Οι βασικοί άξονες του "οδικού χάρτη" του ΓΑΠ

Τους βασικούς άξονες του "οδικού χάρτη" της χώρας, όπως ονόμασε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο ίδιος επιχείρησε να βάλει τέλος στην εκλογολογία, μιλώντας για πρόγραμμα αλλαγών της κυβέρνησης που συνεχίζεται το 2011 αλλά και τα δύο επόμενα χρόνια ως το τέλος της θητείας της, αλλά και στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, τονίζοντας πως "το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος όχι αν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε το κράτος".

Εξήγησε άλλωστε, πως ακόμα και να υπήρχε ένα 'μαγικό ραβδί' για να μηδενιστεί το χρέος, αν δεν αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι πρακτικές στο κράτος, σε λίγα χρόνια, θα ξαναβρεθούμε με υπέρογκο χρέος ως χώρα. Εστειλε δε, μήνυμα στους υπουργούς και τους βουλευτές του, σημειώνοντας πως "όλοι αναγνωρίζουμε την βαρύνουσα σημασία του προγράμματος", ενώ κάλεσε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις αφενός να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα που θα εξειδικευτεί μετά το Πάσχα, αφετέρου να καταδικάσουν τα φαινόμενα βίας και ανομίας, όπως ακριβώς έκανε ο ίδιος.Προσδιορίζοντας τους βασικούς άξονες του 'οδικού χάρτη', ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε :

- στο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα που προωθεί η κυβέρνηση

- την μετεξέλιξη του Δημοσίου ως εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη

- την ανάπτυξη στην χώρα και

- το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Σημείωσε δε, ότι η προσπάθεια δεν ξεκινάει από το μηδέν, επιχειρώντας έναν αναλυτικό απολογισμό του κυβερνητικού του έργου μέχρι σήμερα, και αντιτασσόμενος στη λογική της 'φυγομαχίας' όπως είπε, αφήνοντας αιχμές για την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. "Εμείς στη λογική του 'άστο για αργότερα" που κατέστρεψε την Ελλάδα, απαντάμε 'αποφάσεις και αλλαγές τώρα'", είπε, κάνοντας λόγο για μάχη που δίνεται κόντρα σε όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην χώρα, και δίνεται σε δύο μέτωπα, της αξιοπιστίας και των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εμμέσως και στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, κάνοντας λόγο για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής ακόμα και για υποθέσεις που αφορούν "στο δικό μας κυβερνητικό παρελθόν", όπως είπε.

Μιλώντας για τους πολυετείς προϋπολογισμούς που υλοποιεί με το νέο αυτό πρόγραμμα η κυβέρνηση, εξήγησε πως έχουν ως στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, επιχειρώντας νέα επίθεση στην αντιπολίτευση για το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα που κληροδότησε στην κυβέρνησή του. "Αλλάζουμε ριζικά τον προσανατολισμό της χώρας", συνέχισε κάνοντας λόγο για σπάσιμο της γραφειοκρατίας και των περιττών διαδικασιών, καθώς και των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων στη χώρα, ακόμα και της 'κινητικότητας' των δημοσίων και διοικητικών υπαλλήλων, στην υπηρεσία του κράτους που τους έχει ανάγκη. Αναφέρθηκε τέλος στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με βάση την 'πραγματική αξία' του πλούτου της και δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων το ταχύτερο δυνατό, κάνοντας λόγο και για ένα πρώτο βήμα προς τη θεμελίωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Αξιοπρεπούς Διαβίωσης. "Φτιάχνουμε ένα κράτος που στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και όχι σε δάνειες", είπε, αναφέροντας και αριθμητικούς στόχους, το 44,5% του ΑΕΠ για τις δαπάνες και το 43% του ΑΕΠ για τα έσοδα (από 38% το 2009).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ