Ο Βούτσης περνάει από αξιολόγηση τους υπαλλήλους και το Κανάλι της Βουλής - iefimerida.gr

Ο Βούτσης περνάει από αξιολόγηση τους υπαλλήλους και το Κανάλι της Βουλής

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα πάνω κάτω είναι αποφασισμένος να φέρει στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και στον έλεγχο των υπαλλήλων του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στις αλλαγές που εξετάζει και οι οποίες θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι:

  • Καλύτερη αξιοποίηση των κτιρίων 

Θα δημιουργηθεί νομική υπηρεσία που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την καλύτερη αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Κοινοβουλίου και η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει οφέλη μέχρι και 2 εκατ. ευρώ. «Την ίδια ώρα που η Βουλή καταβάλλει υπέρογκα ποσά για την ενοικίαση κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών της, υπάρχουν ιδιόκτητα κτίρια-κουφάρια που μαραζώνουν», λένε υπηρεσιακοί παράγοντες που συνομιλούν με τον Νίκο Βούτση.

  • Αξιολόγηση για τους υπαλλήλους

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά τα εργασιακά ζητήματα. Υψηλόβαθμοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ένας υπάλληλος με προσόντα θα μπορεί να διεκδικήσει θέση σε άλλη υπηρεσία, εφόσον πληροί τα κριτήρια. «Επαναξιολογείται όλο το προσωπικό και όλοι κρίνονται για όλα», έλεγε και πρόσθετε πως θα ανοίξουν οι διαδικασίες για την ανάληψη καθηκόντων σε θέσεις ευθύνης περισσότερων υπαλλήλων. Στόχος των αλλαγών είναι να σπάσουν στεγανά, να σταματήσουν οι παρεμβάσεις και οι «απευθείας αναθέσεις» προϊσταμένων και διευθυντών.

Οι αντιδράσεις των υπαλλήλων της Βουλής
Τι λένε όμως οι υπάλληλοι της Βουλής για τα σχέδια αυτά; «Οι προτάσεις κινούνται στη σωστή βάση», αναφέρουν εκπρόσωποι του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής που έχουν κληθεί να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους στο κείμενο που επεξεργάστηκε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Εκφράζουν όμως και επιφυλάξεις σε ορισμένες από τις προτάσεις που τέθηκαν σε διαβούλευση, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των μετακινήσεων προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, ζητώντας, εκτός από τα τυπικά προσόντα, να πληρείται και το κριτήριο της συνάφειας.

Γκρίνια για τη σύσταση Γραφείου Παρακολούθησης Μονάδων και Λειτουργίας της Βουλής
Γκρίνια υπάρχει και για τη σύσταση Γραφείου Παρακολούθησης Μονάδων και Λειτουργίας της Βουλής, στα πρότυπα άλλων Κοινοβουλίων. Η διαφωνία έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του. «Φοβόμαστε ότι θα λειτουργεί ως δότης και καταδότης, ενώ το γεγονός ότι δεν θα πρόκειται για μια νέα γενική διεύθυνση, αλλά για ένα τμήμα που θα έχει υπό την εποπτεία του γενικές διευθύνσεις, περιπλέκει τα πράγματα», είναι η επιχειρηματολογία του Συλλόγου των Υπαλλήλων.

Πώς θα γίνουν οι αξιολογήσεις
Οι αξιολογήσεις θα γίνουν από ένα υπηρεσιακό συμβούλιο, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επανέλθει η δυνατότητα προαγωγών που είχε «παγώσει» μετά την υιοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου-βαθμολογίου.

Τα πάνω κάτω και στο Κανάλι της Βουλής
Σημαντικές αλλαγές θα γίνουν και στο Κανάλι της Βουλής, όπου ένα 5μελές συμβούλιο που θα ορίζεται από τους εργαζόμενους θα αναλάβει τη διοίκησή του σε κάθε κλάδο εργασίας, ενώ στόχος είναι να εξορθολογιστούν και οι σχέσεις εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό μετά το κλίμα τρομοκρατίας που επεβλήθη επί προεδρίας Κωνσταντοπούλου.

Πάντως, οι προτάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου βρίσκονται σε διαβούλευση με τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις και τον Σύλλογο των Υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθούν στα κόμματα για τα δικά τους σχόλια και προτάσεις, με στόχο η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουνίου, για να «περάσουν» στον Κανονισμό που θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ