Ολλανδός αρχιτέκτονας προτείνει λύση για την προσφυγική κρίση: Ενα τεχνητό νησί, κοντά στην Τυνησία [εικόνες] - iefimerida.gr

Ολλανδός αρχιτέκτονας προτείνει λύση για την προσφυγική κρίση: Ενα τεχνητό νησί, κοντά στην Τυνησία [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τεραστίων διαστάσεων προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν φαίνεται να τερματίζεται σύντομα. Και μέχρι στιγμής, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει αποφέρει ορατά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη «γηραιά» ήπειρο, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή, μακριά από τον πόλεμο και την πείνα.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ένας Ολλανδός αρχιτέκτονας πρότεινε μία λύση. Την κατασκευή ενός τεχνητού νησιού, στα ανοιχτά της Τυνησίας, που θα αποτελεί τον «παράδεισο» για όσους ελπίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ολλανδός αρχιτέκτονας προτείνει λύση για την προσφυγική κρίση: Ενα τεχνητό νησί, κοντά στην Τυνησία [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Πίσω από αυτή την ιδέα είναι ο Τέο Ντεούτινγκερ και έχει ονομάσει το πρότζεκτ «Η Ευρώπη στην Αφρική». Σύμφωνα με το σχέδιό του, το νησί θα κατασκευαστεί ανάμεσα στην Τυνησία και την Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα το νοικιάσει από αυτές τις δύο χώρες, για 99 χρόνια και μετά θα δημιουργήσει αυτό που θα αποτελεί μία νέα χώρα, προτείνει ο Ολλανδός αρχιτέκτονας. Θα διαθέτει το δικό της Σύνταγμα, τη δική της οικονομία και κοινωνικό σύστημα, υπό την προστασία της ΕΕ.

«Το νησί θα είναι η πρώτη πόλη μέρος της Ευρώπη, αλλά όχι κάποιας ευρωπαϊκής χώρας», εξήγησε ο Ντεούτινγκερ στην Washington Post και εξέφρασε την ελπίδα αυτό το νέο κράτος να συνδυάζει τις καλύτερες πτυχές της Ευρώπης και της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφυγες τους οποίους βοηθά παραδίδοντας μαθήματα έχουν ενθουσιαστεί με την ιδέα. «Το υποδέχθηκαν θετικά, καθώς θα βρίσκεται σε μία οικεία κλιματική ζώνη. Είναι ενδιαφέρον ότι πέρα από τη δυσκολία εκμάθησης μίας νέας γλώσσας και την ψυχρή αντιμετώπιση των Ευρωπαίων, το μεγαλύτερο παράπονό τους από την Ευρώπη είναι ο καιρός», λέει ο Ολλανδός.

Ολλανδός αρχιτέκτονας προτείνει λύση για την προσφυγική κρίση: Ενα τεχνητό νησί, κοντά στην Τυνησία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το νησί θα είναι σχεδιασμένο να αποδεχθεί όποιον θέλει να πάει εκεί, τόσο πρόσφυγες όσο και οικονομικούς μετανάστες. Θα υπάρχουν τακτικά δρομολόγια πλοίων από τη βόρεια Αφρική, για αυτούς τους ανθρώπους. Στο νησί, θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν. Οι κάτοικοί του δεν θα παίρνουν απευθείας υπηκοότητα ΕΕ, αλλά θα μπορούν να εξασφαλίσουν μετά από διαμονή πέντε ετών εκεί.

Μία ανάλογη ιδέα είχε εκφράσει ένας Αιγύπτιος κροίσος. Ο Ναγκίμπ Σαγουίρις πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσε το πλάνο του να αγοράσει μερικά νησιά, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες. Ο Ντεούτινγκερ ελπίζει ότι κατασκευάζοντας το νησί μπορεί να προσπεράσει το πρόβλημα που μπορεί να ενέχει η αγορά ενός φυσικού. Βέβαια, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ακόμη κι αν η ιδέα του υλοποιούνταν, θα ήταν δύσκολο να πείσει κανείς τους πρόσφυγες να πάνε σε μία νεοσυσταθείσα χώρα και όχι σε κάποια ευρωπαϊκή που προϋπάρχει και στα μάτια τους είναι ο «παράδεισος».

Φωτογραφίες: Europe in Africa

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ