Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα –Θα ζητήσει συγγνώμη; - iefimerida.gr

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα –Θα ζητήσει συγγνώμη;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην Χιροσίμα για να τιμήσει τα θύματα της ατομικής βόμβας που έριξαν οι ΗΠΑ στην ιαπωνική πόλη, στον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Περίπου 140.000 άτομα σκοτώθηκαν από την ρίψη της ατομικής βόμβας την στιγμή που έπεσε ή τις ημέρες που ακολούθησαν. Στο Ναγκασάκι, η ατομική βόμβα που έπεσε τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, σκότωσε 74.000 άτομα.
Πρόκειται για την ιστορική πρώτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου στον τόπο της καταστροφής, 71 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα και γίνεται μετά το τέλος της συνόδου των G7. Για να αποδεχθεί αυτή την επίσκεψη ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να ζητήσουν συγνώμη για αυτά τα γεγονότα του Β παγκοσμίου πολέμου. Εξάλλου, ούτε η Ιαπωνία απαίτησε από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγνώμη. Σκοπός της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τους αμερικανούς είναι «να τιμήσουν την μνήμη των αθώων θυμάτων». Ο Ομπάμα πρόσθεσε σχετικά με την οποιαδήποτε ιστορική ευθύνη: «Είναι ρόλος των ιστορικών να θέσουν τα ερωτήματα και να τα εξετάσουν».

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα –Θα ζητήσει συγγνώμη; | iefimerida.gr 0


Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Japan Times, το 78,3% των επιζώντων της ατομικής βόμβας, οι αποκαλούμενοι hibakusha, δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να ζητήσει συγνώμη ο αμερικανός πρόεδρος. Η πλειοψηφία μεταξύ αυτών επιθυμεί να επισκεφθεί ο Ομπάμα συμβολικά το σημείο του βομβαρδισμού (87%), να εκφωνήσει ομιλία εναντίον των πυρηνικών όπλων (80%), να ακούσει τις διηγήσεις των επιζώντων (79%). Ωστόσο, μια ομάδα επιζώντων ζήτησε συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσαν ότι ελπίζουν πως θα ζητήσει συγνώμη. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, ο
Toshiki Fujimori, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press:
«Εχω την αίσθηση ότι δεν του ζητάμε και πολλά προκειμένου να τον καταφέρουμε να έρθει στην Χιροσίμα. Αλλά οι περισσότεροι επιζώντας δεν μπορούν να νιώθουν ικανοποιημένοι από μια επίσκεψη χωρίς συγνώμη».
Ο Shizuka Kamei, βουλευτής της Χιροσίμα από το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, δήλωσε ότι «αν ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει συγνώμη, καλύτερα να μην έρθει».

Ο Terumi Tanaka, επιζών του βομβαρδισμού στο Ναγκασάκι, και γενικός γραμματέας της Ιαπωνικής Ενωσης των επιζώντων των ατομικών βομβαρδισμών, δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα ζητήσει τουλάχιστον συγνώμη από τα θύματα και τις οικογένειες που θα βρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριο κατά την ομιλία του αμερικανού προέδρου.

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα –Θα ζητήσει συγγνώμη; | iefimerida.gr 1

Ο ιστορικός Yuki Tanaka, ο οποίος εργάστηκε για το Ινστιτούτο Ειρήνης της Χιροσίμα απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Μπαράκ Ομπάμα και του ζήτησε να εκφράσει τη συγνώμη του «για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Αλλά, όπως δήλωσε την γαλλική εφημερίδα Le Monde: «Αν ο πρόεδρος Ομπάμα ζητούσε συγνώμη, θα έπρεπε και ο πρωθυπουργός Αμπε να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα του βασιλικού στρατού. Επομένως, όλοι προτιμούν να ξεχάσουν τις ευθύνες».

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα –Θα ζητήσει συγγνώμη; | iefimerida.gr 2

Τουλάχιστον, αρκετοί θα ήθελαν να δουν τον αμερικανό πρόεδρο να επισκέπτεται το Μουσείο της Χιροσίμα, το οποίο είχε πρόσφατα επισκεφθεί ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και είχε συγκινηθεί, όπως δήλωσε. Ο διευθυντής του Μουσείου θα ήθελε «ο Ομπάμα να δει τι συνέβη στα παιδιά της Χιροσίμα και να μας πει τι νιώθει. Όχι σαν πολιτικός, αλλά σαν πατέρας».


Η Keiko Ogura, μια επιζήσασα hibakusha 79 ετών δεν περιμένει παρά ένα πράγμα: «Όχι συγνώμες. Όχι. Μόνο, σαν άνθρωπος να σταθεί εδώ όρθιος στην ίδια γη και να προσευχηθεί για τους νεκρούς». Η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν 8 ετών όταν η βόμβα έπεσε 2,5 χιλιόμετρα από το σπίτι που έμενε στην Χιροσίμα. Θυμάται μια τεράστια λάμψη πριν λυποθυμήσει. «Όταν ξύπνησα όλα ήταν σκοτεινά, δεν έβλεπα τίποτα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ομπάμα χιροσίμα συγνώμη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ