Οι 10 κορυφαίες στιγμές του EURO: Ο χαρισματικός Πανένκα και το πέναλτι του τίτλου - iefimerida.gr

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του EURO: Ο χαρισματικός Πανένκα και το πέναλτι του τίτλου

Πηγή:Youtube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απομένουν πλέον 9 ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και είναι η κατάλληλη στιγμή για μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που έχουν χαράξει την πορεία στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές, ήταν αυτή του τελικού το 1976 όταν η Τσεχοσλοβακία κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας στον τελικό τη Δυτική Γερμανία.

Στις 20 Ιουνίου, στο Βελιγράδι, ο Αντόνιν Πανένκα έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στα δικά του πόδια έμελλε να πέσει το τελευταίο πέναλτι στην κρίσιμη διαδικασία για την ανάδειξη της νέας πρωταθλήτριας Ευρώπης και ο... αθεόφοβος, το εκτέλεσε με τρόπο μοναδικό.

Κάποιοι το αποκάλεσαν ποδοσφαιρικό ποίημα, κάποιοι τον χαρακτήρισαν ιδιοφυία. Ο Πανένκα τσίμπησε την μπάλα δίνοντάς λίγο ύψος, ο Σεπ Μάγιερ έπεσε στα αριστερά του και απλά έβλεπε την μπάλα, να «ταξιδεύει» στο κέντρο της εστίας του.

Η στιγμή μαγείας του Πανένκα χάρισε στην Τσεχοσλοβακία τον μοναδικό τίτλο της ιστορίας της. Στις 20 Ιουνίου γεννήθηκε ένα νέο στιλ στις εκτελέσεις των πέναλτι, το οποίο αναγνωρίζεται πλέον σε όλες τις άκρες του κόσμο ως «Πέναλτι αλά Πανένκα».

Πως όμως θυμάται την στιγμή ο ίδιος ο πρωταγωνιστής;

«Είπα στο τεχνικό επιτελείο να μου δώσουν το τελευταίο πέναλτι. Δεν ήταν τυχαίο το χτύπημά μου. Έκανε προπόνηση δύο χρόνια στη συγκεκριμένη εκτέλεση αλλά κανείς δεν το ήξερε. Ήμουν 1,000% σίγουρος ότι η μπάλα θα πήγαινε στα δίχτυα. Θα το δοκίμαζα στον ημιτελικό με την Ολλανδία αλλά η αναμέτρηση δεν πήγε στα πέναλτι. Ηταν γραφτό να συμβεί στον τελικό » ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπαν γι'αυτόν

Φραντς Μπεκενμπάουερ: «Μόνο ένας πραγματικός πρωταθλητής θα έβρισκε τέτοια λύση»

Πελέ:«Οποιοσδήποτε εκτελεί έτσι ένα πέναλτι, είναι είτε ιδιοφυία είτε τρελός»

France Football: «Δημιουργήθηκε ένα ποδοσφαιρικό ποίημα»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ