Η κρίση χρέους σαρώνει την ευρωζώνη – Στα ύψη τα spreads των ομολόγων

Σκηνικό απελπισίας διαμορφώνεται για τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, ακόμα και εκείνες που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της, καθώς οι πιέσεις των αγορών εντείνονται μετά το χτεσινό «όχι» από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία στην μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επίλυση της κρίσης χρέους και στο ευρωομόλογο.

Τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων έσπασαν κάθε ρεκόρ, ειδικά μετά την δημοπράτηση των ιταλικών ομολόγων όπου το επιτόκιο για τα δεκαετή άγγιζε το 6,5% ενώ για το διετές εκτοξεύθηκε στο ρεκόρ του 7,8%. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων έχουν φτάσει πλέον στο 8% ενώ οι αντίστοιχες αποδόσεις για τα δεκαετή ιταλικά ομόλογα βρίσκονται στο 7,38, με αύξηση πάνω από 200 μονάδες βάσης μέσα σε μια μέρα.

Αντίστοιχο σκηνικό επικρατεί και στα δεκαετή ομόλογα των υπόλοιπων χωρών. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου άγγιξε το 6,7% ενώ και το βελγικό αξιόγραφο διαπραγματεύεται στο 5,84%.

Ελλάδα - 27.9%
Πορτογαλία - 13.1%
Ιταλία- 7.34%
Ισπανία - 6.72%
Βέλγιο - 5.84%
Αυστρία - 3.85%
Γαλλία – 3.7%
Γερμανία - 2.26%
Βρετανία – 2.248%

Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερη συνεχή μέρα το γερμανικό δεκαετές ομόλογο έχει μεγαλύτερη απόδοση από το αντίστοιχο βρετανικό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αιτία της πανευρωπαϊκής αναταραχής δεν είναι άλλη από την χτεσινή άρνηση των ηγετών των τριών μεγαλύτερων οικονομικών της ευρωζώνης -Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας- να ζητήσουν μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ. Η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε κατηγορηματικό αυτό το ενδεχόμενο όπως επίσης και τις προτάσεις για έκδοση πανευρωπαϊκού ομολόγου (το γνωστό «ευρωομόλογο») για να «επιμεριστεί» το κόστος του χρέους σε περισσότερες χώρες. Η ΕΚΤ υπογράμμισε θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνη αποκλειστικά για την νομισματική πολιτική. «Τα ευρωομολόγα» είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι ούτε απαραίτητα ούτε κατάλληλα».

Στην ίδια γραμμή συντάχθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, όσο και ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. Ο Σαρκοζί ξέχασε το γαλλικό αίτημα για άμεση επέμβαση της ΕΚΤ και προτίμησε να μιλήσει, από κοινού με την Μέρκελ, για τα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα να εμβαθύνει την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης μέσω αδιευκρίνιστων μέχρι τώρα αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την αλλαγή στάσης του γάλλου προέδρου, αφού επανέλαβε τρεις φορές στις δηλώσεις της ότι «ο Γάλλος πρόεδρος έχει εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ και την ανεξαρτησία της».

Την ίδια ώρα, το ευρώ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση ενώ για ένατη συνεχή μέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι στο κόκκινο για 10η συνεχή μέρα. Εν ολίγοις, η ευρωζώνη παραπαίει και όλοι τώρα περιμένουν τις εξαγγελίες Μέρκελ-Σαρκοζί για τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, πράγμα που αναμένεται να γίνει πριν τη νέα Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου.

Μέχρι τότε, μεσολαβεί η συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Τρίτη, όπου θα συζητηθεί η «αναβάθμιση» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα 1 τρισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ