Μίχαλος: Δεν θα φέρει επενδύσεις ο νέος αναπτυξιακός - Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Με τη διατήρηση της φορολογίας που ισχύσει σήμερα το κράτος όχι μόνο δεν δίνει κίνητρα με τον αναπτυξιακό νόμο να έρθουν επενδυτές αλλά αντίθετα τους δείχνει την έξοδο από τη χώρα.

Η πρόβλεψη του αναπτυξιακού ότι μία επιχείρηση θα έχει σταθερό φορολογικό συντελεστή 29% για την επόμενη δεκαετία αν επενδύσει στη χώρα 20 εκατ. ευρώ δεν αποτελεί κίνητρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μίχαλο. «Υπάρχει κάποια επιχείρηση που θα το θεωρήσει αυτό κίνητρο;» επεσήμανε χαρακτηριστικά σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ στην Λευκάδα.

Τα κίνητρα σε άλλες χώρες

Οι χώρες που εφαρμόζουν αναπτυξιακούς νόμους, εστιάζουν στην παροχή γενναίων φοροαπαλλαγών, ανάλογα με τον κλάδο. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Στο Ισραήλ παρέχεται για σημαντικές επενδύσεις μειωμένος φορολογικός συντελεστής 9% αντί για 25%, ενώ για μεγάλες εταιρείες που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, ο συντελεστής μειώνεται στο 5%.
  • Στην Πολωνία, για κέντρα έρευνας και ανάπτυξης παρέχεται μείωση φόρου ίση με το 50% των δαπανών για τα δύο πρώτα χρόνια.
  • Στην Τουρκία απαλλάσσονται πλήρως από τη φορολογία ως και το 2023 τα κέρδη από επενδύσεις σε ανάπτυξη λογισμικού, έρευνα και καινοτομία.
  • Φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση επενδύσεων παρέχουν και μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία κ.ά.

Μεγάλοι κλάδοι είναι εκτός κινήτρων

  • Η υφιστάμενη Μικρομεσαία Επιχείρηση, που δεν ανήκει σε ειδική κατηγορία ενισχύσεων, δεν μπορεί να λάβει επιδότηση. Και για να δοθεί ο χαρακτηρισμός της νέας Ανεξάρτητης Μικρομεσαίας Επιχείρησης, ισχύουν προϋποθέσεις αυστηρότερες ακόμα και από αυτές που προβλέπει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, ο αναπτυξιακός νόμος απαγορεύει την ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου.
  • Η διάταξη αυτή, εξαιρεί από τη χρηματοδότηση ένα τεράστιο ποσοστό του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Με δεδομένο ότι και οι τράπεζες δεν ανοίγουν γραμμές χρηματοδότησης, το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν σημαντικές τουριστικές εγκαταστάσεις με απαξίωση.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο όλα τα ζητήματα επισήμανθηκαν από την ΚΕΕΕ κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, όπου ζήτηθηκαν οι θέσεις και το σχέδιο νόμου που ήρθε τελικά στη βουλή για ψήφιση, δεν είχε λάβει υπόψη καμία από αυτές τις παρατηρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μίχαλος αναπτυξιακός κίνητρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ