Οι προτιμήσεις των γονιών για τις σπουδές των παιδιών τους -Τα δημοφιλή επαγγέλματα

Σχεδόν εννιά στους δέκα (88%) γονείς ανά τον κόσμο θα εξέταζαν το ενδεχόμενο μεταπτυχιακής εκπαίδευσης για τα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της HSBC, «Η Αξία της Εκπαίδευσης, Βάσεις για το μέλλον».

Αυτοί είναι σχεδόν όσοι γονείς θα σκέφτονταν θετικά το ενδεχόμενο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πρώτου πτυχίου για τα παιδιά τους (95%). Οι γονείς θεωρούν ότι η μεταπτυχιακή εκπαίδευση είναι το κλειδί για καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες: πάνω από τα δύο τρίτα (69%) θεωρούν ότι αυτό το εφόδιο θα αύξανε τις πιθανότητες του παιδιού τους να βρει εργασία πλήρους απασχόλησης στο αντικείμενο που έχει επιλέξει.

Τα ευρήματα απ' αυτήν την έρευνα σε περισσότερους από 6,200 γονείς και 15 χώρες αποκαλύπτουν ότι οι γονείς στη Μαλαισία (96%), Ινδονησία (94%) και Ινδία (93%), είναι πιθανότερο να σκεφτούν θετικά ένα μεταπτυχιακό για το παιδί τους. Οι γονείς με τις λιγότερες πιθανότητες να το σκεφτούν είναι στην Αίγυπτο (76%) και τη Γαλλία (82%).

Πάνω από το ένα τρίτο (35%) των γονιών θα εξέταζε την πιθανότητα να στείλει το παιδί του σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώνονται στην Ινδονησία (60%), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (58%) Χόνγκ Κόνγκ (54%), ενώ τα μικρότερα ποσοστά σημειώνονται στην Αίγυπτο (10%), Γαλλία και Αυστραλία (και οι δύο με 16%). Επιπροσθέτως, σχεδόν οι μισοί (44%) γονείς θα σκέφτονταν θετικά ένα πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, με τους γονείς στην Ασία να είναι πιο πιθανό να εξετάσουν μια τέτοιου τύπου διεθνή εμπειρία για το παιδί τους: Ινδονησία (58%), Μαλαισία (56%) και Σιγκαπούρη (53%).

Οι γονείς αναγνωρίζουν τα οφέλη της φοίτησης σε ένα διεθνές πανεπιστήμιο για το μέλλον της καριέρας του παιδιού τους: καλύτερες προοπτικές για δουλειά (40%) και βελτιωμένη δυναμική εισοδήματος (35%) θεωρούνται τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα.

Οι φιλοδοξίες των γονιών πάνε πιο πέρα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) να έχουν στο μυαλό τους συγκεκριμένη καριέρα για το παιδί τους. Τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα που έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των γονιών είναι γιατρός (16%), μηχανικός (12%) και επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών (8%).

Σχολιάζοντας αυτά τα ευρήματα, ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδος, επισήμανε ότι σε μια ολοένα και δυσκολότερη αγορά εργασίας, πολλοί γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις προοπτικές τους στην εύρεση εργασίας στο αντικείμενο τους με ικανοποιητικό εισόδημα.

Αυτές οι λογικές φιλοδοξίες των γονιών συχνά σημαίνουν υψηλό κόστος και οι γονείς θα πρέπει να έχουν φτιάξει ένα ρεαλιστικό πλάνο για τη χρηματοδότηση των σπουδών των παιδιών τους. Στην HSBC, μπορούμε να τους στηρίξουμε βήμα- βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, βοηθώντας τους να κατανοήσουν τις μελλοντικές τους ανάγκες και να επιλέξουν τα κατάλληλα εργαλεία για την εκπλήρωση των στόχων τους, πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ