Σκουρλέτης: Ενδιαφέρον για ΑΔΜΗΕ -ΔΕΣΦΑ από ξένους επενδυτές - iefimerida.gr

Σκουρλέτης: Ενδιαφέρον για ΑΔΜΗΕ -ΔΕΣΦΑ από ξένους επενδυτές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απειροελάχιστη χαρακτήρισε την πιθανότητα να μην προχωρήσει η λύση για τον ΑΔΜΗΕ, που συμφωνηθηκε με τους θεσμούς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρίες.

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου ΕΛΠΕ ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι μέχρι το τέλος τους έτους θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR του Αζερμπαϊτζάν ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει ενδιάφερον για τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιριών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ.

Όπως διευκρίνισε, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην προηγούμενη διαδικασία πώλησης του 66%, αλλά υπάρχουν και νέες, προερχόμενες βεβαίως μόνο από την Ευρώπη, όπως ορίζει και η σχετική συμφωνία με τους θεσμούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η είσοδος των ευρωπαϊκών εταιριών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ με την εξαγορά ποσοστού 17% από τη Socar είναι επιβεβλημένη με βάση τη συμφωνία έτσι ώστε να περιοριστεί το ποσοστό της στα επιτρεπτά για το ευρωπαϊκό δίκαιο επίπεδα, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» η Ε.Ε. για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να πωλήσει μερίδιο των ΕΛΠΕ ή άλλων εταιρειών στις οποίες το κράτος κατέχει σημαντικό ποσοστό. Σημειώνεται πως τα ΕΛΠΕ είναι μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων που η Ελλάδα έχει πει πως θα εξετάσει στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. «Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει με περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Για ΑΔΜΗΕ

Σημαντικό ενδιαφέρον απο ευρωπαϊκές εταιρείες για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, διαπιστώνεται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε απειροελάχιστη την πιθανότητα να μην προχωρήσει η λύση για τον ΑΔΜΗΕ, που συμφωνήθηκε με τους εταίρους, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών, απο τη ΔΕΗ, στο Δημόσιο και τη διάθεση του υπόλοιπου 49% σε στρατηγικό επενδυτή και μικρομετόχους. Εκτίμησε δε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για όλους και η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ χαρακτηρίζοντας ως σημαντικές επενδύσεις τις συμμετοχές στους διαχειριστές, όχι μόνο από οικονομικης αλλά και από γεωπολιτικής άποψης.

Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας επισημαίνοντας πως υπάρχει ένας κατάλογος του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος ανανεώνεται αλλά το τι θα ιδιωτικοποιηθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων υψους 6,2 δισ. ευρώ είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΣΦΑ Σκουρλέτης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ