Λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας -Από τα καλύτερα στα Βαλκάνια! [εικόνες] - iefimerida.gr

Λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας -Από τα καλύτερα στα Βαλκάνια! [εικόνες]

(φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τους καλύτερους οιωνούς φαίνεται ότι ξεκινάει η νέα λουτρική περίοδος για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του Δήμου Καβάλας, ένα από τα λίγα στο είδος του σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας -Από τα καλύτερα στα Βαλκάνια! [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι προσπάθειες για την αισθητική βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναμένεται να φέρουν αύξηση στην επισκεψιμότητα, μεγαλύτερη από το 5,89% που σημείωσε πέρυσι.

Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων ή αλλιώς «λασπόλουτρα» όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης» που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό υλικό.

Λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας -Από τα καλύτερα στα Βαλκάνια! [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Κατά το παρελθόν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί καθώς δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον από το οποίο και μέσα στο οποίο παρασκευάσθηκε και ωρίμασε με φυσικό τρόπο ο θεραπευτικός πηλός.

Η πηλοθεραπεία βασίζεται στη χρήση του λεγόμενου ώριμου» πηλού. Η εφαρμογή του πηλού είναι δυνατόν να είναι ολική ή μερική, με εμβάπτιση του σώματος σ' αυτόν ή με επάλειψη.

Λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας -Από τα καλύτερα στα Βαλκάνια! [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή: ασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική. Η δράση της πηλοθεραπείας οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό.

Αν επομένως βαρεθήκατε όλες τις άλλες κούρες σπα, αρωματοθεραπείες και λοιπές ιατρικές και καλλωπιστικές διαδικασίες, γιατί να μην ταξιδέψετε ως την Καβαλά και να δοκιμάσετε να κυλιστείτε στην λάσπη.

Λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας -Από τα καλύτερα στα Βαλκάνια! [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Μηχανική δράση: Στον πηλοταμιευτήρα το σώμα δέχεται την επίδραση δυο μηχανικών παραγόντων. Της άνωσης και της υδροστατικής πίεσης. Η άνωση προκαλεί ελάττωση του σωματικού βάρους και κατά συνέπεια επέρχεται χαλάρωση και σημαντική ευχέρεια των κινήσεων στις αρθρώσεις, ενώ η πίεση κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα. Η άνωση στον πηλοταμιευτήρα υποβαστάζει το σώμα και αντισταθμίζει αρκετά την επίδραση της βαρύτητας. Αυτή η στήριξη βοηθά στη χαλάρωση και μειώνει τον πόνο.

Θερμική δράση: Χαρακτηρίζεται ο πηλός και το ιαματικό νερό θερμό, όταν η θερμοκρασία του υπερβαίνουν τη θερμοκρασία της επιδερμίδας του σώματος. Σημαντικές είναι οι ενέργειες του θεραπευτικού πηλού στο δέρμα, στην αναπνοή, στο αίμα, καθώς επίσης στο κυκλοφορικό σύστημα, το νευρικό και πεπτικό. Η θερμοκρασία επιφέρει αύξηση στο ενεργειακό δυναμικό των ιστών, ενεργοποιεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, και προκαλεί επιτάχυνση των μεταβολικών και οξειδοαναγωγικών εργασιών.

Χημική δράση: Η χημική δράση του πηλού των Κρηνίδων οφείλεται στην παρουσία οργανικών και ανόργανων συστατικών, ουσιών με ορμονική και αντιβιοτική δράση, βιοδιεγερτών, χημικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Αυτά επιδρούν είτε με την επικάθηση τους στην επιδερμίδα, είτε με τη διείσδυσή τους μέσω του δέρματος και των βλεννογόνων στον οργανισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ