Τα Λογοτεχνικά Βραβεία του «Αναγνώστη»: Τιμήθηκε ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης - iefimerida.gr

Τα Λογοτεχνικά Βραβεία του «Αναγνώστη»: Τιμήθηκε ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης

pixabay.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απονεμήθηκαν τα Λογοτεχνικά Βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης».

Το βραβείο μυθιστορήματος δόθηκε στον Ηλία Μαγκλίνη, ενώ βραβείο για την συνολική προσφορά του στα Γράμματα, στον Γιώργη Γιατρομανωλάκη.

Ποια ήταν όμως τα βασικά χαρακτηριστικά των βιβλίων που κρίθηκαν; «Αν υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των μυθιστορημάτων τα οποία έφτασαν φέτος στην τελική λίστα, αυτό είναι οι πολλαπλές διαφορές τους: η πολυτυπία και η πολυμορφία τους, οι αποκλίνουσες θεματικές και οι πολύ διαφορετικοί εντέλει κόσμοι, τους οποίους εκπροσωπεί το καθένα» παρατηρεί στο σκεπτικό της για τα βραβεία η Κριτική Επιτροπή (Ελισάβετ Κοτζιά, Μαρία Τοπάλη, Γιώργος Περαντωνάκης, Αριστοτέλης Σαΐνης, Χρίστος Κυθρεώτης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Έλενα Χουζούρη).
Ως προς τα διηγήματα η Επιτροπή σημειώνει: «Ανάμεσα στη "μεγάλη" νουβέλα και στο μικρό, ή πολύ μικρό, διήγημα κινείται ένας ολόκληρος κόσμος με ατομικές και συλλογικές εικόνες, με αφηγηματική ή ποιητική μαγεία, με αυτοβιογραφικές ή μυθοπλαστικές σκηνές, με κλασικές ή πρωτοποριακές τεχνικές».
Ως προς τους πρωτοεμφανιζόμενους πεζογράφους, η κριτική Επιτροπή επισημαίνει: «Προξενεί η εντύπωση η απουσία, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, κοινών τάσεων ή στοχεύσεων, αφού προϊόντος του χρόνου ακόμα και η συνισταμένη της κρίσης μοιάζει να υποχωρεί».Και η ποίηση; «Στη δύσκολη και μάλλον ριψοκίνδυνη ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για στέρεη έκφραση και στο αίτημα για τολμηρό πειραματισμό οι Έλληνες ποιητές και ποιήτριες, πρωτοεμφανιζόμενοι και παλαιότεροι, ανταποκρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε, με μιαν ιδιαίτερα πλούσια σοδειά».
Ως προς το δοκίμιο, γράφει το ΑΠΕ, «η οπτική των περισσοτέρων βιβλίων δεν περιορίζεται στη λογοτεχνία, αλλά αφορά την ιστορία των ιδεών, τη χριστιανική σκέψη, τη φιλοσοφία, τη σφαίρα της αισθητικής, την πολιτική και, γενικότερα, κάθε έκφανση του πολιτιστικού φάσματος».

Τα Βραβεία

  • Πρωτοεμφανιζόμενοι στην ποίηση: Λούντζης Αλέκος, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ κάποια γράμματα για κάποια πράγματα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης
  • Πρωτοεμφανιζόμενοι στη Λογοτεχνία:  Περούλης Κώστας, Αυτόματα, Αντίποδες
  • Δοκίμιο-Μελέτη: Bογιατζόγλου Αθηνά, Ποίηση και πολεμική: Μια βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα, Κίχλη
  • Διήγημα-Νουβέλα: Κατσουλάρης Κώστας, Νυχτερινό ρεύμα, Πόλις
  • Ποίηση: Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Στο σπίτι του κρεμασμένου, Θράκα.
  • Μυθιστόρημα:  Μαγκλίνης Ηλίας, Πρωινή γαλήνη, Μεταίχμιο
  • Παιδικό βθιβλίο με εικονογράφηση: Γαλανοπούλου Γεωργία, Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής, εικονογράφηση Βαγγέλης Παυλίδης, Εκδόσεις Πατάκη
  • Λογοτεχνικό Βιβλίο για παιδιά: Κουππάνου 'Αννα, Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, εικονογράφηση Δέσποινα Μανώλαρου, Κέδρος-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
  • Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους: Κουτσάκης Πολυχρόνης, Μια ανάσα μόνο, Εκδόσεις Πατάκη
  • Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων: Τσερόλας Πάνος, Τζου, ο δεινόσαυρος Ανζού : (Και ένας κεφάλας), εικονογράφηση Λέλα Στρούτση, Κέδρος
  • Τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στα Γράμματα: Γιώργης Γιατρομανωλάκης
  • Βραβείο Νίκου Θέμελη: Roderick Beaton για τα βιβλία του Ο πόλεμος του Μπάιρον. Ρομαντική εξέγερση, ελληνική επανάσταση, μετάφραση Κατερίνα Σχινά, Εκδόσεις Πατάκη / Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

«O Αναγνώστης» αποτελεί την σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω»
Τα Λογοτεχνικά βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης», δόθηκαν σε τελετή στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ