους αξιολόγησης».

Όσον αφορά στην ανάγκη έκδοσης Ευρωομολόγων ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι είναι σημαντικό και πρέπει να θεσπιστούν στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα στις αγορές για την σταθερότητα του Ευρώ, κατανοώντας παράλληλα τους Γερμανικούς φόβους, όπως είπε «για ενδεχόμενη κολεκτιβοποίηση των χρεών»

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι στηρίζει την νέα κυβέρνηση λέγοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνοντας λόγω για ένα απαρχαιωμένο φορολογικό σύστημα, και αναφέρθηκε στις τελευταίες συλλήψεις επιχειρηματιών για χρέη προς το Δημόσιο. «Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε μεγάλες επιτυχίες σ' αυτόν τον τομέα. Πιάσαμε ορισμένους από αυτούς, οι οποίοι είχαν με το μέρος τους είτε το χρήμα είτε την εξουσία είτε τα ΜΜΕ και κατάφερναν να εξαπατούν το σύστημα. Κατασχέσαμε παράνομα ακίνητα και συλλάβαμε μόνο την περασμένη εβδομάδα περισσότερα από δέκα άτομα μεγάλης επιρροής».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τα συνδικάτα που πρωταγωνιστούν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της. «Δεν υπάρχουν εδώ οι καλοί κι εκεί οι κακοί. Λέω ότι πρέπει όλοι να αλλάξουμε, πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, ακόμα και τα συνδικάτα. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Και στην Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσουμε να ξεχωρίζουμε τα κράτη σε καλά και κακά. Αν ήταν αυτό το πρόβλημά μας, η λύση θα ήταν απλή: Πετάξτε έξω τους κακούς κι αφήστε μέσα τους καλούς»

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν λείπει μόνο από την Ελλάδα η δημοσιονομική πειθαρχία τονίζοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι πρώτες χώρες που παραβίασαν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας»

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο των Πρασίνων, στο Κίελο της Γερμανίας, υποστήριξε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, τηρώντας με συνέπεια τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσα από ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του χρέους της, αναδιοργανώνοντας και μεταρρυθμίζοντας τη χώρα».

«Έχουμε λάβει πολύ δύσκολα μέτρα, μέτρα για τα οποία έχει κάνει μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός. Και βέβαια, αυτό σημαίνει, ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που λάβαμε στην Ευρώπη, και θα επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ένας ισχυρός εταίρος στο εσωτερικό της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τη θέση της στην ευρωζώνη ενώ αναφερόμενος στην ιδέα του ευρωομόλογου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι υπό συζήτηση και «αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αγορές, τους φόβους των αγορών, αλλά για να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη και για επενδύσεις και για την ανάπτυξη στην Ευρώπη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ