Το ταλέντο του Yves Saint Laurent αποκτά το δικό του «σπίτι», στο Μαρόκο! - iefimerida.gr

Το ταλέντο του Yves Saint Laurent αποκτά το δικό του «σπίτι», στο Μαρόκο!

(φωτογραφίες: studio KO
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μουσείο «Yves Saint Laurent» θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το φθινόπωρο του 2017 στην πόλη του Μαρόκο, το Μαρακές, αφιερωμένο στο έργο του κορυφαίου Γάλλου σχεδιαστή μόδας, του θρυλικού Υβ Σεν Λοραν.

Το νέο αυτό «σπίτι» που θα στεγάσει το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ταλέντο του Γάλλου μαιτρ, θα βασίζεται κυρίως σε μια εντυπωσιακή συλλογή, συμπεριλαμβανομένων 5.000 είδη ρουχισμού, 15.000 αξεσουάρ υψηλής μόδας, καθώς και δεκάδες χιλιάδες σκίτσα και διάφορα αντικείμενα, που αυτή την στιγμή αρχειοθετούνται στο Παρίσι.

Το ταλέντο του Yves Saint Laurent αποκτά το δικό του «σπίτι», στο Μαρόκο! | iefimerida.gr 0

(Ο ίδιος το 1962, φωτογραφία: Victor Soto/Flickr)

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γαλλικό γραφείο «KO» (ιδρύθηκε από τον Karl Fournier και Olivier Marty), που βρίσκεται στην οδό Yves Saint Laurent, δίπλα στον κήπο Majorelle.
Η νέα δομή εκτείνεται σε περισσότερα από 4.000 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει χώρο μόνιμη έκθεση εμβαδού 400 τετραγωνικών μέτρων, προβάλλοντας το έργο του Yves Saint Laurent μέσα από μια πρωτότυπη σκηνογραφία, που σχεδιάστηκε από τον Christophe Martin.

Το ταλέντο του Yves Saint Laurent αποκτά το δικό του «σπίτι», στο Μαρόκο! | iefimerida.gr 1


Επιπλέον το κτίριο περιλαμβάνει ένα χώρο 150 τετραγωνικών μέτρων προσωρινής έκθεσης, ένα αμφιθέατρο 130 θέσεων, ένα βιβλιοπωλείο, ένα εστιατόριο με βεράντα και μια βιβλιοθήκη που θα φιλοξενεί 5.000 βιβλία.
Εξωτερικά, το κτίριο αποτελείται από μορφές που παραπέμπουν στον κυβισμό, ενώ κοσμείται από τα χαρακτηριστικά τερακότα τούβλα που παραπέμπουν στο χρώμα του πηλού, σε αρμονία με το μοτίβο του φιλόξενου Μαρόκο, σε έναν σχεδιασμό που μοιάζει με κλωστές υφάσματος.

Το ταλέντο του Yves Saint Laurent αποκτά το δικό του «σπίτι», στο Μαρόκο! | iefimerida.gr 2


Το μουσείο του Μαρακές θα διαθέτει ειδικό σύστημα κλιματισμού με πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας για να εξασφαλίσει ότι κάθε στοιχείο της πολύτιμης αυτής συλλογής και κυρίως τα ρούχα του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή, θα παραμείνει στην αρχική του κατάσταση.
Τα εγκαίνια του κτιρίου στο Μαρακές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2017, που συμπίπτει χρονικά και με την έναρξη της λειτουργίας του νέου μουσείου του Yves Saint Laurent στο Παρίσι, στην Avenue Marceau.

Το ταλέντο του Yves Saint Laurent αποκτά το δικό του «σπίτι», στο Μαρόκο! | iefimerida.gr 3

(Από την συλλογή του το 1965, φωτογραφία: Eric Koch/Nationaal Archief/Jan Arkesteijn/wikipedia)

Οι εργασίες που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017 έχουν προϋπολογισμό περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το ταλέντο του Yves Saint Laurent αποκτά το δικό του «σπίτι», στο Μαρόκο! | iefimerida.gr 4

(φωτογραφίες: studio KO, fondation pierre bergé – yves saint laurent)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ