Τι κινδύνους κρύβει η χρήση ξύλων, κηροζίνης και πετρελαίου μέσα στο σπίτι - iefimerida.gr

Τι κινδύνους κρύβει η χρήση ξύλων, κηροζίνης και πετρελαίου μέσα στο σπίτι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι άνθρωποι που συστηματικά χρησιμοποιούν ξύλα, πετρέλαιο ή κηροζίνη για να μαγειρέψουν, να ζεστάνουν ή να φωτίσουν το σπίτι τους, ρυπαίνουν τον αέρα στον κλειστό χώρο και αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-ιρανική επιστημονική έρευνα, ενώ αντίθετα, το φυσικό αέριο μειώνει τον κίνδυνο σε σχέση με τα άλλα καύσιμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σουμίτ Μίτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 50.000 άτομα στο Ιράν, με μέση ηλικία 52 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν ντίζελ ή κηροζίνη, είχαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία μέσα σε μια δεκαετία, 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και 14% να πάθουν έμφραγμα.

Όσοι όμως χρησιμοποιούσαν φυσικό αέριο στο σπίτι τους, είχαν 6% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν άλλα καύσιμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου ο μισός πληθυσμός της Γης καίει καύσιμα ή βιομάζα για τις ανάγκες του νοικοκυριού του. Συνήθως η προσοχή της κοινής γνώμης στρέφεται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, το πρόβλημα της εσωτερικής ρύπανσης μπορεί να είναι εξίσου σοβαρό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κίνδυνος ξύλο κηροζίνη πετρέλαιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ