Ψυχρολουσία από Ντράγκι: Δεν επανέφερε το waiver -Πρώτα τα προαπαιτούμενα

Μετά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και τις αποφάσεις του ESM, θα συζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το θέμα της επαναφοράς τoυ waiver, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Εγινε μια παρουσίαση, αλλά δεν λήφθηκε απόφαση για την επαναφορά του waiver, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την κρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες, συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε την σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα. Μόλις τα prior actions εφαρμοστούν, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την επαναφορά του waiver, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Επισήμανε ωστόσο πως θα χρειαστεί μια ακόμα συνάντηση του Δ.Σ.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος των αγορών στοιχείων ενεργητικού, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν ως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της ευρωζώνης. Υπογράμμισε πως η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η Ευρωζώνη συνεχίζει να ανακάμπτει, καθώς «ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι μέτριος, αλλά σταθερός». «Οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν εξισορροπηθεί χάρη στα νομισματικά μέτρα» πρόσθεσε.Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ευάλωτη απέναντι σε μία σειρά προκλήσεων, όπως το Brexit και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωσε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης:

  •     2016: Στο 1,6% από 1,4% τον Μάρτιο
  •     2017: Στο 1,7% από 1,7% τον Μάρτιο

2018: Στο 1,7% από 1,8% τον Μάρτιο

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν ως εξής:

  •     2016: 0,2% από 0,1% τον Μάρτιο
  •     2017: 1,3% από 1,3% τον Μάρτιο
  •     2018: 1,6% από 1,6% τον Μάρτιο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντράγκι ΕΚΤ waiver

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ