Κομισιόν: Θετική επί της αρχής η έκθεση για την αξιολόγηση της Ελλάδας -Υπάρχουν εκκρεμότητες στις αποκρατικοποιήσεις - iefimerida.gr

Κομισιόν: Θετική επί της αρχής η έκθεση για την αξιολόγηση της Ελλάδας -Υπάρχουν εκκρεμότητες στις αποκρατικοποιήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Ωστόσο όπως αναφέρει και η Καθημερινή υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα μετατρέψουν την όλη διαδικασία έως την εκταμίευση της υποδόσης σε «θρίλερ».

Πρόκειται κυρίως για τις υποθέσεις της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού και της μεταβίβασης ποσοστού 5% του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Στα ανοικτά θέματα είναι και αυτό της προώθησης ρύθμισης για την ασυλία των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στην Αθήνα, υποβαθμίζουν τη σημασία του θέματος, ωστόσο ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, που παρέχουν τέτοιους είδους τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, το θεωρούν πολύ σημαντικό.

Το Ελληνικό

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο μεταξύ του Δημοσίου και της προτιμητέας κοινοπραξίας επενδυτών με επικεφαλής την Lamda Development για το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναθεωρημένη συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την γρηγορότερη αποπληρωμή των δόσεων του εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ.

Εάν η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιηθεί σήμερα, τότε ένα από τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα έχει πραγματοποιηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ