WP: Ρώσοι χάκερ κατασκόπευαν το κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για ένα χρόνο - iefimerida.gr

WP: Ρώσοι χάκερ κατασκόπευαν το κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για ένα χρόνο

(ΑΠΕ/ EPA/ PETER FOLEY)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αποκάλυψη ότι χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης εισέβαλαν στο δίκτυο της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών έκανε η Washington Post.

Μάλιστα, η «εισβολή» τους ήταν τέτοιας έκτασης, που μπορούσαν να διαβάζουν email και chat τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χάκερ τελικά αποκλείστηκαν από τα συστήματα το σαββατοκύριακο, αλλά είχαν ήδη καταφέρει να «κατεβάσουν» ολόκληρη τη βάση δεδομένων για τον Ντόναλντ Τραμπ και τις εσωτερικές επικοινωνίες του οργανισμού.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται ένα μήνα μετά από την προειδοποίηση ότι χάκερ κατασκοπεύουν και τους δύο υποψήφιους των προεδρικών εκλογών. «Ηδη έχουμε ενδείξεις ότι γίνεται αυτό. Οσο εντείνεται η προεκλογική καμπάνια, πιθανότατα θα έχουμε περισσότερες», είχε δηλώσει τον Μάιο ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η Washington Post αναφέρει ότι το FBI και η εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Crowdstrike ερευνούσαν αυτή την παραβίαση. Στο blog του, ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Ντμίτρι Αλπέροβιτς αναφέρεται σε δύο διαφορετικές ρωσικές ομάδες χάκερ με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, οι οποίες απέκτησαν πρόσβαση στο δίκτυο των Δημοκρατικών.

Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, σημειώνει το Business Insider, καθώς η κινέζικη κυβέρνηση φέρεται να είχε χακάρει τόσο τον Ομπάμα όσο και τον ΜακΚιν το 2008, ενώ χάκερ προσπάθησαν επανειλημμένα να μπουν στους λογαριασμούς της καμπάνιας του Ομπάμα και του Ρόμνεϊ το 2012.

Οι χάκερ που δουλεύουν για ξένες κυβερνήσεις μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο σκέψης ενός υποψήφιου προέδρου, πριν εκλεγεί, ή να αποκαλύψουν ιδιωτικές επικοινωνίες που μπορεί να δώσουν στη χώρα τους το πάνω χέρι σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.

Διάψευση από τη Μόσχα

Το Κρεμλίνο διέψευσε τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας. «Αποκλείω εντελώς την πιθανότητα η ρωσική κυβέρνηση ή κυβερνητικοί θεσμοί να έχουν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ στο Reuters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ρώσοι χάκερ Δημοκρατικοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ