Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και η καρδιά - iefimerida.gr
DOC 

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και η καρδιά

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες;Οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα, βοηθούν την αύξηση της καλής HDL-χοληστερόλης. Η παραγωγή των οιστρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας βρίσκεται στη μέγιστη τιμή τους, όταν η γυναίκα μπορεί να τεκνοποιήσει, όταν έχει έμμηνο ρήση .

Άρα αυτήν την περίοδο η γυναίκα είναι προστατευμένη. Στην εμμηνόπαυση μειώνονται τα οιστρογόνα, άρα μειώνεται και η καρδιοπροστατευτική τους δράση. Επιπλέον οι γυναίκες έχουν τάση να έχουν υψηλότερα τριγλυκερίδια στο αίμα, τάση που αυξάνεται με την ηλικία και το βάρος.

Η ορμονική θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση βοηθά την καρδιά;Πολλές γυναίκες παίρνουν ορμονικά φάρμακα αντικατάστασης μετά την εμμηνόπαυση. Αυτά τις ωφελούν για την πρόληψη της οστεοπόρωσης ή άλλες διαταραχές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση .

Βοηθά αυτή η θεραπεία την καρδιά;Η γνωστή έρευνα HERS σε γυναίκες και η Αμερικάνικη εταιρία καρδιάς απέδειξαν ότι οι γυναίκες δεν ωφελούνται από την μετεμμηνοπαυσιακή ορμονική θεραπεία. Επιπλέον δεν μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικών στην κατηγορία αυτών των γυναικών. Αντιθέτως συστήνονται φάρμακα που μειώνουν την LDL χοληστερόλη ειδικά στις γυναίκες με καρδιοπάθειες και σαν τέτοια είναι οι στατίνες.

  • Διατροφή φτωχή σε κεκορεσμένα λίπη, τρανς λίπη και νάτριο,

  • Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υψηλών φυτικών ινών,
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών,
  • Κατανάλωση ψαριών και ειδικά σολομός, μπακαλιάρος, πέστροφα, κολιός, σαρδέλες, 2 φορές την εβδομάδα και τέλος
  • Διακοπή καπνίσματος και τακτική σωματική άσκηση,

μειώνουν τους κινδύνους καρδιοπαθειών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ