Αναδρομική έκθεση Ζογγολόπουλου στο Μουσείο της Ανδρου [εικόνες]

Μία αναδρομή στην πορεία 100 χρόνων ζωής του διακεκριμένου καλλιτέχνη παρουσιάζεται αυτό το καλοκαίρι στην Άνδρο.

80 χρόνια δημιουργικής αναζήτησης που συνέβαλλαν στην ανανέωση της γλυπτικής στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Τίτλος της «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης» απο 19 Ιουνίου έως 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του νησιού.

Γιατί ακόμα μία έκθεση

Έχουνε γίνει πολλές εκθέσεις αναφορικά με το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ωστόσο η συγκεκριμένη είναι μοναδική στο είδος της και αφήνει το στίγμα της. Ένα αφιέρωμα στον δημιουργό, δομημένο με τέτοιο τρόπο, συνεκτικό, ούτως ώστε ο επισκέπτης να διανύσει κατά την επίσκεψή του την εντυπωσιακή πορεία του Ζογγολόπουλου και φεύγοντας να είναι πλήρης.

Μνημείο Ζαλόγγου, 1953, Ορείχαλκος με πατίνα, 130 x 174 x 38 cm

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος είναι ο άνθρωπος που απεβλήθη δύο φορές από την Καλών Τεχνών στο ξεκίνημά του. Έχουνε γίνει δεκάδες εκθέσεις με τα έργα του, έχει τιμηθεί με επαίνους, έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς παγκοσμίως, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνείς μπιενάλε.
Γενναιόδωρος, δώριζε τα έργα του και πολλά από αυτά κοσμούν δρόμους και πλατείες
Κάτι που ίσως δεν είναι γνωστό για τον Ζογγολόπουλο, είναι ότι πρώτα ήταν αρχιτέκτονας και μετά γλύπτης. Συμμετείχε σε μελέτες του Υπουργείου Παιδείας που αφορούσαν σε ανεγέρσεις σχολείων και εκκλησιών.

Ομπρέλες, 1995, Ανοξείδωτος χάλυβας και πλέγμα, 230 x 135 x 30 cm

«Η Τέχνη δεν δέχεται τους μη τολμηρούς» αναφέρει κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο διευθυντής του Ιδρύματος Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης, σημειώνοντας ότι τα έργα του Ζογγολόπουλου, δεν κολακεύουν το μάτι, αλλά βάζουν τον αποδέκτη σε βαθύ προβληματισμό.
Ο Ζογγολόπουλος συνήθιζε να λέει, «ένα έργο έχει τη δική του ανάγκη του ζωτικού χώρου. Δεν μπορεί να επιζήσει οπουδήποτε» οπότε αμέσως προσέδιδε ανθρώπινες ικανότητες στα γλυπτά του. «Η συγκεκριμένη έκθεση προσφέρει τον αναγκαίο ζωτικό τους χώρο» αναφέρει ο Άγγελος Μωρέτης, πρόεδρος Ιδρύματος Ζογγολόπουλου.

Η έκθεση δομείται σε τέσσερις ενότητες

  • Την πρώιμη παραστατική περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από μια ρεαλιστική σχεδιαστική δυνατότητα.
  • Την υπαινικτική μόνο πιστότητα στο αντικείμενο και τις επιρροές του από τις νέες αισθησιοκρατικές επιταγές του Μοντερνισμού.
  • Τις εγκαταστάσεις και την ένταξη τους στον υπαίθριο χώρο.
  • Την ύστερη φάση της παντελούς απόρριψης των ρεαλιστικών αναφορών. Την περίοδο δηλαδή των γεωμετρικών ελεύθερων συνθέσεων των υδροκινητικών και φωτοκινητικών κατασκευών.

Αντιπροσωπευτικά έργα, όλων των ενοτήτων παρουσιάζονται στο αναδρομικό αφιέρωμα.

Κυκλαδικό, 1990, Ανοξείδωτος χάλυβας, 183 x 200 x 82 cm

Γιώργος Ζογγολόπουλος «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης»
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΝΔΡΟΣ
Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου – 25 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00,
Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ