Η πρωτότυπη κατασκευή φοιτητών του ΑΠΘ με σωσίβια που άφησαν πρόσφυγες στο Αιγαίο [εικόνες] - iefimerida.gr

Η πρωτότυπη κατασκευή φοιτητών του ΑΠΘ με σωσίβια που άφησαν πρόσφυγες στο Αιγαίο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πειραματική αρχιτεκτονική εγκατάσταση με ανακυκλωμένα σωσίβια των προσφύγων του Αιγαίου, παρουσιάστηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

Η παρουσίαση έγινε στο Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης με αντικείμενο «Βιώσιμες αρχιτεκτονικές υλοποιήσεις» που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο.
Νέα δομικά συστήματα με σύνθετες προδιαγραφές υλοποίησης, βιωσιμότητας και κατασκευής, δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο σχεδιασμού, που έδωσε την έμπνευση στους νέους αρχιτέκτονες.

Η πρωτότυπη κατασκευή φοιτητών του ΑΠΘ με σωσίβια που άφησαν πρόσφυγες στο Αιγαίο [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκε με την επίβλεψη και τη βοήθεια των αρχιτεκτόνων Νίκου Καλογήρου, Εντι Κάστρο, Έλλης Γεωργιάδου και Θέμη Χατζηγιαννόπουλου ομαδικό εργαστήριο με αντικείμενο μία πειραματική, φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή.

Η χρήση αυτού του συναισθηματικά φορτισμένου υλικού είχε ως ευρύτερο στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το προσφυγικό πρόβλημα και για την αξιοποίηση αυτών των ιδιότυπων τοξικών υλικών που συσσωρεύεται στις ακτές που έρχονται τα κύματα των μετακινούμενων.

Η πρωτότυπη κατασκευή φοιτητών του ΑΠΘ με σωσίβια που άφησαν πρόσφυγες στο Αιγαίο [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Οι διάφορες παραλλαγές των στεγάστρων σχεδιάστηκαν με τη χρήση προπλασμάτων (μακετών) και δύο επιλέχθηκαν να κατασκευαστούν πειραματικά σε φυσικό μέγεθος στους ανοικτούς χώρους του ΑΠΘ.
Στην κατασκευή συμμετείχαν οι νέοι αρχιτέκτονες Κωνσταντίνα Αντωνιάδη, Αικατερίνη Γιαννακοπούλου, Αναστάσιος Γκοντούδης, Ευτυχία Ζαφείρη, Αικατερίνη Λαδά, Σοφία Μαυρουδή, Στυλιανή Παπαδοπούλου, Δωροθέα Πιτσούλη, Μιχαήλ Τζιαμπάζης, Ελευθερία Τουλουπάκη.
Η ομάδα κλήθηκε να σχεδιάσει εναλλακτικές λύσεις και να υλοποιήσει μία πειραματική αρχιτεκτονική εγκατάσταση αξιοποιώντας ανακυκλωμένα σωσίβια και τμήματα από τα σκάφη που εγκαταλείπουν οι πρόσφυγες στις ακτές του Αιγαίου.

Το υλικό συγκεντρώθηκε και παραχωρήθηκε από το Δήμο Λέσβου.

Η πρωτότυπη κατασκευή φοιτητών του ΑΠΘ με σωσίβια που άφησαν πρόσφυγες στο Αιγαίο [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Στοιχεία από την προσέγγιση αυτή θα μπορούσαν να δώσουν την αφορμή για μονιμότερες κατασκευές εάν υπάρξουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, αναφέρουν οι φοιτητές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΘ αρχιτέκτονες σωσίβια πρόσφυγες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ