DOC

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και η καρδιά

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες;Οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα, βοηθούν την αύξηση της καλής HDL-χοληστερόλης. Η παραγωγή των οιστρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας βρίσκεται στη μέγιστη τιμή τους, όταν η γυναίκα μπορεί να τεκνοποιήσει, όταν έχει έμμηνο ρήση .

Άρα αυτήν την περίοδο η γυναίκα είναι προστατευμένη. Στην εμμηνόπαυση μειώνονται τα οιστρογόνα, άρα μειώνεται και η καρδιοπροστατευτική τους δράση. Επιπλέον οι γυναίκες έχουν τάση να έχουν υψηλότερα τριγλυκερίδια στο αίμα, τάση που αυξάνεται με την ηλικία και το βάρος.

Η ορμονική θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση βοηθά την καρδιά;Πολλές γυναίκες παίρνουν ορμονικά φάρμακα αντικατάστασης μετά την εμμηνόπαυση. Αυτά τις ωφελούν για την πρόληψη της οστεοπόρωσης ή άλλες διαταραχές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση .

Βοηθά αυτή η θεραπεία την καρδιά;Η γνωστή έρευνα HERS σε γυναίκες και η Αμερικάνικη εταιρία καρδιάς απέδειξαν ότι οι γυναίκες δεν ωφελούνται από την μετεμμηνοπαυσιακή ορμονική θεραπεία. Επιπλέον δεν μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικών στην κατηγορία αυτών των γυναικών. Αντιθέτως συστήνονται φάρμακα που μειώνουν την LDL χοληστερόλη ειδικά στις γυναίκες με καρδιοπάθειες και σαν τέτοια είναι οι στατίνες.

  • Διατροφή φτωχή σε κεκορεσμένα λίπη, τρανς λίπη και νάτριο,
  • Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υψηλών φυτικών ινών,
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών,
  • Κατανάλωση ψαριών και ειδικά σολομός, μπακαλιάρος, πέστροφα, κολιός, σαρδέλες, 2 φορές την εβδομάδα και τέλος
  • Διακοπή καπνίσματος και τακτική σωματική άσκηση,

μειώνουν τους κινδύνους καρδιοπαθειών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ