Βενιζέλος: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τη φωτιά» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τη φωτιά»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τη φωτιά», δήλωσε στην Βουλή, κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τις γραπτές εγγυήσεις που επιβάλλουν οι εταίροι για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι άμεσες προτεραιότητες είναι η ανάσχεση της ύφεσης και η ολοκλήρωση του PSI αλλά τόνισε πως κυρίως προέχει η εκταμίευση της 6ης δόσης και είπε χαρακτηριστικά για την στάση της Νέας Δημοκρατίας «Όποιος θέλει εκλογές γρήγορα, θα πρέπει να θέλει να γίνουν όλα γρήγορα, αρχής γενομένης από την εκταμίευση της έκτης δόσης» και για όσους μιλούν για μπλόφα από την πλευρά των δανειστών είπε «Υπάρχει μπλόφα; Πιστεύει, κανείς, ότι εάν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, σε διοικητικό, οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο θα εκταμιευθεί η 6η δόση, γιατί, δεν θα διακινδυνεύσουν να μας αφήσουν ακάλυπτους;» ενώ πρόσθεσε «Ξέρουν πάρα πολύ καλά πώς εξελίσσονται οι ταμειακές μας ανάγκες. Ήξεραν ότι μπορούσαμε να πάμε από το Σεπτέμβριο μέχρι και 15 Δεκεμβρίου. Ξέρουν ποιές είναι οι υποχρεώσεις μας από τις 15 έως και τις 30 Δεκεμβρίου».
Και τόνιζε πως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή «Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τη φωτιά» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εξελίξεων «Είμαι, βέβαιος, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας, έχουν συνείδηση ευθύνης και θα κάνουν, αμέσως -είμαι βεβαίως εντός της ημέρας- όλα όσα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί αυτή η διαδικασία». Μάλιστα εκτίμησε ότι η οριστικοποίηση της εκταμίευσης της έκτης δόσης θα γίνει στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου, δηλαδή την επόμενη Τρίτη, ενώ, όπως ο ίδιος εκτιμά, θα ακολουθήσει η απόφαση και του ΔΝΤ « Θα γίνουν όλες οι διοικητικές διαδικασίες που θέλουνε κάποιες ημέρες -το λιγότερο 8 με 10 ημέρες- προκειμένου να έχουν εισρεύσει στο ταμείο μας τα χρήματα της έκτης δόσης πριν τις 15 Δεκεμβρίου» είπε και τόνισε «Αυτό το λέω ως Υπουργός Οικονομικών και ως ταμίας του κράτους» υπονοώντας ότι μέχρι τότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2012 είπε ότι η ψήφισή του είναι όχι συμβολική πράξη «αλλά εκπέμπει μηνύματα ισχυρά προς την κοινωνία και την διεθνή κοινότητα που είναι ανήσυχη και δύσπιστη, που αναζητά άλλοθι και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την Ελλάδα». Μάλιστα εκτίμησε ότι «υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να είναι ο προϋπολογισμός της αναστροφής, του μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος και της μείωσης του χρέους».
Κλείνοντας την ομιλία του έδωσε άλλο ένα μήνυμα αισιοδοξίας « Για μένα, το πιο ελπιδοφόρο γεγονός είναι, ότι έχω διαπιστώσει ευρεία σύμπτωση απόψεων μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στα θέματα της φορολογικής πολιτικής. Είναι μεγάλη ευκαιρία να συμφωνήσουμε, σε όσα μπορούμε να συμφωνήσουμε. Δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε το θέμα. Το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ