Σόιμπλε: Να εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί από το Eurogroup - iefimerida.gr

Σόιμπλε: Να εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί από το Eurogroup

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόταση για τη δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης εντός της ευρωζώνης παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φόλβγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ.

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «λάθος» τη δημιουργία της ευρωζώνης χωρίς τη δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης. Ωστόσο τόνισε πως η διαδικασία αλλαγής των Συνθηκών εκτός του ότι είναι μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, ενέχει τον κίνδυνο οι αλλαγές να μην υλοποιηθούν ποτέ.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες του κινδύνου να ναυαγήσει τυχόν αλλαγή στις Συνθήκες κατά τον κ. Σόιμπλε. Αφενός πολλά κράτη μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη φοβούνται την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, αφετέρου δε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποια κράτη μέλη να απορρίψουν εξ αρχής τη Συνθήκη υπό το φόβο περαιτέρω απώλειας κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο Γερμανός υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κίνδυνο των δημοψηφισμάτων αν αυτά αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα.

«Ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές δημοψηφισμάτων εδώ στην Γερμανία τόνιζαν πάντα, ότι τα ζητήματα που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελούν εξαίρεση. Διότι γνωρίζουν πως δεν μπορείς να εμπιστευτείς τη νομισματική σταθερότητα στην λαϊκή ετυμηγορία, αλλά σε έναν ανεξάρτητο θεσμό, όπως είναι η κεντρική τράπεζα. Σε αυτήν την λογική βασίζεται και η απόφαση για την καθιέρωση του δημοσιονομικού περιορισμού στο γερμανικό Σύνταγμα. Και τα πράγματα δεν μπορούν να είναι διαφορετικά για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Σόιμπλε προτείνει την εξής διαδικασία: «Είμαι της άποψης ότι χρειάζονται αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Επίσης νομίζω ότι μπορούμε να τις πετύχουμε σε ένα ορατό χρονικό διάστημα ακολουθώντας μια συντομευμένη διαδικασία. Δηλαδή παίρνοντας ως βάση για τη δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης το Πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας.»

Τι είναι το Πρωτόκολλο 14

Το εν λόγω πρωτόκολλο αναφέρεται στη συνεργασία των κρατών - μελών στα πλαίσια της ευρωζώνης και διατυπώνει το γενικό στόχο τα κράτη «να αναπτύσσουν διαρκώς στενότερο συντονισμό των οικονομικών τους πολιτικών» και ότι αυτές τις πολιτικές τις «προετοιμάζουν» οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αυτή την πρακτική θέλει να επισημοποιήσει ο κ. Σόιμπλε, με στόχο να θεσμοποιήσει τη δημοσιονομική ένωση και τα μέτρα που αυτή συνεπάγονται. Παράλληλα ήταν ιδιαίτερα θετικός ως προς τον απαιτούμενο χρόνο που θα χρειαστεί για να αρχίσει η λειτουργία της δημοσιονομικής ένωσης τονίζοντας πως θα χρειαστούν λιγότερα από δύο χρόνια.

Η αισιοδοξία του αυτή εκφράστηκε με τη ρήση πως «η ικανότητα της μάθησης προωθείται από την πίεση που ασκούν τα παθήματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ