Στους κινηματογράφους: Επιβλητικά θρίλερ, μαγικά κόλπα και ένα δράμα που θα συγκλονίσει [κριτική & τρέιλερ]

Το Ισπανικο δράμα «Τρούμαν» αλλά και τα θρίλερ «Με Απόκρυψη» και «Το Κάλεσμα 2» δίνουν τον διαφορετικό τόνο στις αίθουσες.

Το επικό «Warcraft» και το θεαματικό «Συμμορία των Μάγων 2» συμπληρώνουν τυπικά την εβδομάδα βάζοντας το θέαμα και την γκραν περιπέτεια στις μεγάλες οθόνες. Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα!

Τρούμαν Δράμα, Ισπανία, Αργεντινή / 2015


Truman
Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκάι
Παίζουν: Ρικάρντο Ντάριν, Ξαβιέ Καμαρά

Τι Συμβαίνει:
Ένα ταξίδι αυτογνωσίας για τον πετυχημένο ηθοποιό Χουλιάν (Ρικάρντο Ντάριν) ο οποίος αποφασίζει να κατέβει στον Άδη από το δικό του μονοπάτι. Χωρισμένος και ξέροντας οτι θα πεθάνει σύντομα, ζει μόνος του με τον αγαπημένο του σκύλο Τρούμαν.
Κάποια στιγμή θα δεχθεί μια αναπάντεχη επίσκεψη από τον παιδικό του φίλο Τόμας (Χαβιέ Καμάρα). Η συνάντηση τους
θα είναι ένα γλυκόπικρο ξάφνισμα. Η επανένωση τους, η πρώτη μετά από πολλά χρόνια θα είναι και η τελευταία τους.
Διεγνωσμένος με σοβαρή ασθένεια, ο Χουλιάν αποφασίζει ότι δε θέλει να κάνει άλλες θεραπείες. Τώρα όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει το χάος και την αβεβαιότητα που συνοδεύει τη γνώση του επικείμενου θανάτου, και την αδυναμία να φροντίσει για τα πάντα πριν φύγει. Ο Τόμας θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να τον πείσει να ξαναρχίσει τη θεραπεία του. Αντί γι’ αυτό όμως, καταλήγει να τον συνοδεύει για να κλείσει τις εκκρεμμότητες του. Οι δυό τους πηγαίνουν στις διάφορες δουλειές και την ίδια στιγμή προσπαθούν να ανακτήσουν ένα χαμένο τρόπο επικοινωνίας.
Ο Χουλιάν θα ασχοληθεί με τα κληρονομικά του, την ίδια του την κηδεία, και το πιο σημαντικό απ’όλα: να βρει ένα σπίτι για τον αγαπημένο του σκύλο. Τέλος θα προσπαθήσει να ρυθμίσει ακόμα ένα σοβαρό θέμα, που είναι η (επιτέλους) συνεννόηση με τον γιο του σε μια πέρα για πέρα συγκλονιστική σκηνή αποχαιρετισμού πατέρα και γιου.
Ο διάσημος Καταλανός σκηνοθέτης Σεσκ Γκάι δεν καταφεύγει στο εύκολο μελόδραμα. Επικεντρώνεται στις προσωπικές σχέσεις με ένα γουντιαλενικό τρόπο! Η ταινία παρ’ όλο που είναι δραματική και αναφέρεται στο θάνατο δεν είναι αποκρουστική, ούτε αποτελεί μια συρραφή λυπητερών σκηνών. Είναι η εξιστόρηση ενός φυσιολογικού αδιεξόδου και πώς αυτό αντιμετωπίζεται στωϊκά με ένα
εντελώς πολιτισμένο τρόπο από έναν καθημερινό άνθρωπο σαν κι εμάς.
Ένα βαθιά ανθρώπινο φιλμ που έχει κατακτήσει τα πέντε βραβεία Γκόγια το 2015: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Warcraft: Η Σύγκρουση Δύο Κόσμων Περιπέτεια Φαντασίας ΗΠΑ / 2016


Warcraft: The Beginning
Σκηνοθεσία: Ντάνκαν Τζόουνς
Παίζουν : Τράβις Φάιμελ, Μπεν Φόστερ, Πόλα Πάτον, Τόμπι Κέμπελ, Ντομινίκ Κούπερ, Κλάνσι Μπράουν, Ράιαν Ρόμπινς, Ρόμπερτ Καζίνσκι

Τι Συμβαίνει:
Η Βlizzard, παραγωγός εταιρία του διάσημου ιντερνετικού παιχνιδιού αποφάσισε επιτέλους να πραγματοποιήσει μια υψηλή προσδοκία που έμενε ανικανοποίητη καιρό στο κοινό της. Σχεδόν κάθε αφοσιωμένος gamer της πλατφόρμας του πρώτου rbg (role play game) παιχνιδιού “World of Warcraft” ήθελε πάντα να δει το αγαπημένο του παιχνίδι να μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη.
Αυτό επιτέλους συνέβη.
Το παιχνίδι έχει την πολυπλοκότητα της ιστορίας που επιτρέπει από μόνο του να ανοιχθεί μια επένδυση στον κινηματογράφο. Ωστόσο οι παραγωγοί και οι συντελεστές, αποφάσισαν να ξεκινήσουν απο ένα σημείο της ιστορίας που είναι καθοριστικό για την μετέπειτα πλοκή.
Η ταινία πραγματεύεται την χρονική στιγμή όπου στο ειρηνικό Άζεροθ (ένα από τα δυο σύμπαντα του Warcraft) ετοιμάζεται να ξεσπάσει ένας τρομερός πόλεμος ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες φυλές, τους Ηumans και τα ορκ. Καθώς ανοίγει η πύλη που ενώνει τους δύο κόσμους, ο ένας στρατός αντιμετωπίζει την πιθανότητα μιας καταστροφής κι ο άλλος της ολοκληρωτικής εξαφάνισης. Η δράση και η σύγκρουση θα είναι τρομερή όπως και τα θεαματικά digital effects που αποτελούν τη βάση της ταινίας.
To συνολικό budget της παραγωγής αγγίζει τα 121 εκκατομυρια δολλάρια.
Απ’ ότι φαίνεται ξεκινά μια ακόμα κινηματογραφική εποποιία εισιτηρίων, που με μαγιά όσους έπαιξαν ή παίζουν το διάσημο παιχνίδι θα γεμίσουν οι κινηματογραφικές αίθουσες περισσότερο από νοσταλγία για το παιχνίδι, παρά για μια ιστορία που θα τους αφήσει άφωνους.
Όπως καταλαβαίνετε η ταινία δεν αφορά πλυθησμούς άνω των τριάντα…

Η Συμμορία των Μάγων 2 Φαντασίας, ΗΠΑ / 2016


Now You See Me 2
Σκηνοθεσία: Τζον Μ. Τσου
Παίζουν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Λίζι Καπλάν, Τζέσι Άιζενμπεργκ, Μαρκ Ράφαλο, Ντέιβ Φράνκο, Γούντι Χάρελσον, Μάικλ Κέιν

Τι Συμβαίνει:
Έναν χρόνο αφότου κατάφεραν να ξεγελάσουν το FBI, κερδίζοντας την αγάπη του κοινού με τα μαγικά τους κόλπα σε στιλ Ρομπέν των Δασών, οι Τέσσερις Καβαλάρηδες βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο για ένα θέαμα που ελπίζουν ότι θα ξεσκεπάσει τις ανήθικες πρακτικές ενός μεγιστάνα της τεχνολογίας.
Όμως, το σχέδιό τους αποτυγχάνει όταν ένας άνθρωπος-κλειδί αποκαλύπτει επί σκηνής κάποια ευαίσθητα μυστικά της ομάδας των Μάγων. Τότε, αναγκάζονται να αναλάβουν μια αποστολή για τον εκκεντρικό και μυστηριώδη πλούσιο επιχειρηματία και παιδί-θαύμα του τεχνολογικού κόσμου Ουόλτερ Μέιμπρι, ο οποίος αποσκοπεί επίσης στην καταστροφή του ραδιούργου πρώην συνεργάτη του, του πολυσυζητημένου μεγιστάνα της τεχνολογίας Όουεν Κέις.
Αυτή η αποστολή επρόκειτο να αποτελέσει την πιο απίθανη ληστεία τους μέχρι σήμερα, όμως πολύ σύντομα θα βρεθούν και πάλι στον δρόμο δυο παλιών γνώριμων, οι οποίοι τους επιφυλάσσουν μια τεράστια έκπληξη. Θεαματική περιπέτεια!

Με Απόκρυψη Θρίλερ Γαλλία / 2015


El desconocido
Σκηνοθεσία: Ντάνι Ντε Λα Τόρε
Παίζουν: Λουίς Τοσάρ, Ελβίρα Μινγκέζ, Φερνάντο Κάγιο, Χαβιέ Γκουτιέρεζ, Γκόγια Τολέδο

Τι Συμβαίνει:
Ισπανικό θρίλερ με στοιχεία πρωτοτυπίας, καλογραμμένο και άψογα πακεταρισμένο από έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ο οποίος αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις. Αποφεύγοντας τα εύκολα κλισέ ο νεαρός δημιουργός κλείνει μέσα σε ένα αυτοκίνητο το άγχος και το δράμα ενός ανθρώπου που αναπάντεχα ένα πρωί έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο. Θα προσπαθήσει να αντιδράσει και να προστατέψει τα παιδιά του που μαζί του διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Η σύλληψη είναι ευφυής καθώς το πρώτο συστατικό του θρίλερ που είναι η απομόνωση των ηρώων, λειτουργεί έξοχα μέσα στην πολυσύχναστη και πολύβουη πόλη.
Ο Κάρλος, (Λουίς Τοσάρ) στέλεχος τράπεζας και εύπορος οικογενειάρχης ξεκινά την ημέρα του πηγαίνοντας τα παιδιά του στο σχολείο. Καθώς οδηγεί, δέχεται μια ανώνυμη κλήση από ένα κινητό τηλέφωνο που βρίσκει μέσα στο αυτοκίνητο. Μια άγνωστη φωνή τον πληροφορεί ότι υπάρχει βόμβα κάτω από το κάθισμά του και ότι έχει λίγες ώρες να συγκεντρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και να το μεταφέρει σε ένα λογαριασμό μέσω internet. Διαφορετικά, το αυτοκίνητό του θα ανατιναχθεί…
Από κει και πέρα ξεκινά ένα αγωνιώδες κυνηγητό για να απελευθερωθεί τόσο ο πατέρας Κάρλος όσο και τα δυο του παιδιά που κάθονται στα πίσω καθίσματα τα οποία κι αυτά είναι παγιδευμένα με βόμβες. Μια απλή, σπηντάτη αλλά καλογυρισμένη ιστορία με πειστικές ερμηνείες, που κρατά το ενδιαφέρον χάρις τη σκηνοθεσία και το μοντάζ του Ντε Λα Τόρε.
Μοντέρνο θρίλερ, με στοιχεία περιπέτειας και σκηνοθετικές εμπνεύσεις που λειτουργούν, έστω κι αν σε ορισμένα σημεία φτάνουν στα όρια της υπερβολής.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας το 2015.

Οιδιπόδειο αλά Γαλλικά Ρομαντική Κωμωδία, Γαλλία / 2015


Lolo
Σκηνοθεσία: Ζουλί Ντελπί
Παίζουν: Ζουλί Ντελπί, Ντάνι Μπουν, Καρίν Βιάρ, Βενσάν Λακόστ, Γιώργος Χωραφάς.

Τι Συμβαίνει:
Οι καθωσπρέπει Γαλλικές κομεντί ενέσκηψαν εσχάτως στις Αθηναϊκές αίθουσες μεταφέροντας μας αρκετή από την ανέμελη ερωτική φινέτσα των σύγχρονων Παριζιάνων. Όλα
αυτά βέβαια πριν από τα φετινά τρομοκρατικά γεγονότα που αντέστρεψαν εντελώς το κλίμα στη πολύπαθη Γαλλική πρωτεύουσα.
Έχουμε λοιπόν μια σαραντάχρονη κομψή και εκλεπτυσμένη Παριζιάνα Βιολέτ (Ζουλί Ντελπί) να κάνει τις διακοπές της στον ειδυλλιακό γαλλικό νότο, όπου συναντά τον αρρενωπό Ζαν Ρενέ (Ντάνι Μπουν). Η Βιολέτ που είναι χωρισμένη κι έχει ένα μεγάλο παιδί, ζει μια συνεσταλμένη ρομαντική περιπέτεια μαζί του και αποφασίζει να συνεχίσει τις αταξίες και στο Παρίσι.
Εδώ όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ο γιος Λολό ορθώνει το ανάστημά του και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ζευγαριού. Ο ζηλιάρης Λολό, είναι ο 19χρονος κτητικός γιος της Βιολέτ, (πολλά υποσχόμενος ζωγράφος) που όμως είναι αποφασισμένος να ξεφορτωθεί τον επίδοξο εραστή, με κάθε τρόπο.
Η προικισμένη και φιλόδοξη Γαλλίδα ηθοποιός-σκηνοθέτης- παραγωγός Ζουλί Ντελπί με πρόσχημα τη μητρότητα, μπλέκει με μια διάθεση ψυχανάλυσης τη φιλία και τον έρωτα με στοιχεία θεατρικής φαρσοκωμωδίας. Σκηνοθετεί τον εαυτό της και τους συμπρωταγωνιστές της με απρόσμενη «απλότητα», πλάθοντας σύγχρονους ανθρώπινους χαρακτήρες. Στην ταινία εμφανίζεται και ο Γιώργος Χωραφάς στο ρόλο ενός έλληνα γκόμενου στη Σαντορίνη που «καμακώνει» τη φίλη της Ντελπί.
Μια ανέμελη διασκέδαση για καλοπροαίρετους θεατές.

Το Κάλεσμα 2 Τρόμου ΗΠΑ / 2016


The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάν
Παίζουν: Βέρα Φαρµίγκα, Πολ Γουίλσον, Φράνσις Ο’ Κόνορ,
Μάντισον Γουλφ, Λόρεν Εσπόζιτο, Πάτρικ ΜακΌλεϊ, Μπέντζαμιν Χάιγκ.

Τι Συμβαίνει:
Υποβλητικό θρίλερ με δυνατό αφηγηματικό ρυθμό από έναν σπεσιαλίστα του είδους που ενδιαφέρεται να τρομάξει τον θεατή χρησιμοποιώντας όλα τα “μπουουου” κλισέ του είδους. Αυτό δεν είναι κακό μιας και αποτελεί τον μοναδικό λόγο για να δει κάποιος μια τέτοια ταινία. Ο σκηνοθέτης και η ομάδα του το καταφέρνει χρησιμοποιώντας στους γνωστούς τετριμμένους μηχανισμούς, με γνώση και επάρκεια όμως.
Οι διεθνούς φήμης ερευνητές μεταφυσικών γεγονότων, Εντ και Λορέιν Γουόρεν επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη µε μια νέα τρομακτική υπόθεση. Αφού κατάφεραν να βοηθήσουν μια οικογένεια να καταπολεμήσει μια πανίσχυρη δαιμονική παρουσία που στοίχειωνε την οικία τους ετοιμάζονται να λύσουν το μυστήριο ενός τρομακτικού πνεύματος.
Η υποψήφια για Oscar Βέρα Φαρμίγκα (“Up In the Air,” τηλεοπτικό “Bates Motel”) και ο Πάτρικ Γουίλσον (ταινίες “Insidious”), επιστρέφουν στους ρόλους των δαιμονολόγων Λορέιν και Εντ Γουόρεν, οι οποίοι μεταβαίνουν στο βόρειο Λονδίνο, αναλαμβάνοντας την πιο τρομακτική ίσως υπόθεση της καριέρας τους: να βοηθήσουν μία ανύπανδρη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα τέσσερα παιδιά της, να απαλλαχθεί από τα κακά πνεύματα που στοιχειώνουν το σπίτι της.

Η Γη της Επαγγελίας Δράμα, Πολωνία / 1975

Ziemia obiecana
Σκηνοθεσία: Αντρέι Βάιντα
Παίζουν: Ντανιέλ Ολμπρίνσκι, Βοίτσιεχ Πσόνιακ, Αντρέι Σεβεριν, Άννα Νερεμπέσκα

Τι Συμβαίνει:
Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη του Λοτζ, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα υφαντουργίας του 19ου αιώνα, που βρίσκεται σε ραγδαία ανάπτυξη. Η ψαλίδα μεταξύ εργοστασιαρχών, συνήθως Γερμανών, Εβραίων, Πολωνών, και εργατικής τάξης, ολοένα και μεγαλώνει. Τρεις νέοι φίλοι, ένας Πολωνός, ένας Εβραίος κι ένας Γερμανός, βάζουν τα χρήματά τους για να χτίσουν ένα εργοστάσιο. Όμως ο άγριος καπιταλισμός τους καταπίνει και τους αναγκάζει να πράξουν ενάντια στις ηθικές αρχές τους.
Μέσα από τη ζωή τους, ο Βάιντα, αντικατοπτρίζει την μετάβαση της Πολωνίας του 19ου αιώνα, από τον φεουδαλισμό στον καπιταλισμό.
Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1976 και έχασε το βραβείο από το Dersu Uzala του Ακίρα Κουροσάβα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ