Βέλγιο: Μπλακ άουτ από την απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων - iefimerida.gr

Βέλγιο: Μπλακ άουτ από την απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων

(φωτογραφία: STEPHANIE LECOCQ/EPA/ΑΠΕ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κάλεσμα για απεργία που απηύθυναν δύο συνδικάτα των βελγικών σιδηροδρόμων είχε μεγάλη ανταπόκριση σήμερα στη Βαλονία (νότια), όπου πρακτικά η σιδηροδρομική κυκλοφορία έχει σταματήσει, και πολύ μικρότερη στη Φλάνδρα (βόρεια), ανέφεραν οι βελγικοί σιδηρόδρομοι.

Μια έκτακτη συνάντηση ανάμεσα στη διοίκηση της HR-Rail και συνδικαλιστικών εκπροσώπων είχε προγραμματιστεί σήμερα για τις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας).
«Στη Βαλονία η κυκλοφορία έχει σχεδόν σταματήσει εκτός από κάποια τρένα που κυκλοφορούν στην περιοχή Νιβέλ (κέντρο) και Αρλόν (νοτιο-ανατολικά)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Εθνικής Εταιρίας Βελγικών Σιδηροδρόμων (SNCB), η Ναταλί Πιεράρ.

«Αντίθετα, στη Φλάνδρα, το 80% και πλέον των τρένων κυκλοφορεί», πρόσθεσε.
Οι διεθνείς αμαξοστοιχίες Thalys (Παρίσι-Άμστερνταμ-Κολονία) καταγράφουν καθυστερήσεις 15 λεπτών, ενώ τα Eurostar για το Λoνδίνο κυκλοφορούν κανονικά, σύμφωνα με τις διαδικτυακές ιστοσελίδες των δύο επιχειρήσεων.

Στους σταθμούς των Βρυξελλών η κατάσταση εξαρτάται από εκείνην στις άλλες δύο περιοχές. «Τα τρένα από τη Φλάνδρα φθάνουν και αναχωρούν, ενώ δεν υπάρχει μεγάλη επιλογή για τη Βαλονία», εξήγησε η Πιεράρ.

Το προσωπικό που εργάζεται στα αμαξοστάσια της SNCB απήργησε αυθόρμητα το πρωί της Τετάρτης (χθες) για να διαμαρτυρηθεί για τη μείωση των ημερών ανάπαυσης, την οποία προβλέπει ένα σχέδιο για την αύξηση της παραγωγικότητας που αποφάσισε η HR-Rail, θυγατρική «ανθρωπίνων πόρων» της SNCB.

Λίγες ώρες αργότερα, δύο συνδικάτα των γαλλόφωνων σιδηροδρομικών κάλεσαν το σύνολο του προσωπικού, περιλαμβανομένων των οδηγών και των ελεγκτών, να σταματήσουν την εργασία τους επ΄αόριστον από τις 22:00 της Τετάρτης (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Οι φλαμανδοί συνάδελφοί τους, αντίθετα, δεν κάλεσαν σε απεργία, κάτι που εξηγεί γιατί η κατάσταση είναι διαφορετική στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Θέλουμε να αποσυρθεί η εγκύκλιος που θέτει σε εφαρμογή το μέτρο αυτό. Πρόκειται για πρόκληση, καθώς οι νομικές ενέργειες τις οποίες ξεκινήσαμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (της υψηλότερης διοικητικής αρχής της χώρας) εναντίον αυτής της απόφασης είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπος, ο Φιλίπ Ντουμπουά, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Η απεργία των σιδηροδρόμων προκάλεσε μεγάλα μποτιλιαρίσματα στη Βαλονία και στη Φλάνδρα, ιδιαίτερα στους οδικούς άξονες που οδηγούν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες κυκλοφοριακής ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Βέλγιο σιδηρόδρομοι Απεργία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ