Το νέο βιβλίο του Χάρη Παμπούκη «Περί ελπίδας» -Για ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης - iefimerida.gr

Το νέο βιβλίο του Χάρη Παμπούκη «Περί ελπίδας» -Για ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η προσπάθεια εξόδου από τη μνημονιακή Ελλάδα θυμίζει τον μύθο του Σίσυφου.

Με αυτό το σκεπτικό, ο καθηγητής Χάρης Παμπούκης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Περί ελπίδας -Για ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης» από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια στη δίνη της ύφεσης του μνημονιακού κύκλου.
Η ερώτηση που κυριαρχεί σε όλους, η αγωνία, είναι εάν, πότε και πώς θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από την κρίση εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο εθνικής ακμής.
Σε αυτό το κεντρικό ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το «Περί Ελπίδας» δοκίμιο.

Προηγείται η ανάλυση των αιτιών της κρίσης και τα λάθη διαχείρισής της του κύριου μέρους, που συνιστά η πρόταση υπέρβασης του μνημονιακού κύκλου με τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου, με στόχο αφενός τη διόρθωση των μνημονίων και αφετέρου τη διάσωση της χώρας και των πολιτών της.
Η πρόταση είναι οργανωμένη σε 10 εργοτάξια αναδιοργάνωσης της χώρας και νέας πορείας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει με αξιώσεις τους πολλούς και ποικιλόμορφους κινδύνους της παρούσας ιστορικής συγκυρίας, όπως αυτοί σκιαγραφούνται στο παρόν δοκίμιο.
Βασική θέση του είναι το όραμα της εθνικής αυτονομίας και της ποιότητας.

Στο βιβλίο μας εισάγει με τον πρόλογό του ο Ζακ Αταλί, ιστορικός, συγγραφέας, οικονομολόγος, πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν.
«Η επιμονή της κρίσης συνοδεύεται από πολλούς κινδύνους και προκλήσεις. Αυτά αναλύει στο βιβλίο του ο Χάρης Παμπούκης με έναν τρόπο συγχρόνως προφητικό και δημιουργικό» γράφει ο Ζακ Αταλί και καταλήγει «Η χώρα οφείλει να προχωρήσει, να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο, μακροπρόθεσμο, με ορίζοντα μια δημοκρατία πλέον ζωντανή και ευημερούσα».

Το νόημα του βιβλίου του Χάρη Παμπούκη είναι να μοιραστεί την ανάλυση του για την διαδρομή της χώρας του, της ταυτότητας της, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, για να μπορέσει στη συνέχεια να προτείνει ένα όραμα για το μέλλον, στο οποίο να μπορεί να προσβλέπει και να καταθέσει προτάσεις που θα της επιτρέψουν να συγκεκριμενοποιήσει.

Φιλοδοξία του, να υπηρετεί την Ελλάδα και το γενικότερο συμφέρον. Από κάθε θέση στην οποία βρίσκεται. Του νομικού, του καθηγητή, του Υπουργού Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργό κατά την κρίσιμη περίοδο των ετών 2009-2011.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο από τον Χάρη Παμπούκη στους μαθητές του. «Με την πίστη ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς».

Το νέο βιβλίο του Χάρη Παμπούκη «Περί ελπίδας» -Για ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης  | iefimerida.gr 0

Παμπούκης Π. Χάρης
ΠΕΡΙ ΕΛΠΙΔΑΣ
Για Ένα Εθνικό Σχέδιο Υπέρβασης Της Κρίσης
εκδόσεις Λιβάνη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ