Δεν είναι χάσιμο χρόνου: Ερευνες αποκαλύπτουν όλα τα θετικά που προσφέρουν τα βιντεοπαιχνίδια - iefimerida.gr

Δεν είναι χάσιμο χρόνου: Ερευνες αποκαλύπτουν όλα τα θετικά που προσφέρουν τα βιντεοπαιχνίδια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι τα βιντεοπαιχνίδια ένας καλός τρόπος να μάθουμε να συντονίζουμε χέρι και μάτι, να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, αλλά και να γίνουμε καλοί... χειρούργοι; Σύμφωνα με μια σειρά από έρευνες, ναι!

Από όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι νεαρότεροι σε ηλικία τα λάτρεψαν. Από την εποχή των arcade μέχρι και σήμερα, όπου τα video games ετοιμάζονται για «πάντρεμα» με την εικονική πραγματικότητα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κολλάνε μέσα στον ψηφιακό τους κόσμο. Σήμερα σχεδόν κάθε σπίτι έχει και από μια κονσόλα. Γεγονός που μερικές φορές ανησυχεί τους γονείς.

Η άποψη των τελευταίων για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι και η καλύτερη. Η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί πως τα βιντεοπαιχνίδια είναι μια αντιπαραγωγική ενασχόληση, που μόνο αρνητικά μπορεί να επιδράσει. Αυτό όμως φαίνεται πως δεν ισχύει. Μια σειρά από έρευνες έδωσε επιτέλους στους φαν του gaming ένα... επιχείρημα ενάντια σε όσους τους επικρίνουν.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η εμπειρία στα video games επιδρά πολύ θετικά στον συντονισμό χεριού και ματιού. Οι Αμερικανοί ερευνητές το 2014 διεξήγαγαν ένα πείραμα, στο οποίο οι συμμετέχοντες βρέθηκαν μπροστά σε έναν υπολογιστή, καλούμενοι να τοποθετούν με το ποντίκι τους ένα αντικείμενο μέσα σε έναν κινούμενο στόχο. Στην αρχή, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, όμως όσοι είχαν εμπειρία από βιντεοπαιχνίδια έμαθαν γρήγορα το μοτίβο, εμφανίζοντας πολύ καλύτερες επιδώσεις. Το χέρι τους συνήθιζε πολύ πιο εύκολα να «ακολουθεί» το μάτι τους.

Τον ίδιο χρόνο, μια ακόμα έρευνα έδειξε πως τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι σκέτο χάσιμο χρόνου, με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο. Εξετάζοντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι gamers εμφανίζουν ανεπτυγμένους και «παχύτερους» φλοιούς σε ορισμένα τμήματα, καθώς και περισσότερες ενεργοποιημένες νευρικές διασυνδέσεις. Πιο συγκεκριμένα, ένα από αυτά τα τμήματα είναι ο προμετωπιαίος φλοιός, που μας βοηθά να κάνουμε πολύπλοκες αποφάσεις, λειτουργώντας παράλληλα και ως... χώρος μνήμης. Ενα ακόμα είναι το αριστερό μετωπιαίο πεδίο των ματιών, το οποίο συνδέεται με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας, καθώς σχετίζεται με τον συντονισμό του ματιού με την κίνηση.

Οι έρευνες όμως δεν σταματούν εδώ. Μια έρευνα από το 2007 ισχυρίζεται πως τα βιντεοπαιχνίδια επιδρούν θετικά για την... λαπαροσκοπική χειρουργική! Ενα αποτέλεσμα που πραγματικά βγαίνει έξω από τα όρια της φαντασίας, αλλά παρόλα αυτά τα αποτελέσματα των ερευνών το στηρίζουν. Ανάμεσα σε ένα σχετικά μεγάλο σύνολο χειρούργων, όσοι περνούσαν ώρες μπροστά στην οθόνη εμφάνισαν πιο ανεπτυγμένες δεξιότητες.

Αυτό το αποτέλεσμα μάλιστα, οδήγησε μια νέα ερευνητική ομάδα να εξετάσει την επίδραση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι χειρούργοι σε ένα νοσοκομείο πριν ξεκινήσουν κάποια επέμβαση έκαναν... προθέρμανση με κάποιο παιχνίδι. Το αποτέλεσμα; Τα λάθη τους μειώθηκαν αισθητά, καθώς επίσης μειώθηκε και η διάρκεια των επεμβάσεων!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ